Hlavní obsah

Mafia: Podvodní dobrodružství mezi korály sem láká nejvíce

Připravit se, nadechnout a pod vodu. Tak začíná nejpopulárnější dobrodružství na ostrově Mafia poblíž pobřeží Tanzanie. Lidé sem rádi jezdí za potápěním, ale i jen tak za procházkami po pláži a mezi palmami. Desítky druhů korálů, stovky druhů ryb a pár desítek minut letu z africké pevniny, to sem ale láká nejvíce.

Foto: bigstock.com

Mafia nemá s mafií evidentně nic společného – je tu klid.

Článek

Kdo tuší, že se u břehů Tanzanie nacházejí nějaké ostrovy, zná většinou Zanzibar. Kdo toho přečetl víc, zná i ostrov Mafia. Málokdo ovšem ví, že Mafia je celé souostroví, které se skládá z pěti ostrovů: Mafia, Chole, Jibondo, Juani a Bwejuu. Jaké poklady ukrývají?

Ty největší poklady najdeme v moři. Hlavně v oblasti Mafia Island Marine Park. Toto chráněné území zřídily tanzanské úřady, aby ochránily korálové útesy v okolí. Je jich poměrně hodně a skládají se z více než 50 různých rodů korálů. Mezi nimi se proplétá přes 400 druhů ryb, jež často tvoří pestrobarevné výjevy, které potápěči tak milují.

O exotických plážích a moři čtěte také zde:

Foto: bigstock.com

Takhle se podařilo na pláži na Mafii zachytit právě mladou želvu na její první cestě.

Z hlavního města Tanzanie, Dar es Salaamu, se na Mafii letí asi 35 minut. Daleko to není ani z keňského Nairobi, odkud se často létá na Zanzibar. Mafia oděná do mangrovových porostů je stále hodně sepjatá s přírodou a najdeme na ní spoustu opic, divočáků, cibetkovitých ženetek nebo kaloňů. Tito ovoce milující živočichové si díky velkým rozměrům vysloužili přezdívku „megabats“, meganetopýři.

Najdeme tu i drobné polopičky z čeledi kombovitých, kterým se pro nevinný vystrašený dětský výraz v obličeji říká „děti z buše“. Velké oči jim slouží hlavně v noci, kdy jim pomáhají, podobně jako netopýrům, stopovat hmyz.

Foto: bigstock.com

Nekonečná modrá. V moři i na nebi. Není to krása?

Proč vlastně Mafia?

Název Mafia Island v Evropanovi může vyvolat různé představy. Tenhle malebný ostrůvek ale s mafií a vůbec se zločinem nijak nesouvisí.  Z jakého důvodu tedy má pohodová destinace tak odstrašující název? Úplně přesně se to neví, teorií existuje více. Podle té možná nejrozšířenější je jméno odvozeno ze svahilského výrazu „mahali pa afya“. To znamená cosi jako „dobré sídlo“ nebo „zdravé místo k bydlení“.

Vzhůru mezi žraloky!

Mafia Island patří k lokalitám, kde se vyskytuje žralok obrovský, zvaný též žralok velrybí. Proslul především velkým vzrůstem, ale také tím, že se vedle něj lze bez obav potápět. Tento druh se živí planktonem a malými rybami.

Foto: Zac Wolf (Wikimedia Commons)

Žralok obrovský může dorůst až do délky 18 metrů. Pokud ale nejste plankton, není pro vás nebezpečný.

Jinak lze na ostrově Mafia podniknout třeba výlet do říční přírodní rezervace Rufuji. Lze poblíž ní i přespat v takzvané „lodži“, tedy v jakémsi luxusním kempu, který je servisem a velikostí příbytků na hony vzdálen tomu, co si pod pojmem „kemp“ představujeme v centru Evropy.

Přečtěte si také o jiných exotických místech:

Vydejte se na voňavý ostrov

Mafia Island se nachází ani ne 20 kilometrů od jižního pobřeží východoafrické Tanzanie a asi 140 kilometrů jižně od hlavního ostrova celé skupiny – od Zanzibaru. Ten jako největší z tanzanských ostrovů vždy poutal největší pozornost. Dělo se to již od středověku, kdy k africkým břehům připlouvali námořníci a obchodovali tu s kořením.

Foto: Jens Klinzing (Wikimedia Commons)

Guaréza zanzibarská - jeden z tvorů, kteří žijí pouze v této části světa.

Zanzibar se stal bylinami vonícím obchodním uzlem, což mu zůstalo do dnešní doby. Jen arabské obchodníky ve funkci nákupčích vystřídali na tržištích turisté. Těm se líbí i to, že lze z ostrova přeletět na pevninu a navštívit některý z velkých tanzanských národních parků, třeba Serengeti. Mimochodem věděli jste, že tímto parkem se ročně prožene 1,5 miliónu pakoňů a 300 tisíc zeber?

Foto: bigstock.com

Pevnost v historické části města patří k perlám Zanzibaru.

Odskočit si ze safari v Keni a Tanzanii na Zanzibar nebo opačně je v této lokalitě populární. A co vy, netoužíte po tom, prožít pár dnů v divoké přírodě nebo na afrických plážích?

Inzertní sdělení: Podívejte se do Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů na Zanzibar:

Užijte si bydlení v tropické zahradě v resortu na východním pobřeží Zanzibaru. Jde o luxusní resort s plnou vybaveností včetně možnosti zajít si například na masáž nebo na jógu.

All inclusive.

Vydejte se doprostřed africké přírody. Stopujte buvoly nosorožce a další zvířata v obrovském národním parku Serengeti, v kráteru Ngorongoro nebo u jezera Manyara.

Zájezd lze na přání rozšířit o pobyt u oceánu!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o plážovém ráji na Maledivách, o plavbě na atomovém ledoborci nebo o pyramidách na Mayské riviéře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy na dovolené mimo Evropu?
ano
72,7 %
ne
20 %
právě se na to chystám
7,3 %
Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Mafia Island – základní informace

Rozloha: 435 km2

Největší město: Kilindoni (asi 11,5 tisíce obyvatel)

Výška nejvyšší „hory“: 53 m. Oblíbeným dopravním prostředkem je v těchto končinách kolo, rozhodně se tu totiž moc nenašlapete.

Status: Jde o ostrov ze skupiny kolem Zanzibaru pod správou Tanzanie.

Úřední jazyk: svahilština (zhusta se používá i angličtina)

Měna: Tanzanský šilink (TZS)

Časová zóna: +3 (Česká republika je v pásmu +1)

Víza: Pro občany České republiky existuje ve všech částech Tanzanie vízová povinnost. Potřebné dokumenty lze získat na velvyslanectví africké země v Německu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám