Hlavní obsah

Na ostrově Moorea zažijete krmení žraloků a krásné zátoky z filmu Bounty

„Pod vodou kolem mě utvořte hlouček a vyvarujte se prudkých pohybů,“ dává poslední pokyny instruktor, než sám zmizí pod hladinou. Skupina potápěčů se vzápětí vydá za ním. Dnes je ale nečeká „obyčejná“ exkurze do fantaskně barevného podmořského světa. Čeká je krmení žraloků – největší atrakce polynéského ostrova Moorea.

Článek

Pod vodou pak skutečně vytvoří ukázkový půlkruh a z vaků vyndají kusy ryb. Netrvá to dlouho a voda v jejich okolí ožije prudkými pohyby. Žraloci připlují až do těsné blízkosti a beze strachu rejdí okolo, aby si pro sebe utrhli kousek masa. Po hostině zase odplují a potápěčům konečně začne klesat hladina adrenalinu.

„Vypadá to hodně děsivě, ale svým klientům zaručujeme bezpečnost,“ říká později instruktor, který zájemce o tento zážitek pod vodou doprovází, a po chvíli dodává: „A pokud se na setkání se žralokem někdo necítí, tak může vyrazit alespoň do místního delfinária, kde jsou připravené interaktivní programy a plavání s delfíny.“

Ve stínu slavnějšího Tahiti

Ostrov Moorea, kde můžete podobné zážitky prožít, leží jen 21 kilometrů od mnohem slavnějšího Tahiti, o kterém jsme minulý týden psali v tomto článků. Někdo by mohl říct, že Moorea je v jeho stínu, místní ale s podobnými tvrzeními nesouhlasí. „Vyhnuli jsme se tady přetlaku turistů a dodnes si celý ostrov udržuje typický polynéský ráz,“ říká k tomu majitel baru.

Hotely a komplexy bungalovů nad vodní hladinou tady samozřejmě jsou také, ale je jich méně než na Tahiti a ani jejich ceny nejsou tak vysoké. „Pokud se tedy nechystáte ubytovat rovnou v komplexu, který tu vystavěl hotelový řetězec Hilton,“ pousměje se.

„Haere Maru! Nepospíchej!“

„Haere Maru!“ To je heslo, s kterým se tady setkáte na každém kroku. V překladu znamená „Nepospíchej!“ a přesně vystihuje lenivou atmosféru ostrova a klidný životní styl, který místní staví nade vše. Možná, že západního turistu, který je zvyklý na hektický životní styl, tento přístup poprvé vyvede trochu z míry, ale během několika málo dní ho přijme za svůj.

„Každý, kdo sem přijede, vyrazí minimálně jednou do vesnice Tiki Village,“ dává další tip na strávení odpoledne recepční. V původní polynéské vesnici vás pak nechají nahlédnout do tajů polynéského způsobu života. Ke koupi jsou tady i pro polynéské ostrovy tak typická ručně malovaná parea nebo koše spletené z listí kokosových palem. K projížďkám je tady k dispozici člun vytvořený z jediného kusu kmene, takzvaná piroga, nebo návštěva unikátní farmy na černé perly, které se rodí jen v Polynésii.

Ostrov srdce a nejkrásnější zátoky světa

Povrch ostrova Moorea si díky svým přírodním krásám vysloužil přezdívku „zelený samet“. Navíc se k ostrovu váže i spousta tajemných příběhů a legend. „Podle jedné z nich je celý ostrov ploutví ohromné ryby Tahiti,“ říká k tomu delegát. Dost možná to má spojitost s tvarem celého ostrova. „Někomu tvarem připomíná právě ploutev, jiní v ní vidí třeba srdce,“ upřesňuje. Občas se tak o Mooree hovoří i jako o „ostrově srdce“. Nejvyšší hora ostrova mnohým zase připomíná žraločí zub.

Exteriéry ostrova vzali zavděk i hollywoodští filmaři. V osmdesátých letech právě sem umístili lokace filmu Bounty, který vypráví slavný příběh námořní vzpoury. „Mel Gibson s Antony Hopkinsem tehdy část scén odtočili v zátoce Opunohu a v Cookově zátoce,“ přibližují přesné místo místní.

Obě zátoky i dnes právem patří mezi nekrásnější místa naší planety – Cookova zátoka je živější a více navštěvovaná, Opunohu je částečně izolovaná a proto více svěží a autentičtější. Minimum zástavby z ní dělá jedno z nejklidnějších míst na ostrově.

Takových je na ostrově Moorea ale mnohem víc. Poznávat je turisté mohou i ze sedla kola. Ostrov je totiž plochý, rovinatý a poměrně malý. „Pokud ho objedete celý dokola, budete mít v nohách okolo šedesáti kilometrů,“ přidávají poslední tip místní usměvaví obyvatelé.

Čtěte dále o Francouzské Polynésii:

Článek o ostrově Moorea je čtvrtý v pořadí, který vypráví o Francouzské Polynésii. Příští týden vyjde poslední díl o ostrovech Manihi a Rangiroa. Doposud ze seriálu vyšly tyto články:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Francouzské Polynésie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Francouzské Polynésie:

Na ostrově Moorea má své vodní bungalovy i řetězec Hilton. Součástí resortu je bazén, vířivka, tenisové kurty i privátní pláž. Možné je prožít i polynéskou hostinu přímo na pláži.

Čtyřhvězdičkový resort nedaleko Cookovy zátoky. Pro klienty je tu soukromá pláž s bílým pískem, bazén, restaurace nebo vířivka. V blízkosti je i golfové hřiště.

Bungalovy v blízkosti delfíního centra leží ukryté v polynéské zeleni. Narozdíl od jiných resortů neleží přímo na pláži, ale stranou ruchu. Součástí je například bazén, vířivka nebo kurty.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do které z těchto zemí byste se chtěli vydat v zimně na dovolenou?
Do Thajska
3,7 %
Na Kubu
5,2 %
Do Dominikánské republiky
3,5 %
Do Francouzské Polynésie
76,4 %
Na Maledivy
11,2 %
Celkem hlasovalo 593 čtenářů.

Na co nezapomenout při cestě do Francouzské Polynésie

Většina základních věcí, bez kterých se na dovolené neobejdete, je ve Francouzské Polynésii bez problémů k zakoupení. Obchodníci ale jejich ceny schválně nadsazují, aby na zapomnětlivosti turistů co nejvíce tržili. Co tedy nenechat doma?

Potápěčské vybavení – voda v okolí ostrovů je rájem pro potápěče. Základní vybavení čítající brýle, šnorchl a ploutve si vezměte, i když pobytu pod vodou příliš neholdujete. V Polynésii se nakonec pod vodu vydá každý.

Opalovací krém – nepodceňujte sílu slunce. I když jste tmavý fototyp, slunce v Polynésii má jinou sílu než paprsky u nás.

Repelent – určitě se nemusíte bát, že byste se tady snad nakazili malárií. Místní komáři ji nepřenášejí. Akorát jsou občas velmi otravní.

Pláštěnka – nepromokavý oděv se vám bude hodit hlavně v období dešťů, kdy prší každý den. Naopak v období sucha i několik dní nespadne ani kapka.

Vzpoura na lodi Bounty

Příběh o námořní vzpouře, kterou vedl mladý Fletcher Christian proti zkušenému kapitánovi Williamu Blighovi, vstoupil do dějin a přiblížil Francouzskou Polynésii i milovníkům historie. Bligh byl na Tahiti poslán, aby vypěstoval a přivezl do Anglie sazenice chlebovníku. Po deseti měsících plavby a šesti měsících strávených na ostrově se posádka vydala zpět.

Povstalci vedeni Christianem ale kapitána a několik jeho věrných vysadili do malého člunu a vrátili se na Tahiti. Určitě ale nepočítali s tím, že se Bligh po 41 dnech dočká záchrany a po několika měsících je Angličané připlují zatknout. Část povstalců pak byla popravena. Fletcherovi se ale podařilo uniknout i podruhé a usídlil se na Pitcairnově ostrově.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám