Hlavní obsah

Maroko, země nespoutaných Berberů a mátového čaje

ESO travel, Kateřina Záleská

Vysoké zasněžené hory i pláže u pobřeží Atlantiku, vyprahlá nehostinná poušť i zelená údolí s palmami obsypanými banány, známé architektonické památky, dosud neobjevené přírodní skvosty. Všechny tyto tváře a mnoho dalších Maroko nastaví každému návštěvníkovi.

Článek

Maroko (Marocké království) je jedním ze států severní Afriky, který mají evropští turisté stále více v oblibě. Ačkoliv při návštěvě této země cítíte, že objevujete něco divokého a cizího, přílišné obavy zde nejsou na místě, protože Maroko v dnešní době nabízí výborné turistické zázemí pro velkou škálu aktivit po celý rok. A kam je dobré se v Maroku vydat? V přehledu níže najdete hned několik vhodných míst.

Za kvalitní „kůží“ do Fesu

V severní části Maroka stojí za návštěvu město Fes. Samotné (a již moderní) centrum Fesu nabídne především kvalitní hotely, banky a obchody. Té pravé atmosféry se dočkáte až při návštěvě nejstarší části města zvané medina. Kromě mešity, a křivolakých uliček s obchůdky se suvenýry tu můžete proniknout i do tajuplných zákoutí dílen. Ať už jde o výrobky ze dřeva, látky nebo kůže.

Právě zpracování kůží je v místní koželužně jeden z největších zážitků, jaký si z Fesu můžete odnést. Kromě typického zápachu kůže, který se šíří všude kolem se od místního majitele koželužny (který k vám rychle přispěchá s větvičkou čerstvé máty na čichání) můžete dozvědět v čem se kůže máčí, suší a barví, abyste si následně mohli koupit v jeho obchůdku právě tu nejhezčí kabelku, bundu či peněženku. Ceny ručně dělaných, nejen kožených, výrobků jsou tu oproti cenám u nás opravdu velmi nízké, takže není proč se ostýchat a nepřivést si suvenýr, který bude vonět exotikou ještě spoustu let.

Do Marrakeshe za nákupy na tradičních tržištích

Marrakesh je jedno ze čtyř královských měst v Maroku. Je známé hlavně svým životem na tržištích, které obklopují celé historické kulturní centrum. Největším tržištěm je náměstí Djemaa El Fna, nejčastěji překládáno jako „Shromáždění mrtvých“. Na procházce městem ho nelze minout. Přes den vám tu neodbytní obchodníci nabídnou na co si jen vzpomenete, ale pravý život začíná v městě Marrakesh až se západem slunce.

Když už Vás nakupování a shon tržiště omrzí, je čas v Marrakeshi navštívit také něco z jeho historických památek. Největší místní mešita Koutoubia, hrobky Saadians Tombs nebo palác Bahia je jen malý zlomek z toho co může město nabídnout. V roce 1985 byl Marrakesh zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO, takže se nemusíte bát, že Vás jeho krásy neuchvátí.

Smlouvání
Nejen na velkých tržnicích, ale i v menších městečkách nebo podél silnic Vám nespočet Maročanů bude nabízet různé kameny, fosílie, své vlastní výrobky, jídlo apod. Jste-li příznivci nákupů, není proč odolávat. Pamatujte však, že v Maroku je na denním pořádku smlouvání. Proto nehledejte na věcech cenovky a nevěřte první nabídce, kterou Vám obchodník řekne, ale smlouvejte.Když vydržíte, dostanete cokoliv chcete za rozumnou cenu, kterou jste ochotni do suvenýru investovat. Jazykových bariér se není třeba bát a nepřátele si smlouváním také neuděláte, jelikož větší urážkou by bylo přijmout ihned první nabídku a nedopřát Maročanům alespoň malé vzrušení v podobě smlouvání a rozhovoru s Vámi. Platit je možno marockou měnou – dirham (1MAD je přibližně 2,5Kč), ale často i eurem.

Nekonečná poušť

Místem, na které se každý návštěvník v Maroku těší, je poušť. V tomto případě tedy rovnou Sahara. Ačkoli je Sahara převážně kamenitá, je možno zavítat nedaleko města Erfoud na její písečné ostrůvky a vychutnat si písečné duny a jejich kouzlo. Na okraji písečných dun je možno ubytovat se v malých pevnůstkách (kazbah). Zde přebývají zbytky Berberů, kteří se živí mimo jiné tím, že turistům poskytují veškerý komfort - od tradiční berberské omelety až po vycházku mezi duny.

Opravdové původní Berbery lze potkat pouze ojediněle. I ti však u svého obydlí v poušti čekají na turisty, aby jim mohli jejich děti nabízet ručně šité výrobky a vyloudit nějaký ten dirham. Navzdory tomu zažijete na poušti neopakovatelné chvíle. Když se obrovské písečné duny pod tíhou sluníčka zbarví do oranžova, budete na tento zážitek vzpomínat při každém západu slunce.

Nevyčerpatelný zdroj poznání

Jestliže někdy do Maroka zavítáte, jedna návštěva Vám jistě nebude stačit. Nedočkaví dalších příležitosti budete dbát na to, aby Vám tentokrát neunikly starobylé římské ruiny ve Volubilis, národní park s divokými plameňáky, portugalská pirátská pevnost Essaouira nebo z legendárního romantického filmu známá Casablanca.

Nenechte si ujít:
Filmové ateliéryMaroko se díky své různorodosti stalo oblíbenou zemí historických filmařů.  Všemožné kulisy si můžete prohlédnout na jednom místě v muzeu filmových ateliérů, kterým Vás za poplatek provede místní správce i s poutavým výkladem. Ačkoliv se kulisy nechráněné před nepřízní počasí pomalu rozpadají, projít se palácem Kleopatry nebo chrámem dalajlámy stojí za zastavení.
Jízda na velbloudechV poušti nedaleko města Erfoud se rozkládají jedny z nejkrásnějších písečných dun Sahary. Odtud je možno vyrazit přímo mezi duny a pocítit horko pouště. Dobré je si na cestu najmout v jedné z mnoha turistických letovisek velblouda, který Vás s průvodcem proveze celou písečnou oblastí. A věřte, že v Africe platí, že nejúžasnější pohled na poušť je právě ze hřbetu velblouda.
Marocký mátový čajJedním z nezapomenutelných zážitků bude pro Vaše chuťové buňky jistě marocký mátový čaj, který je také marockým národním nápojem. Spojení vody, čerstvé máty a cukru si můžete vychutnat téměř na každém rohu. A pokud nejste zrovna milovníky čaje, můžete dát přednost čerstvě vymačkaným džusům z pomerančů, banánů a dalšího ovoce.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Yukatánu, Bruneji, Uzbekistánu, Seychelách, Bacardi Island nebo Rwandě. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Maroka a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Maroko:

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku.

Poznejte Maroko v celé jeho kráse a objevte jedinečné památky z dob původního osídlení nebo přírodu, která mísí zasněžené hory s vyprahlou Saharou.

Navštivte zemi proslulých pyramid a prožijte nezapomenutelnou dovolenou mezi památkami dodnes obdivované starověké kultury.

Anketa

Která místa byste v Maroku chtěli navštívit?
Marrakesh
49,4 %
Fes
7,5 %
Cassablanku
19,4 %
Erfoud
2,5 %
poušť Saharu
14,4 %
jiné místo
6,8 %
Celkem hlasovalo 360 čtenářů.

Praktické informace pro cestu Maroka

Marocké království je jediná země severní Afriky, kterou omývá jak Atlantický oceán tak Středozemní moře. Hlavním městem Maroka je Rabat. Na marockém území také leží nejvyšší hora celé severní Afriky – Džabal Tubkal, která je zároveň i nejvyšší horou v pohoří Vysoký Atlas.

Samostatné Maroko vzniklo roku 1956, kdy získalo nezávislost na Francii. Díky tomu je jeden z úředních jazyků kromě arabštiny i francouzština, na mnoha místech je však možno domluvit se i anglicky.

Samostatné Maroko vzniklo roku 1956, kdy získalo nezávislost na Francii. Díky tomu je jeden z úředních jazyků kromě arabštiny i francouzština, na mnoha místech je však možno domluvit se i anglicky.

Pro krátkodobou cestu do Maroka není nutné vízum, potřeba je jen pas, jehož doba platnosti musí přesahovat o 6 měsíců dobu vstupu do země. Není potřeba ani žádné speciální očkování. Přesto se nedoporučuje pít z místních vodovodů, ale kupovat balenou vodu, která je dostupná v každém obchodě.

Ačkoli 98 % Maročanů jsou muslimové, pro turisty ve většině měst neplatí žádná zvláštní nařízení pro běžné oblékání a dodržování muslimských pravidel. Přesto je však doporučeno dodržovat základní zásady islámu při vstupu do mešit nebo jiných nábožensky významných lokalit.

Související témata:

Související články

Trekem za gorilami do srdce rwandské divočiny

Rwanda je zemí nespoutané přírody, divokých orchidejí a také domovem goril, za kterými se můžete vydat výpravou do srdce hustých horských pralesů. Cestou...

Výběr článků

Načítám