Hlavní obsah

(Ne)známé ikony USA: Ranč Southfork je seriálová legenda a Bílý dům má pivovar

Věděli jste, že součástí Bílého domu je i minipivovar, kde se vaří pivo přímo pro prezidenta? A že slavný nápis Hollywood byl původně reklamou na špatně se prodávající byty? I notoricky známé stavby dokážou překvapit. Přinášíme vám výčet těch nejznámějších ikon USA a faktů, které jste o nich určitě nevěděli.

Foto: Wikipedia Commons

Toto je nejslavnější ranč světa – Southfork, kde žila seriálová rodina Ewingů.

Článek

Že už vás nejslavnější stavby Spojených států nemají čím ohromit? Že jsou Bílý dům, nápis Hollywood i pomník v Mt. Rushmore notoricky známá místa, která nepřekvapí? Omyl. Minipivovar v Bílém domě, ale i sebevražda neúspěšné herečky u slavného nápisu – to jsou informace, které se ve většině informačních brožur neuvádí.

Nápis Hollywood – reklama na sny i místo sebevražd

Stojí na kopci Mt. Lee ve čtvrti Hollywood Hills a je ztělesněnou reklamou na sny. Na světě není slavnějšího nápisu než devíti písmen slova Hollywood. Ikona celých Spojených států přitom vznikla původně jako reklama na příměstské sídliště, kam se lidé moc nehrnuli, a byla delší o dovětek „land“. Poslední čtyři písmena ale zmizela na konci 70. let při rozsáhlé rekonstrukci.

Foto: public-domain-image.com

Nápis Hollywood byl původně reklamou na nové bydlení, dnes je symbolem filmového průmyslu.

Celý nápis je tak dnes dlouhý 110 metrů, jednotlivá písmena mají výšku 14 metrů, což odpovídá zhruba výšce třípatrového domu. Ostatně jejich výška dlouho lákala i sebevrahy. V roce 1932 z písmena H „stylově“ skočila neúspěšná herečka Peg Entwistleová. Dnes už nic takového naštěstí není možné. Celý nápis je totiž obehnaný plotem a střeží ho nepřetržitě ochranka – což samozřejmě vadí turistům, kteří k němu chtějí co nejblíže.

V roce 2010 kvůli sporům o pozemky nápis málem zmizel, podařilo se ho ale zachránit. Na rok 2013 je pak naplánována poměrně náročná renovace a objevují se i smělé plány na to, že by se celý nápis stal součástí superluxusního hotelového resortu.

Mt. Rushmore – i tady to začalo jako reklama…

I obrovské sousoší čtyř amerických prezidentů vytesané do svahu Mt. Rushmore bylo původně reklamou. Jižní Dakota totiž nikdy nebyla nijak výrazným turistickým tahákem, v roce 1927 se tu proto rozhodli, že vybudují dílo, které přitáhne Američany ze všech koutů kontinentu. Stavba sice kvůli Velké krizi trvala 14 let, nicméně dnes tento monument přitáhne ročně asi dva miliony turistů.

Foto: Navin Rajagopalan

Monument Mt. Rushmore byl dokončený v roce 1941, každý rok k němu zamíří asi dva miliony turistů.

Plocha celého díla, které zobrazuje prezidenty Washingtona, Jeffersona, Lincolna a Theodora Roosevelta, činí asi 5,5 čtverečního kilometru, samotné obličeje pak mají výšku zhruba 18 metrů. První „nástřel“ díla obstaral dynamit, finální úpravy potom provedly čtyři stovky dělníků s dláty. Američané dnes tomuto místu říkají „svatyně demokracie“.

Ranč Southfork - tam, kde se točil seriálový Dallas

„Nafta je víc než krev a voda!“ Tuhle větu pronesl jeden z největších seriálových zloduchů v historii televize - J.R. Ewing ze seriálu Dallas. Rodinné sídlo Ewingů filmaři umístili do skutečného ranče severovýchodně od Dallasu, v prvních měsících natáčení v něm dokonce stále bydleli jeho původní majitelé. Obliba seriálu ale rostla a zvědavých fanoušků, kteří každý den přijížděli, přibývalo. Původní rodina se tak nakonec odstěhovala a z ranče Southfork se stala televizní legenda.

Přečtěte si o Spojených státech ještě více!

Foto: Laslovarga

Socha Svobody vítala jako první přistěhovalce do USA.

Komentované prohlídky tady probíhají ještě dnes. Člověk se tak za necelých jedenáct dolarů může podívat Ewingům do ložnice i kuchyně, potěžkat si zbraň, kterou byl v jednom z dílů postřelený J.R., prohlédnout svatební šaty, které na sobě měla Lucy…

Ostatně v nabídce jsou i skutečné svatební obřady se Southforkem v zádech, možnost uspořádat tu firemní konferenci (v těsné blízkosti ranče totiž vzniklo kongresové centrum) nebo hostinu a hostům nechat naservírovat třeba Steak podle J.R.

Bílý dům – pivo na stůl prezidenta je z vlastního pivovaru

Každý rok se prý pokusí do areálu Bílého domu dostat na tři desítky duševně nemocných lidí. Ochranka si s nimi ale vždy hodně rychle poradí. Aby také ne – okolí Bílého domu hlídá na sto policistů a další čtyři desítky zvláštních agentů. A to nepřetržitě.

Bílý dům vznikl v roce 1792. V prvních letech ale nebyl bílý, nýbrž šedivý. Bílý vápenný nátěr dostal poprvé v roce 1812 a téměř okamžitě se pro něj ujal dnešní název. Oficiálně pak byl na Bílý dům přejmenovaný až v roce 1902.

Foto: public-domain-image.com

Bílý dům je asi nejstřeženějším obydleným domem v USA.

Kromě slavné Oválné pracovny, jejíž vzhled se mění s vkusem každého z prezidentů, je součástí domu dalších zhruba 130 místností, 35 koupelen, lékařská ordinace, protijaderný kryt, solárium, kino, pracovna FBI nebo v přilehlé zahradě malý pivovar, který dodává pivo na prezidentský stůl. A mimochodem – ač se to na fotografiích a televizních záběrech nezdá – má Oválná pracovna rozlohu téměř 80 metrů čtverečních.

Socha svobody - „Amerika tě vítá!“

Právě socha Svobody byla obvykle tím prvním, co spatřili lidé mířící za novým životem do Nového světa. Dostat se na ni člověk může jen trajektem, který vyjíždí z jižního cípu Manhattanu několikrát do hodiny. Člověk ani nemusí přímo do sochy, může se jen projít po Liberty Islandu a udělat pár snímků.

Foto: Jose Oquendo

O plavby k soše Svobody je obrovský zájem a fronty přímo u sochy bývají i na několik hodin.

Teď se do sochy ale nedostanete – do letošního 28. října byla totiž uzavřená kvůli rozsáhlé rekonstrukci, která vyšla na zhruba půl miliardy. Dva dny po slavnostním otevření ale byly socha i celý ostrov znovu uzavřeny kvůli hurikánu Sandy. Ten zničil velkou část turistického zázemí na ostrově a socha je tak až do odvolání opět uzavřená.

Socha do New Yorku doputovala lodí z Francie jako výraz přátelství. Američané si ji ale museli znovu sestavit, byla totiž přivezená jako zhruba 350dílná "skládačka". Mimochodem – podoba sochy prý vychází z Delacroixova obrazu „Svoboda vede lid na barikády“.

O "Velkém jablku" najdete více informací v článku Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

Inzertní sdělení: Vydejte se do Nového světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

Naprosto unikátní program! Téměř tři týdny na cestě po USA. Podíváte se do New Yorku, k Niagarským vodopádům, i do Los Angeles a Hollywoodu. Nevynecháte jediný symbol Spojených států!

Kde se točila Kriminálka Miami a kde zase Sám doma? Poznáte nádherný národní park Everglades i panorama Manhattanu. Centrum NASA i hlavní město Spojených států s ikonickým Bílým domem!

Monumentální Grand Canyon, horké Údolí smrti, ale i Las Vegas plné kasin a neonů. Poznejte města a přírodu západu USA – včetně San Franciska a Los Angeles s nápisem Hollywood.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově Čedžu, nejdivnějších muzeích světa, nebo o emirátu Sharjah. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Co je podle vás symbolem Spojených států?
Bílý dům
3,2 %
Socha Svobody
82,1 %
Empire State Building
3,4 %
Pentagon
2,3 %
Golden Gate
1,9 %
Nápis Hollywood
1,8 %
Památník Mt. Rushmore
1,6 %
Něco jiného
3,7 %
Celkem hlasovalo 1004 čtenářů.

Další slavné budovy a stavby

Výčet hlavního článku je jen malou ochutnávkou toho, co je možné ve Spojených státech spatřit. Mezi ikony USA rozhodně patří i Pentagon, most Golden Gate, Empire State Building a spousta další staveb.

Golden Gate

Je ikonou San Franciska a zahrál si v desítkách filmů. Svého času byl i světovým rekordmanem. Most Golden Gate má ale i svou temnou stránku – skokem z něj skončilo svůj život minimálně 1500 lidí, neoficiálně jich bylo ještě mnohem více.

Další informace o tomto architektonickém skvostu, i o Brooklynském mostu v New Yorku najdete v článku: Znáte všechny slavné mosty světa? Který je nejvyšší, nejdelší nebo nejhezčí

Empire State Building

Dlouho byl vůbec nejvyšší budovou planety a po pádu Dvojčat v roce 2001 získal zpět statut nejvyšší budovy v New Yorku. Má nezaměnitelnou architekturu a výhled z něj bere dech. Slavnější mrakodrap ve Spojených státech nenajdete. Více informací (nejen) o Empire State Building obsahuje článek Sedm nejkrásnějších mrakodrapů světa: Vypadají jako páteř, lotos i plachetnice

Pentagon

Rozlohou největší budova světa leží na dohled hlavního města Washingtonu. Má tvar pravidelného pětiúhelníku, pracují v něm tisíce lidí a je symbolem amerického ministerstva obrany. I na něj v září 2001 zaútočili letadlem teroristé.

Pokud plánujete cestu do USA, bude se vám hodit kvalitní průvodce. Na stránkách Amerika.cz ho najdete. Obsahuje kvalitní a velmi podrobný místopis jednotlivých států a praktické rady a tipy na cestu – od vyřízení všech formalit, po tipy, kde levně nakupovat.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám