Hlavní obsah

Na Borneu roste květina s nejtěžšími květy na světě

V nádherné přírodě Bornea nenarazíte pouze na skvosty živočišného světa, jakými jsou orangutani nebo hulman běločelý. Naleznete tu také největší rostlinu světa - Rafflesia Arnoldi, která by svou váhou mohla klidně i zabíjet. Květ této rostliny měří v průměru až 1,2m a váží někdy i 10 kg. Patří mezi jednu z největších a nejhledanějších atrakcí Bornea.

Článek

Rafflesia je ve skutečnosti speciálním případem parazitické rostliny. Nemá stonek, listy, dokonce ani kořeny. Nejsou schopny fotosyntézy, protože neobsahují chlorofyl. V přírodě se ukrývají v těle stromové révy. Pokud zrovna rafflesie nekvetou, nedokáže je vystopovat ani zkušený pozorovatel.

Po visutých mostech nad Taman Negara

Raffesií ale krásy Bornea zdaleka nekončí. Tento kout světa je vyhlášený také svou jedinečnou přírodní krásou. Pokud navštívíte park Taman Negara, nezažijete dobrodružství pouze na zemi, ale i v korunách stromů. Jednou z rarit parku je totiž vzdušná stezka Canopy Walkway, která se místy vypíná až do výše 50 m. Canopy Walkway je nejdelší visutou lávkou na světě. Na délku měří 450 m a její průměrná výška nad zemí je 45 m.

Procházka v korunách stromů
Celá stezka se skládá z 10 mostů a 9 plošin (což jsou jediná místa, kde si můžete odpočinout). Lávky jsou cca 30 cm široké. Po obou stranách jsou provazová nebo ocelová zabezpečovací lana, kterých se můžete přidržovat. Na stezku mohou současně vstoupit pouze 4 lidé a to ještě v rozestupech 5-ti metrů. Pokud trpíte závratěmi, pořádně si rozmyslete, zda-li se touto cestou vydáte. Lávky se dosti houpají a pokud s sebou berete kameru nebo fotoaparát, je pohyb po cestě ještě obtížnější než za normálních okolností.

Výhled z visutých mostů ale opravdu stojí za to. Pod sebou uvidíte pestrý život 130 milionu let starého pralesa. Padlé kmeny, mrštná zvířata nebo barevné květy exotických rostlin. Tajemnou atmosféru dokresluje světelná hra slunečních paprsků prodírající se skrz mohutné koruny pralesních velikánů.

Poblíž Canopy Walkway můžete navštívit i Bukit Terisek, vrchol zvedající se do výše 344 m. Na vrchol se můžete prodrat buď mezi kořeny za pomoci provazových lan, nebo zvolit „jednodušší“ (ale možná namáhavější) cestu po plastových schodech. Z vrcholku budete odměněni nádherným výhledem na horní část pralesa, který téměř nemá konce. Po cestě zpět se lze osvěžit u řeky na místě zvaném Lubok Simpon. V okolí se při troše štěstí dají spatřit i zoborožci, lizardi, veverky a opice.

Do dlouhých chýší Dajaků

Borneo se ale nechlubí pouze přírodními skvosty. Dlouhá a mnohdy i temná historie zanechala své stopy po celém ostrově. Ve státě Sarawak můžete např. narazit na podivuhodnou věc. Říká se jí „longhouse“ neboli „dlouhý dům“; obydlí původních obyvatel Bornea. Longhouse je ve skutečnosti jediným velkým domem na kůlech se společnou terasou pro všechny jeho obyvatele i domácí zvířata.

Každá rodina má svůj vlastní „byt“, ve kterém žije. Může to i trochu připomínat maličkou vesnici umístěnou na jednom místě a v jednom objektu. Tradiční výzdobou stěn jsou lebky usmrcených nepřátel. Za původními longhouse se však budete muset vydat dále do vnitrozemí. Tam si domy stále ještě uchovávají sto let staré kouzlo legendárních lovců lebek.

V rubrice Exotika vyšel nedávno článek věnovaný tomu nejkrásnějšímu z Bornea. Dočtete se v něm o lesních mužích, lovcích lebek nebo o zázracích na nejvyšší hoře ostrova.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Mongolsku, turistických destinacích v ohrožení, Kostarice, kanadských velkoměstech, Moskvě nebo Petrohradu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Borneo

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Malajsie:

Vydejte se do nedotčených koutů malajského deštného pralesa pozorovaného nejen z korun stromů. Můžete tu poznat i unikátní a zachovalé domorodé kultury.

Prvotřídní resort pro náročné klienty se nachází 30 km od Kota Kinabalu a 40 km od mezinárodního letiště, obklopen nádhernou přírodou nabízí 485 pokojů.

Luxusní resort v příjemném prostředí západního Sabahu nabízí přes 900 pokojů, které jsou obklopeny rybníčky, lagunami, bazénky s výhledem na Jihočínské moře.

Tomáš Zítka & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli na Borneu vidět?
květy proslulé květiny rafflesie
16,6 %
visuté mosty v parku Taman Negara
61,7 %
původní obydlí obyvatel "longhouse"
6,6 %
vrchol Bukit Terisek
3,6 %
něco jiného
11,5 %
Celkem hlasovalo 861 čtenářů.

Podivuhodná květina

Rafflesia je ve skutečnosti speciálním případem parazitické rostliny. Nemá stonek, listy, dokonce ani kořeny. Nejsou schopny fotosyntézy, protože neobsahují chlorofyl. V přírodě se ukrývají v těle stromové révy. Pokud zrovna rafflesie nekvetou, nedokáže je vystopovat ani zkušený pozorovatel.

Květy jsou cihlově červené. Jakmile se ale otevřou, ztěžkne okolní vzduch téměř nesnesitelných pachem. Největší květy světa opravdu vábně nevoní. Puchem, navozujícím představu rozkládající se mršiny, láká rafflesia své opylovače. Největší šanci naleznout tuto exotickou rostlinu máte v Sarawaku a Sabahu. Můžete využít i služeb domorodého průvodce, který vás k největšímu květu světa zcela jistě za menší odměnu zavede.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám