Hlavní obsah

Místo odpočívadla ostrov: Overseas Highway je dálnice vedoucí skrz moře

Když se na české dálnici D1 rozhlédneme do krajiny, vidíme převážně billboardy. Na floridské části americké dálnice číslo 1, nazývané Overseas Highway, však spatříme spíše rybáře nebo žraloka. Vede totiž skrz vodu, a to plné dvě stovky kilometrů. Šumění moře, delfíni, uklidňující zvuk vln a monumentální stavba přes ostrůvky na jižním pobřeží Floridy, to není žádná romantická pohádka, ale skutečnost.

Foto: ESO travel

Jak se dá tři a půl hodiny projíždět po moři bez lodi? Po Overseas Highway.

Článek

Dálnice Route 1 spojující severovýchodní konec Ameriky s ostrovy Florida Keys se táhne celým východním pobřežím USA. My se dnes vydáme po její nejexotičtější části, a sice po státě Florida. Najíždíme kousek za mezinárodním letištěm v Miami a už uháníme nejrychlejším pruhem, až vítr sviští. Dostáváme se k okraji pevninské části státu, ale cesta nekončí, začíná jízda po Overseas Highway, silnici vedoucí skrz moře.

Highway to Eden

V rádiu nám vyhrávají AC/DC s jejich slavnou Higway to Hell, ale tady se rozhodně o žádnou cestu do pekla nejedná, díky průzračnému moři a pestré fauně v něm si vychutnáváme spíše cestu do ráje. Tedy ráje turistického. Naopak k námořníkům zdejší vody nikdy přívětivé nebyly.

O dalších zajímavých silnicích se dočtete v článku Silnice smrti: Kde leží pět nejšílenějších cest světa? V Číně i v Alpách

Foto: ESO travel

Pobřeží Floridy vypadá krásně, ale ostrůvky Florida Keys mají naprosto nepopsatelné kouzlo.

Jeden z vrcholů bermudského trojúhelníku leží právě na pobřeží Floridy. Příliš hustý provoz způsobil v kombinaci s mnoha útesy končinách Florida Keys problémy mnoha lodím, v roce 1848 se tu potopila v průměru jedna loď týdně.

Kde jinde si vychutnat slunečný ráj? Inspirujte se: Poznejte neobjevené thajské ráje: Zapomenutý ostrov a luxusní Ko Ngai

Svůj osud tu našla třeba vojenská loď USS Alligator, která střežívala pobřeží před piráty a obchodníky pašující do země otroky. Jednoho dne však při doprovázení obchodního konvoje uvázla na mělčině bez šance na vyproštění. Posádka pak loď raději zapálila, aby se její vybavení nestalo kořistí pirátů.

Po přejetí první mořské pasáže se dostáváme na Key Largo, nejrozlehlejší z ostrovů. Vzhledem k tomu, že je největší a nejblíže k pevnině, vládne tu čilý obchodní ruch. Jedna pasáž plná obchodů střídá druhou. Dále už k nákupům nebude tolik příležitostí, takže popadneme tašky a začínáme nákupní orgie, spousta věcí (třeba elektronika) se totiž dá v Americe pořídit překvapivě levně.

Foto: ESO travel

Key Largo, to není jen soustava nákupních bulvárů. Skýtá též unikátní pohledy na západ slunce.

Více o Floridě a jejích atrakcích v článcích:

Na spoušti po hurikánu vyrostl kulinářský ráj

Po Key Largo následuje Islamorada, jakási vesnička složená z několika ostrovů. Právě tato oblast v roce 1935 nejvíce pocítila sílu hurikánu, který tehdy v den Svátku práce smetl Overseas Railroad, silnici, která zde stála před Overseas Higway. Vítr a jím vyvolané mohutné vlny zbouraly jak cestu, tak většinu staveb na pěti ostrůvcích Islamorady.

Tato část Florida Keys se ovšem dala dohromady a dnes představuje ideální místo, kde si na cestě udělat pauzu na jídlo. Nejlépe se to hodí u Braza Leña, kde podávají vynikající šťavnaté steaky z brazilského skotu. Jižní Amerika se nachází velmi blízko, takže maso nemusí podstupovat dlouhou cestu jako do Evropy a na chuti je to hned znát. Z velkého věhlasu se těší také podnik Bentley’s sídlící na hranici Key Largo a Islamorady.

Národní registr historických památek:

Overseas Highway je součástí amerického Národního registru historických památek. Kromě floridské dálnice v něm najdeme například:

  • Central Park West – svérázná zástavba na kraji největšího parku v New Yorku. Byty v této luxusní lokalitě patří k nejdražším ve městě.
  • Alcatraz – maják, vojenské opevnění, místa velmi příznivá pro lov některých druhů ryb, to všechno na ostrově nalezneme, ale Alcatraz proslul hlavně díky federální věznici, byť svému účelu sloužila pouze necelých třicet let.
  • Socha Svobody – symbol New Yorku i spojených států. 
  • Sitka – park okolo stejnojmenného města na jihu Aljašky. Zdejší okolí je značně ovlivněno kolonií Rusů. Americká a ruská kultura se tu zajímavě mísí.
Foto: archiv autora

Kouzlo Miami Beach vynikne po setmění, kdy se rozzáří všechny neony.

Krokodýli uprostřed moře

Některé z ostrůvků Islamorady by místní živočichové, třeba mořská želva, dokázali přejít během několika málo minut. Z těch větších stojí za zmínku především Windley Key. Protože z pozice řidiče nemůžeme sledovat zajímavosti zdejší mořské fauny tak pozorně, tady si vše vynahrazujeme a její zástupce uvidíme na jednom místě pěkně pohromadě. Show s delfíny, vodním ptactvem, želvami, aligátory (ti, pravda, v moři nežijí, ale na Floridu zkrátka patří).

Přejeli jsme oblast Islamorada dostáváme se na Marathon, vyhledávané sídlo slavných osobností. Bydleli tady například Bruce Willis a Demi Mooreová, jeden z členů Backstreet Boys nebo představitel Radara ze seriálu M.A.S.H.

Foto: archiv autora

Tady končí USA. Tento blok na Key West označuje nejjižnější místo země.

Jestliže bychom se nenajedli na Islamoradě, asi bychom se zastavili zde v Baricci Cafe, jehož nabídku ocení především vyznavači zdravých pokrmů. Kdo má velký hlad, měl by se nasytit nejpozději zde, protože nás čeká Sedmimílový most, na němž žádné jídlo neseženeme.

Key West – vystupovat!

Za mostem potom projíždíme sérii ostrovů, na jejichž konce se nachází cíl cesty a úplný konec Route - Key West. Při jízdě na hranici povolené rychlosti, která zde činí 45 mil za hodinu (72,4 km/h) trvala cesta z Miami asi 3,5 hodiny. Během noci by se doba překonání vzdálenosti trochu protáhla, protože z bezpečnostních důvodů je limit za tmy snížen na 35 mil za hodinu (56,3 km/h).

Největší potíž jízdy v noci ale představuje fakt, že si během ní nelze vychutnat krajinu, čtyřicítku mostů a malebné ostrůvky. Rozhodně se tedy vyplatí jet přes den, třeba i za cenu hustší dopravy.

Inzertní sdělení: Prozkoumejte Spojené státy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Užít si zákulisí filmového průmyslu, dech beroucí horské dráhy, vystoupení kosatek nebo se vyfotit se Sněhurkou? To všechno a mnoho jiného je denně přichystáno v Orlandu, takže máte-li rádi zábavu, vydejte se tam hned!

Poznejte pobřeží, které udává tóny dění v USA a v Kanadě. Hlavní města Washington a Ottawa, ohromující New York, architektonicky jedinečné stavby v Montrealu a v Pittsburghu.

Filmová studia v Hollywoodu, kasina v Las Vegas, ale také spousta obrovských kaňonů a soutěsek v národních parcích na západě země. Poznejte "divoký západ"!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejdražších adresách světa, o thajské železnici smrti nebo o nejromantičtějších místech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jakým způsobem se nejčastěji dopravujete na dovolenou?
Vlastním autem
50,8 %
Letadlem
38,6 %
Vlakem
3 %
Autobusem
5 %
Jinak
2,6 %
Celkem hlasovalo 1028 čtenářů.

Čím je Florida zajímavá?

Walt Disney World

Poté, co se Walt Disney proslavil na západním pobřeží, začal plánovat expanzi na východ. Kdyby prozradil své záměry nakoupit obrovský objem pozemků pro další aktivity svých studií, ceny pozemků by okamžitě šplhaly vzhůru. Proto na nákupy vysílal jiné, všechny „východní“ aktivity prováděl pod cizím jménem, a pokud cestoval na východ, tak jedině tajně a soukromým letadlem. Vše se povedlo provést v utajení a i díky tomu už více než čtyři desetiletí baví Walt Disney World děti i dospělé.

Kennedy Space Center

Od šedesátých let odsud startují raketoplány do vesmíru. Do místností řídících orgánů zdejšího centra se jako turisté nedostaneme. Máme ovšem možnost projít si komplex určený speciálně pro návštěvníky. V jeho útrobách se setkáme s artefakty a zajímavými informacemi z historie i současnosti vesmírného programu nebo třeba s expozicí zaměřenou výhradně na projekt Apollo.

Národní park Everglades

Věčně zelené mokřiny táhnoucí se za obzor, aligátoři, jejichž svítící oči tady denně u hladiny číhají na kořist podobně jako ohrožená floridská puma na pevnině. To vše a mnoho dalších zajímavostí lze spatřit z originálních vznášedel brázdících vody Everglades.

Fort Jeffeson

Dálnice končí na Key West, ale za ním najdeme ještě několik ostrůvků. Mezi ně patří Garden Key, jehož téměř celý povrch vyplňuje nikdy nedokončená pobřežní vojenská pevnost Fort Jefferson. Měla sloužit jako základna pro boj s piráty. Práce na ní započaly už před více než půl druhým stoletím.

Podrobné informace o Floridě i o dalších oblastech USA najdete na stránkách Amerika.cz, ve velmi obsáhlém průvodci pro cesty po USA.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám