Hlavní obsah

Nejdelší pláž světa má přes 240 km

Představte si, že mezi Prahou a Olomoucí je jedna dlouhá písečná pláž. Právě tak je dlouhé pobřeží Praia do Cassino v Brazílii. U bangladéšského Cox's Bazar mají písečnou pláž o polovinu kratší, přesto patří mezi tři nejdelší na světě. Nejatraktivnější přímořské lokality ale musíme hledat trochu jinde.

Foto: bigstock.com

Ať už je pláž krátká, nebo dlouhá, důležité je, aby na ní byla co největší pohoda!

Článek

Procházet se bosýma nohama v písku, aniž byste narazili na nějaký beton nebo kamení ukončující pláž, to je prostě slast. Podíváme se na pláže, kde si tohle můžeme užít dosyta. Jak už víme, nejdelší ze všech je Praia do Cassino na samém jihu Brazílie – měří okolo 240 km.

Přečtěte si o Brazílii více:

Za druhou nejdelší pláž na světě je považována Ninety Mile Beach v Austrálii. Tu najdeme na samém jihu nejmenšího kontinentu poblíž Melbourne. Mají ji rádi především rybáři a pozorovatelé delfínů a velryb.

Foto: bigstock.com

Jen o pár kilometrů kratší než Ninety Mile Beach v Austrálii je pláž stejného jména na Novém Zélandu.

Ačkoliv je Ninety Mile Beach v Austrálii nejdelší, mnohem populárnější pláže mají v okolí Sydney. Může za to velká atraktivita města. Pohled na most Harbour Bridge a zaoblenou Operu je přímo pohlednicový.

Foto: bigstock.com

Opera není jen opera. Pod specifickými střechami se ukrývá pět divadel. Pěvcům slouží dvě z nich, do zbývajících tří se chodí na činohru.

Mezi nejoblíbenější místa v Sydney patří Bondi Beach. Podle různých anket patří k plážím s nejkrásnějšími dívkami na světě. Nejsme si úplně jisti, jak k tomu autoři anket došli. Faktem je, že na volejbalových kurtech, které mají na Bondi poměrně hojné zastoupení, se pohybují sportovně vypadající muži i ženy v plavkách, což působí velmi esteticky.

Foto: bigstock.com

Na Bondi Beach se také odehrávaly olympijské hry. V roce 2004 tu probíhal turnaj v plážovém volejbalu.

Nejdelší neznamená nejlepší

Velmi dlouhá je i pláž Cox's Bazar v Bangladéši. O její přesné délce se vedou debaty, pohybuje se někde mezi 120 a 125 kilometry. Ovšem kdo by zde hledal špičkové resorty se vším, co je potřeba ke klidné dovolené s plným servisem, bude zklamán.

Za takovými podmínkami by musel trochu dále na jihovýchod Asie. Thajské, kambodžské nebo vietnamské pobřeží nabízí mnohem větší komfort. Letoviska Phuket nebo Pattaya jsou u nás velmi dobře známá, prvotřídní destinace Sihanoukville (Kambodža) nebo Nha Trang (Vietnam) si získávají stále větší oblibu.

Foto: bigstock.com

K oblíbeným kratochvílím v Sihanoukville patří výlety k vodopádům Kbal Chhay.

Také v Americe najdeme mnoho dlouhých pláží. Nejdelší je Padre Island v Texasu (200 km), následuje Virginia Beach ve státě Virginia (56 km). Kalifornská Long Beach paradoxně přes svůj název mezi nejdelší nepatří.

Populární pobřeží těží z blízkosti Los Angeles. Druhé největší město USA leží 30 km od Long Beach a lidé rádi spojují odpočinek na pláži s úžasnými atrakcemi kalifornské metropole: návštěvou nedalekých filmových studií v Hollywoodu, luxusního předměstí Beverly Hills nebo přímo ve městě procházkou po chodníku slávy.

Inzertní sdělení: Vydejte se do světa

Žádný architekt – ta nejkrásnější místa pobřeží jižní Austrálie vytvarovala sama příroda. Překrásné útesy lemují dlouhé pláže a nedaleko nich můžete poznat města Melbourne, Adelaide nebo se podívat na klokany na Kangaroo Islandu.

Poznejte pláže Kalifornie! Po cestě od nich se podíváte na spoustu dalších úchvatných míst včetně nejkrásnějších národních parků USA jako Grand Canyon, Údolí smrti nebo Monument Valley. Nádherná příroda a pláže západu Ameriky na vás čekají!

Podívejte se na další ze zájezdů za exotikou z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy nejraději jezdíte na dovolenou?
na jaře
5 %
v létě
43,8 %
na podzim
23,1 %
v zimě
13,2 %
jak kdy
14,9 %
Celkem hlasovalo 121 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám