Hlavní obsah

Mystický Izrael: Poznejte tři nádherná města, v nichž začal příběh naší kultury

Ten fascinující příběh zná každý a papež František o něm tweetuje v 9 jazycích: Chudý tesař hlásá mír a lásku a nakonec je ukřižován svým vlastním lidem. Provedeme vás třemi nádhernými místy, které tvoří velmi důležité historické pozadí základního příběhu naší kultury.

Foto: bigstock.com

Průšečík tři velkých světových náboženství – to je Jeruzalém.

Článek

A začneme  netradičně přímo tam, kde příběh končí – v nejposvátnějším městě židů, křesťanů a muslimů, kterému už z dálky vévodí Skalní dóm na Chrámové hoře. Jeho zlatě se třpytící kupoli nelze přehlédnout.

Foto: bigstock.com

Víte, že podle starých legend se zde - na místě Skalního dómu - nacházela Archa úmluvy?

Jeruzalém

Svou pouť zde můžete započít na Olivové hoře v malé kapli kostelu Dominus Flavit s tvarem slzy, kde prý Ježíš plakal nad osudem města Jeruzaléma. Na svazích legendární hory se nachází Getsemanská zahrada, kde byl Ježíš zatknut římskými legionáři. Poklidné zahradě dnes dominují mohutné prastaré olivovníky.

Foto: bigstock.com

V Getsemanské zahradě jsou k vidění ty nejstarší olivovníky na světě.

Po Křížové cestě (má celkem 14 významných bodů) se můžete projít leckde, ale tu jedinou originální najdete v Jeruzalémě. Projít se po těch pravých místech, kudy před dvěma tisíci let kráčel Ježíš Nazaretský na vrch vrch Golgota (v překladu Lebka), to je duchovní zážitek nejvyššího řádu!

Křížová cesta začíná poblíž kostela Sv. Anny, kde se narodila Panna Marie, a vrcholí v místě zvaném chrám Božího hrobu, kam bylo mrtvé Ježíšovo tělo sňato z kříže.

Další tipy na to, co v Jeruzalému ještě můzete vidět:

  • Vložte si své životní přání do spár nejposvátnějšího místa židů, Zdi nářků.
  • Za hradbami starého města na hoře Sijón navštivte hrob biblického krále Davida a nad ním umístěním místem Večeře Páně (Večeřadlo), kde Ježíš naposled pojedl se svými 12 učedníky.
Foto: bigstock.com

Jeruzalémská tržiště hýří vším možným a panuje v nich správně filmová orientální atmosféra.

Nazaret

Právě v tomto pozoruhodném poutním městě (v překladu Květ Galileje) sdělil archanděl Gabriel Panně Marii, že porodí Ježíše. Na místě, kde se to událo, máte možnost si prohlédnout další místa, kudy kráčela historie. Dnes tu stojí krásná bazilika Zvěstování, největší křesťanský komplex Středního východu.

Foto: bigstock.com

Nazaret překvapí barevnými domy a i zajímavou architekturou.

Dalším zajímavým bodem Nazaretu je kostel Sv. Josefa, který je postaven na místě, dílny tesaře Josefa (zde se Ježíš vyučil tesařskému řemeslu), manžela Marie. A jen 8 km od města směrem na sever se nachází Kána Galilejská – místo, kde Ježíš učinil první zázrak, když proměnil při svatební hostině vodu ve víno.

Foto: bigstock.com

Krajina okolo Galileje a Nazaraetu je přímo pastvou pro oči!

Betlém

V tomto městě vznikly Vánoce a tradice stavění tzv. betlémů. Zde se totiž „s ovečkami a na seně“ dle legendy Ježíš narodil a sem také dovedla Betlémská hvězda Tři krále, kteří přinesli dárky a požehnání malému Ježíškovi.

Foto: bigstock.com

V těchto místech se narodil Ježíš Nazaretský.

Nejnavštěvovanějším turistickým místem spjatým s Ježíšovým narozením (je postaven v blízkosti jeskyně, kde se narození událo) je Bazilika Narození Páně – vůbec nejdéle fungující křesťanský kostel na světě. Jeho základy sahají do 4. století.

Kráčet po místech s tak bohatou historií a poznávat jejich neméně zajímavou současnost, to je zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Vřele ho doporučujeme.

Inzertní sdělení: Vydejte se do magické země plné kontrastů a barev

Izrael – tajuplná křižovatka mezi Orientem a Evropou – vábí svou historií na každém kroku a okouzlujícím půvabem. Vždyť touto zemí chodil samotný Ježíš Nazaretský.

A na co se můžete v zemi sedmiramenného svícnu těšit? Římské památky, nádherně zbarvené západy slunce nad pouští, křivolaké uličky a ruch Svatého města Jeruzalému nebo jemně šumící vlny Galilejského jezera.

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, pro vás tento zájezd vybrala z nabídky poznávacích zájezdů po Izraeli.

Čtěte dále

Přečtěte si také o pěti slastných pláží, mezi nimiž pluje superloď na 99denní cestě kolem světa, seznamte se s nejoriginálnějšími cestami po USA a podívejte se na fenomén self-driving. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Co vám přijde na Izraelu nejvíce atraktivní?
Atmosféra
21,9 %
Památky
72,4 %
Krásné ženy/muži
2,9 %
Příroda
1,9 %
Pláže
0,9 %
Celkem hlasovalo 105 čtenářů.

Věděli jste o nejznámější knize světa – Bibli - tyto věci?

  • Je k dispozici v 2454 překladech (první anglická verze je z roku 1382, u nás to je Bible leskovecko-drážďanská z roku 1360).
  • Můžete v ní naleznout zmínku o jednorožcích.
  • Obsahuje 3 566 480 písmen, přes 773 tisíc slov a 31 tisíc veršů.
  • Přísahat na Bibli (jako se to tradičně děje v USA při soudních přelíčeních) je samotnou Biblí zakázáno.
  • Bůh dle ní zabil minimálně 2 400 000 lidí, kdežto Satan jen 10.
  • Menelik II. (etiopský císař na přelomu 19. a 20. století) snědl vždy pár stránek z Bible, proto aby se mu udělalo lépe od žaludku.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám