Hlavní obsah

Na opravdové safari jedině do Keni

ESO travel, Ondřej Moravec

Zatímco v Čechách padá pomalu sníh, u rovníku se scházejí pakoňové, zebry a buvolové na „čaj“. Do konce listopadu probíhá v slavném národním parku Maasai Mara v Keni velká migrace zvěře. Ruku v ruce s tím cestovní kanceláře lákají dobrodružné cestovatele na speciální podzimní nabídky safari za solidní ceny.

Článek

Ještě než odletíte do Keni, na chvíli si vzpomeňte i na nenapité komáry. Ti afričtí by totiž mohli mít oproti těm našim evropským „něco k proclení“. Konkrétně nepříjemný balíček malárie. Před cestou za teplem si tedy zkontrolujte, jestli jste očkovaní. A pak už se vám Keňa otevře v celé své nespoutanosti.

Pokud se rozhodnete si výlet na safari dopřát all inclusive, počítejte s výdaji okolo 50 – 80 tisíc Kč. Za tuto částku Vám výlet na míru připraví a zajistí některá ze specializovaných kanceláří. Po vlastní ose to pak bude trochu složitější, ale zato levnější, viz boční tabulka.

ZOO na dlani

Společně s lvicí Elzou proslavilo Keňu asi nejvíce divoké safari, které nabízí setkání tváří v tvář opravdovým šelmám. Většina rezervací se nachází ve středu a na jihu Keni. Mezi odborníky a znalci přírody má safari v Keni velmi dobré jméno, společně se sousední Tanzanií patří výlety za zdejší divokou zvěří mezi opravdu ty nejopravdovější, které lze zažít.

Jedním z nejnavštěvovanějších národních parků je Amboseli a to mimo jiné díky tomu, že je z něj krásný výhled na nejvyšší horu Afriky se sněhovou čepičkou – Kilimandžáro. Amboseli je věru pestrý kus země. Vedle měsíční krajiny, rozkvetlých polí a šťavnatých savan zde najdete i palmové háje. Ze zvěřiny zde vedle tradičních slonů narazíte i na pštrosy či plameňáky.

Jak probíhá safari?
Ve velkém oplechovaném jeepu projíždíte parkem. Řidiči s vámi příliš nekomunikují, neboť jejich angličtina není příliš na vysoké úrovni. Pokud ale budete chtít zastavit a udělat snímek, rádi vám vyhoví. Za žádnou cenu ale nevystupujte z auta – zvířata jsou na jeepy zvyklá, ale pokud vystoupíte, rázem se pasujete do role šťavnatého vetřelce. Pouze některé parky umožňují volný průchod v místech, kde se nevyskytují velké šelmy.

Pokud jste spíše na tisícová hejna ptáků, vyrazte do NP Lake Nakuru, kde na březích stejnojmenného jezera narazíte na „mraveniště“ ohnivých plameňáků. Možná, kdyby sem jezdil na dovolenou Tchaikovsky, bůh ví, jak by to dopadlo s Labutím jezerem.

Nairobi je asi nejlépe dostupný park. V kolonce „nej“ má dále uloženo nejstarší. Park byl založen již ve 40.letech minulého století. Ze všech zmíněných rezervací je ale asi nejméně atraktivní a to hlavně díky vyčuhující mrakodrapové zástavbě v pozadí.

Děti domorodců
Děti v Keni jsou velice roztomilé, ostatně jako všechny děti. Ty v Keni se naučily ale jeden malý nešvar – žebrat. Proto si dávejte pozor. Pokud obdarujete jednoho svého „favorita“, v mžiku se budete topit v záplavě černých natažených ručiček.

Národní park Tsavo je největší ze všech zdejších parků. Je dokonce rozdělen na východní a západní část (Tsavo East a Tsavo West). Východ je více divoký a méně turisty posázený, západ je zase dobře dopravně dostupný. Nevýhodou tohoto rozdělení je, že do každé části musíte platit vstup 30 USD.

Milionáři z chatrče

V některých parcích narazíte kromě zvířat také na místní domorodé obyvatele. K těm nejznámějším patří Masajové. Rádi se s vámi vyfotí, promluví, ale k proniknutí do jejich světa budete muset zapojit veškerý svůj šarm.

Neznají internet, mobily, dokonce ani sirky. Oheň rozdělávají po „indiánsku“. Život místních domorodých kmenů jakoby se zasekl ve vývoji kdesi u mamutů. Návštěva jejich osady je proto jednoznačně jedním z nejniternějších zážitků z Afriky.

Návštěva domorodých kmenů
Pokud půjdete navštívit nějaký z domorodých keňských kmenů, chovejte se co nejskromněji. Bohaté oblečení a přepych zde nikoho nezaujmou a mohou působit pouze jako rudá vlajka na býka.

Tradice Masajů jsou velice divoké. Chlapci musí jako zkoušku dospělosti přežít bez jakékoli pomoci tři měsíce v divočině, aby prokázali svoji mužnost. Dívky jsou zase podrobovány bez skrupulí obřízce. Žijí v chýších uplácaných z hlíny, trávy a trusu. Mezi jednotlivými obydlími se povalují staré adidasky, které tvoří tenkou předělovou linii k moderní civilizaci.

Masajové se kdysi usadili v národním parku Maasai Mara. Starali se zde o zvěř a turistické pozlátko na sebe nenechali přilepit. Poté ale začali zvěř doslova drancovat. Měli z ní veliký zisk a rodící se hamižnost jim nedala pokoje. A tak musela „naše“ civilizace zasáhnout a černé divochy naočkovat „globální medicínou“.

Dnes Národní park Maasai Mara zaujímá přes 1500km2 a je jednou z nejnavštěvovanějších destinací v Keni. Vedle Masajů zde žije také na 1,5 milionu divoké zvěře. Do tak zvané „velké pětky“ tradičních zvířat patří sloni, leopardi, lvi, bizoni a nosorožci. Nejde ale přehlídnout ani ufuněné hrochy, „rozhlednovité“ žirafy či vzácné bílé a černé nosorožce. Nejkrásnější část parku tvoří její západní část, kde skutečně převažují zvířata (nad turisty). Vedle tradičních slonů zde narazíte i na pštrosy či plameňáky.

Nenechte si ujít
Odpočinek na plážích Zanzibaru Pokud si budete chtít na závěr safari dobrodružství pořádně zalenošit a odpočinout si, ideální k tomu je nedaleký ostrov Zanzibar. Bělostné pláže tohoto "ostrova koření" nabízejí prostor jak pro koupání a opalování, tak také nejrůznější vodní sporty.
Slůní sirotčinec Sheldrickův sloní sirotčinec leží kousek vedle NP v Nairobi. Shromažďuje všechna mladá slůňata a hrošata, která přišla o matku. Tým specialistů se o ně stará 24 hodin denně a snaží se je připravit na propuštění do divočiny. V ranních hodinách mohou návštěvníci sirotčinec navštívit a podívat se, jak mláďata dospívají.
Fort Jesus Pokud trefíte správně jeden ze tří dní, dočkáte se v této otročí pevnosti v Mombase pozoruhodné pseudohistorické prohlídky. Průvodci v dobových kostýmech vás zasvětí do tajů tvrzi, kde přespávali otroci určení k transportu do Evropy. Součástí exhibice je i působivá hra světel a hudby, která je zakončena stylovou večeří při svíčkách na jednom z nádvoří.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o ChileKubě, expedici do Grónska, Galapágách, Oktoberfestu v Saigonu nebo Vietnamu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Keni

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Keňa:

Nairobi – NP Maasai Mara – NP Lake Nakuru – NP Amboseli – NP Tsavo West – NP Tsavo East – Mombasa

Pro ty, kdo touží objevit tajemství života divoké zvěře, kulturu místních obyvatel, nádheru keňské přírody - jeden z posledních “rájů na Zemi”.

Okruh výkladní skříní černé Afriky kombinuje setkání s tisícovými stády divoké zvěře, původními obyvateli a pobytem na exotickém Zanzibaru.

Anketa

Láká Vás safari v Keni?
Ano, plánuji se na safari do Keni letos vydat
20,1 %
Ano, rád bych se tam jednou podíval
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, safari v Keni mě neláká
20 %
Ne, byl by to moc drahý výlet
19,9 %
Celkem hlasovalo 3232 čtenářů.

Safari v Keni - kam za jakým zvířetem:

NP Masaai Mara -  buvoli, zebry, pakoňové, hrochové, krokodýli, opice, černí a bílí nosorožcové, hyeny, gazely, šakaly, antilopy, lvi, bizoni, sloni, leopardi.

NP Lake Nakuru – bílý a černí nosorožci, plameňáci, buvoly, prasata bradavičnatá, žirafy, leopardi.

NP Amboseli - – sloni, lvi, gepardi, leopardi, plameňáci, ibisové, ledňáčci, pštrosy, supové, hieny, šakalové, pakoni, zebry, žirafy.

Nairobi - gazely, zebry, žirafy a antilopy, lvi, hroši, gepardi, leopardi.

Ceny: Základní pobyt v Keni u cestovek pořídíte již od cca 25 000 Kč. K tomu si ale budete muset připlatit za safari. Například dva dny v Amboseli vás s kompletním servisem přijdou na 200 Euro.

Související témata:

Související články

Vyrazte na ledovou expedici do Grónska

Ničí vás teploty atakující třicetistupňovou hranici, palčivé sluneční paprsky a ani dovolená na písečné pláži u moře není tím pravým únikem? Pokud toužíte po...

Výběr článků

Načítám