Hlavní obsah

Maledivský atol Ari - místo, kam se jezdí milionáři potápět se žraloky

ESO travel, Lucka Štěrbová

Večeře v restauraci pod mořskou hladinou, prosklená podlaha ložnice na vlnách ale i potápění přímo mezi desetimetrovými žraloky a „létajícími“ mantami. To jsou lákadla, za kterými na „vlajkovou loď“ Malediv - atol Ari - vyrážejí na dovolenou ti opravdu nejbohatší.

Článek

Vítejte na Ari, luxusním potápěčském ráji v Indickém oceánu. Tím nejluxusnějším, co může tento maledivský atol nabídnout, je resort Conrad Maldives Rangari Island. Šest hvězdiček a ocenění „nejlepší dovolenkový resort světa“, které získal dvakrát za sebou, mluví za vše. „Do roku 1970 tu žili i stálí obyvatelé, jejich počet ale pořád klesal a dneska je celý ostrov jen turistů,“ vysvětluje místní zaměstnanec a doporučuje k návštěvě světoznámý podmořský restaurant.

Večeře 16 stop pod hladinou moře „v obležení“ barevných korálových rybek musí zákonitě chutnat jinak. Od okolního světa, který je běžně skrytý pod hladinou, strávníky dělí jen oblouková a absolutně prosklená stěna. Zájem o večeři ve společnosti mořských živočichů je ale obrovský a rezervaci je nutné udělat minimálně 14 dní před příletem na Ari. O tom, že jde o exkluzivní lokalitu, svědčí i to, že zde bungalovy v tomto resortu nechalo vystavět i hotelové impérium Hilton.

Mezi žraloky – jen v neoprénu a ploutvích

Další maledivskou specialitou jsou potápěčské výpravy mezi žraloky velrybí a kladivouny. „Ponor mezi žraloky obrovské ale není pro každého. Nezkušeného potápěče může jejich velikost docela slušně vyděsit. A to i přesto, že se živí pouze planktonem a pro potápěče je nebezpečná maximálně jejich ploutev, kterou můžete při troše nepozornosti pěkně nepříjemně dostat přes hlavu,“ vysvětluje instruktor potápění v maledivském resortu Holiday Island.

Pokud ale překonáte strach, stojí tenhle zážitek rozhodně za to. Žralok obrovský měří až 17 metrů a potápěčů, kteří ho často využívají zavěšení na jeho ploutvích jako „podmořské taxi“ si obvykle ani nevšimne.

Jenže žraloci obrovští jsou v oblasti jižního cípu atolu Ari k vidění pouze od května do září při svém tahu s mláďaty. Zbytek roku tak musíte vzít zavděk „jen“ pozorováním žraloků kladivounů na severu nebo mant obrovských. Právě manty jsou dalším vděčným objektem podmořského pozorování. „Je to, jako kdybyste sledovali let podmořského ptáka,“ shodují se ti, kteří měli možnost spatřit mantu s rozpětím „křídel“ až 10 metrů na vlastní oči.

Právě její mohutnost stojí za pověrou o tom, že manty dokážou svými křídly potápěče „obejmout“ a následně ho usmrtit. „To je samozřejmě lež,“ vysvětlují do nekonečna svým svěřencům zkušenější potápěči, „manty sice vypadají hrůzostrašně, ne nadarmo se jim přezdívá ďáblovy ryby, ale jsou to striktní býložravci!“

Moře luxusu v nejlepších letoviscích světa

Ne každý ale chce trávit dovolenou pod mořskou hladinou a atol Ari nabízí mnohem více možností jak využít volný čas. Atol Ari je de facto rozlehlá (80 km na výšku a 30 km na šířku) laguna kruhového tvaru, kde tu a tam z mořských vln vystupuje ostrůvek, písčina, nebo jen kousek útesu. Místní hrdě tvrdí, že zdejší voda je nejmodřejší na planetě a ten kdo má možnost spatřit hladinu oceánu v okolí Ari na vlastní oči jim dá za pravdu.

Už jen cesta do jednoho z 26 letovisek, které spadají pod Ari, je zážitek. V hlavním městě Malé nasednete do přistaveného hydroplánu a dalších 40 minut strávíte letem několik desítek metrů nad azurovou hladinou a jen se kocháte. I ubytování na Ari (a vůbec na celých Maledivách) je atypické.

Nenajdete zde ohromné hotelové komplexy, ale jednotlivé bungalovy, buď na pláži, nebo přímo nad mořskou hladinou. Rčení „Spal jsem jako na vodě!“ tu dostává zcela nový rozměr. Jen je třeba upozornit na to, že z důvodu bezpečnosti se nedoporučuje brát do vodních bungalovů děti mladší 8 let.

O nejluxusnějším resortu Conrad Maldives Rangali Island, kde se cena za jednu noc pohybuje v přepočtu od 9000 korun za vilku na pláži až k 20000 korun za noc za bungalov přímo nad hladinou, už jsme psali výš. Samozřejmě, že na Ari existují i letoviska, která jsou cenově dostupná i pro běžné smrtelníky. Moderním resortem střední cenové kategorie je například resort Holiday Island.

Na ostrůvku o rozměrech 700x140 metrů je naskládáno 142 bungalovů. Každý pro dvě osoby. Holiday Island je tak ideální volbou pro klidnou dovolenou. Navíc právě odtud je nejlepší dostupnost ke žraločím lokalitám a možnost vyzkoušet i noční potápění.

Maledivský standard – večeře při západu slunce

„Nejoblíbenější“ – tímhle přízviskem se chlubí resort Sun Island. Samotný ostrůvek má na délku jen něco málo přes kilometr a půl a nachází se v laguně v barvě safírů. A snad každý vám zde doporučí proslavenou thajskou restauraci nad mořskou hladinou, která je umístěná na korálovém útesu a na rozlehlé terase nabízí romantické večeře při lehce kýčovitém západu slunce. Netypický je i „Pool bar“, kde vám číšník s úsměvem naservíruje koktejl až do bazénu, který je dominantou střední části ostrůvku.

Maledivy obecně jsou i častým cílem novomanželů. Vždyť, kdo by nechtěl trávit dovolenou na bílé pláži pod palbou slunečních paprsků. Na Ari ale najdete i resort, který je ideálem pro rodiny s dětmi. Jde o Kuramathi Island v severním cípu atolu Ari. Jeho délka se blíží už k dvěma kilometrům, mezi malými maledivskými ostrůvky tak patří k „obrům“, a k zabydlení je v nabídce 290 plážových vilek.

Maledivský rozpočet je z velké části postavený na příjmech z turismu, místní se proto snaží seč mohou, aby se sem turisté rádi a často vraceli. A nutno podotknout, že se jim to celkem daří. Jen málokdo si totiž při odletu nepovzdechne: „Jo, tak sem se chci ještě vrátit!“

Nenechte si ujít:
Malé Hlavní město Malediv se rozkládá na ostrůvku o rozměrech 1x2 kilometry. Projít ho zvládnete za jedno odpoledne a to i přesto, že je celý hustě zastavený a nenajdete zde jediné volné místo. Malé je vstupní bránou na Maledivy – je zde jediné mezinárodní letiště, na které neustále dosedají dopravní letadla ze všech koutů světa.
Potápění se žraloky V okolí atolu Ari se nacházejí světoznámé lokality, kde je možné pozorovat při potápění žraloky. Jižní cíp atolu je ve znamení setkání se žraloky obrovskými, na severu vám bude při potápění možná dělat společnost hejno žraloků kladivounů. Pokud tedy patříte mezi zkušené potápěče, které už nebaví drobné korálové rybky, pak směle do toho!
Plavba na jachtě Souostroví Malediv tvoří více než 1200 ostrůvků v 800 kilometrů dlouhém pásmu. Samozřejmě, že je nemožné podívat se na každý z nich, ale po pronajmutí jachty je možné absolvovat cestu po těch nejznámějších a nejzajímavějších. Jen pozor na to, že plavba v noci je z důvodu bezpečnosti zakázaná.

Související článek:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Kubě, Réunionu, New Yorku, Venezuele, Fidži, Cayo Coco, Rio de Janeiru nebo Mexiku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Maledivy a okolí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Maledivy:

Klidný resort se nachází v jižní části Ari atolu 97 km od letiště v Malé, transfer 45 min. hydroplánem, 142 plážových bungalovů.

Jeden z nejluxusnějších resortů na Maledivách, vzdálenost 100 km od letiště v Malé, transfer 30 min. hydroplánem, 100 plážových vilek, 28 vilek nad vodou (za příplatek)

Velmi příjemný resort se nachází v severním cípu atolu Ari, v malém kruhu šesti ostrovů známých jako Rasdhu atolu vzdálených 70 km od letiště, transfer hydroplánem trvá 20 min.

Anketa

Který atol se vám na Maledivách líbí nejvíce?
Atol Ari
64,9 %
Atol Malé
10,8 %
Atol Raa
5,1 %
Atol Baa
5,1 %
Atol Meemu
2 %
Atol Haa Allifu
2,2 %
Atol Lhaviyani
4,2 %
jiný atol
5,7 %
Celkem hlasovalo 2078 čtenářů.

Praktické informace pro cestu na Maledivy

Maledivská republika má kolem 350 tisíc obyvatel. Vznikla v roce 1965, kdy se osvobodila od Velké Británie. Hlavním a největším městem je Male.

Pro cestu do Malediv budete potřebovat pas platný po dobu přesahující plánovaný pobyt a průkaz o očkování proti žluté zimnici, pokud jste v posledních šesti dnech pobývali v oblastech zasažených touto nemocí. Povinné je také mít s sebou dostatek peněz. Tohle pravidlo ale neplatí pro organizované skupiny.

Pro cestu do Malediv budete potřebovat pas platný po dobu přesahující plánovaný pobyt a průkaz o očkování proti žluté zimnici, pokud jste v posledních šesti dnech pobývali v oblastech zasažených touto nemocí. Povinné je také mít s sebou dostatek peněz. Tohle pravidlo ale neplatí pro organizované skupiny.

Dovoz a vývoz cizích měn je bez limitů, zaplatíte dolary nebo maledivskou rupií. Zboží je o něco dražší než v Indii a Srí Lance, protože se dováží.

Související témata:

Související články

Cayo Guillermo - kokosový ráj pro romantiky

Ostrovy a ostrůvky obklopující největší ostrov velkých Antil Kubu lákají turisty především na téměř nedotčenou panenskou tropickou přírodu. Patří mezi ně...

Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

Pokud nějakému městu patří označení světové velkoměsto, tak je to určitě americký New York, který je světovým centrem obchodu, kultury, módy, ale i mezinárodní...

Výběr článků

Načítám