Hlavní obsah

Namibie nabízí cestovatelům velmi netradiční zážitky

ESO travel, Tomáš Cikán

Vydáte-li se na výlet do Namibie, připravte se na fantastickou zemi plnou přírodních kontrastů. Dravé oceánské pobřeží rychle střídá pouštní krajina s nekonečnými písečnými dunami nejsušší pouště světa Namib, národní park Etosha je plný divokých zvířat, které lze pozorovat při safari vyjížďce. Zajímavým zážitkem je bezpochyby i návštěva některého z místních kmenů Himba nebo Herero.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Hlavní město Windhoek
  • Nejen za lvy do Národního parku Etosha
  • Damaraland, aneb po stopách pouštního slona
  • Nejstarší a nejsušší poušť světa – Namib Desert
  • Kuiseb Canyon a červené duny Sossusvlei

Nejlepší doba pro návštěvu Namibie je od května do září, kdy je chladněji. Před cestou je třeba si vyřídit vízum a případná očkování. Pro cestující z Evropy není žádné očkování povinné. Pouze se doporučuje očkování proti virové hepatitidě A, případně i B a břišnímu tyfu. Rovněž lze doporučit užívání antimalarik. Malárie představuje celoroční nebezpečí především v okolí řek v severních oblastech a v období dešťů i v ostatních částech země.

FOTO: ESO travel

Hlavní město Windhoek

Cestu do někdejší německé kolonie můžete začít např. procházkou po vysoko položeném hlavním městě Windhoek. Leží v nadmořské výšce 1650 m n.m. a ne nadarmo znamená v překladu „větrná hora“. Můžete se tak příjemně zchladit ve stínu moderních výškových budov, prohlédnout si starou pevnost, luteránský kostel Christuskirche, či na některém z tradičních trhovišť zakoupit ceněné výrobky zručných domorodců. Windhoek je ideálním východiskem do kterékoliv části Namibie.

Kmen Herero a Himba
V odlehlém městečku s výstižným jménem Opuwo, které v doslovném překladu znamená „konec cesty“ potkáme ženy kmene Herero oděné do pestrobarevných misionářských šatů viktoriánského střihu a vedle nich v úžasném kontrastu holá těla žen kmene Himba skrývající své půvaby jen za krátkými koženými sukénkami.Kmen Himba si navzdory mnoha civilizačním vlivům dokázal prozatím uchovat tradiční způsob kočovného života.

Nejen za lvy do Národního parku Etosha

Pokud váš výlet bude pokračovat po osvědčené trase dle vyobrazené mapky, ocitnete se v Namutoni – bráně světoznámého národního parku Etosha. Tento nejunikátnější národní park Afriky se rozprostírá ve vyschlé, 129 km dlouhé a 72 km široké solné pánvi. „Etosha“ znamená v doslovném překladu „Velké bílé místo“.

Nesmírně pestrá krajina tohoto parku slibuje prvotřídní zážitky při pozorování volně žijících zvířat. V závislosti na ročním období zde můžete pozorovat slony, žirafy, zebry, různé druhy gazel, buvoly, nosorožce, kudu nebo pštrosy.

Z velkých šelem se můžete setkat se lvy, hyenami, gepardy a leopardy. Avšak pozor, ze safari auta se nesmí vystupovat a pěší turistika je rovněž zakázána. Národní park Etosha nabízí ještě jednu zajímavost. Nachází se zde vůbec nejtěžší nalezený meteorit na Zemi. Jmenuje se Hoba a váží úctyhodných 60 tun.

Damaraland, aneb po stopách pouštního slona

Z parku Etosha se můžete dále vydat na západ přes horské pásmo a dostanete se do nádherné oblasti Damaralandu, kterou mnozí považují za nejkrásnější oblast Namibie. K vidění je zde velké množství zajímavých geologických útvarů, zkamenělý les, úžasné přírodní scenérie a mnoho podivně rostlých a úžas vzbuzujících rostlin. A pokud budete mít štěstí, uvidíte zde také vzácného pouštního slona.

Příkladem ojedinělých geologických útvarů jsou jistě Organ Pipes a Burnt Mountain. Pokud jste se při této cestě drsnou krajinou Damaralandu zapotili, zaručeně vás zchladí chladný mořský proud Benguela u atlantského pobřeží. Na pobřeží můžete navštívit např. Cape Cross s největší kolonií tuleňů v Namibii čítající zhruba 80.000 kusů.

Nejstarší a nejsušší poušť světa – Namib Desert

Na další teplotní rozdíl se musíte připravit v nejstarší a nejsušší poušti světa Namib, která vás ohromí nejen výškou svých dun, ale i svými barvami. Jméno „Namib“ znamená podle místního jazyka „nesmírný“ a zakládá se na pravdě, neboť poušť zabírá plochu 50 000 km². Každoročně zde spadne pouhých 10 mm srážek.

Díky tomu je poušť Namib téměř celá vyprahlá a nesetkáte se zde téměř s žádnou vegetací. Rostou tu pouze kaktusy a zvláštní rostliny welwitchia mirabilis (velvičie podivné), které přijímají vlhkost pouze z mlh vytvářených nad studeným mořským proudem. Tato rostlina, která se může dožít až dvou tisíc let, je považována za živoucí fosílii.

FOTO: ESO travel

Kuiseb Cynyon a červené duny Sossusvlei

Dalším namibijským zázrakem přírody je kaňon Kuiseb Canyon, který leží poblíž průsmyku Gamsberg mezi Windhoek a Walvis Bay na jižním okraji pouště Namib. Po většinu roku je mělká řeka Kuiseb pouze širokým písečným korytem.Voda zde teče jen několik týdnů v roce. Dostane se až ke Gobabebu a tam se vsákne do písku, aniž by dosáhla moře. Přesto je domovem hyen, šakalů i leopardů.

Avšak jedním z nejpozoruhodnějších míst Namibie je Sossusvlei. Navštívit Namibii a vyhnout se této oblasti, to rozhodně nepřipadá v úvahu.“Sossus“ v překladu znamená „slepou řeku“. Tady končí svoji cestu řeka Tsauchab, která nikdy, díky impozantním písečným dunám, nedosáhne oceánu. Je to nejnavštěvovanější místo celého písečného moře.

Kolem vás se rozprostře okouzlující bílá pánev lemovaná oranžovými písečnými dunami. Nekonečné písečné duny a východ a západ slunce zde neúnavně vytváří úchvatné scenérie a mezi fotografy platí za zázrak.

Čtěte dále

Máte raději zimu a led? Pak namísto žhavé pouště a divočiny zkuste z rubriky Exotika článek o severském Islandu nebo o  západní Kanadě

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Namibie

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Namibie:

12-ti denní zájezd, během kterého poznáte to nejlepší z Namibie. Od vysokohorského města Windhoek přes nejsušší poušť světa Namib až po pravou africkou divočinu v parku Etosha.

Tento 11-ti denní zájezd vám nabízí poznat čtyři země Afriky ve zlomku času a navíc jedinečnou podívanou při pozorování zvěře i písečných dun z ptačí perspektivy.

Anketa

Chtěli byste strávit dovolenou v Africe?
Ano, chystám se tam už dlouho
20,1 %
Ano, ale moc cestovek takový zájezd nenabízí
19,9 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Afrika mě neláká
20,1 %
Ne, byla by to moc drahá dovolená
19,9 %
Celkem hlasovalo 1190 čtenářů.
Související témata:

Související články

Oblíbenou lamu naleznete především v Peru

Peru je zemí oplývající památkami, odkazy dávných civilizací a nádhernými přírodními scenériemi. Je také místem hojného výskytu lam, roztomilých chlupatých...

Výběr článků

Načítám