Hlavní obsah

Letovisko ve stínu: Kubánské Jibacoa, kde si můžete dopřát masáž v chýši

Nejlepší koupání je tady prý brzo ráno, když je příliv na maximu a hladina je oproti odlivu výš o zhruba šedesát centimetrů. Koráli, které jsou tady v bezprostřední blízkosti břehu, jsou v tu chvíli dostatečně hluboko. Mimochodem – kubánská vesnička Jibacoa vlastně vznikla díky nim, na místě, kde bylo možné velmi snadno těžit korál. Dnes tu ale namísto rybářů potkáte ty, kteří si chtějí užít Kubu bez turistů a v klidu.

Foto: ESO travel

Kuba bez turistů – Jibacoa nabízí klid.

Článek

Jibacoa leží na polovině cesty mezi koloniální Havanou a největším karibským letoviskem Varadero. Stačí si tu domluvit některý z místních privátních taxíků – a za hodinu jste jak v havanské hospůdce La Bodeguita del Medio, kde si kdysi dávala dostaveníčko bohéma v čele s Ernestem Hemingwayem, tak na krásných plážích Varadera.

Jibacoa – klidná Kuba bez turistů

Nicméně krásné pláže jsou i v okolí vesničky Jibacoa – a navíc se o ně nebudete muset dělit s dalšími tisíci a tisíci turistů. V Jibacoa jsou totiž pouhé dva hotely. Komplex Breezes je spíše západního střihu a poskytuje luxusní zázemí převážně Kanaďanům a lidem z Evropy. To druhý komplex, Villas Jibacoa, dnes navštěvují ve velkém i movití Kubánci – což byla ještě před pár lety věc téměř nemyslitelná.

Mimochodem – právě Breezes je prý úplně prvním luxusním all inclusive resortem, který na Kubě vznikl ve spolupráci se zahraničními investory.

Foto: ESO travel

Celá Kuba nabízí perfektní podmínky pro potápění.

Vydejte se do Karibiku prostřednictvím i dalších článků:

Po několika reformách Raula Castra dokonce došlo k částečnému povolení drobného podnikání. V bezprostředním okolí hotelů si tak můžete domluvit jízdu na koních, nakoupit suvenýry u pouličních (v tomto případě spíše plážových) umělců nebo se nechat namasírovat. Pravda, v trochu netradičním masážním „salónu“.

Nechte se namasírovat v chýši!

Drobné soukromé podnikání je v Jibacoa ještě v plenkách, a tak vás tu místní masérka namasíruje v jednoduché, vlastníma rukama postavené chatrči přímo na pláži. Jen lehátko, stoleček a okolo tři stěny ze suchých listů kokosových palem, které mají zajišťovat soukromí. Na druhou stranu – turistů je tu minimum, masáž vyjde výrazně levněji než v hotelovém lázeňském centru a poslouchat při ní můžete hučení moře a šumění větru, který si pohrává s palmovými listy. „Které jiné wellness vám tohle nabídne?“ ptají se místní s úsměvem.

Foto: archiv autora

Potápění, šnorchlování, plachtění – je na vás, jakou si vyberete aktivitu.

Jaká je dneska barva pláže?
Zelená? Žlutá? Červená? Na Kubě mají značení, které upozorňuje na to, že je nastálo nebo dočasně pláž nevhodná pro koupání a další vodní sporty. Pokud je označení zelené, pak můžete bez problémů provozovat všechny vodní radovánky, žluté značení znamená výstrahu, a pokud je označení pláže červené, pak jsou tu koupání a vodní sporty zapovězeny.

Blízkost korálů je pro oblast Jibacoa výhodou i nevýhodou zároveň. „Menší korálové útesy jsou na některých místech jen tři, někde deset metrů od břehu,“ říká personál hotelu. „Do vody je tak dobré vstupovat jedině v botách, abyste se nepříjemně nezranili.“ A pro dětské hrátky není tenhle kousek kubánského pobřeží vhodný vůbec. Na druhou stranu – třeba resort Breezes pobyt dětí, kterým je méně než 14 let, ani neumožňuje a argumentuje tím, že chce pro své klienty opravdový klid.

Do ticha pod hladinou

Díky korálům je ale Jibacoa zároveň i perfektní potápěskou destinací. Stačí jen nasadit masku, šnorchl, na nohy ploutve a ke korálům se vydat rovnou z pláže Playa Arroyo Bermejo. Odpadá složité domlouvání lodních výletů i pronájmu člunů i s posádkou. Na druhou stranu tu ale koráli kvůli turistům i dosti trpí. „Na jejich stavu se podepisuje i pro nás neškodný opalovací krém, kterým jsou turisté natřeni,“ říkají místní. Nemluvě o neukázněných potápěčích, kteří se korálů dotýkají a lámou je.

Foto: ESO travel

Z pláže je to ke korálovému útesu jen pár metrů.

Hlavní sezóna v Jibacoa (ostatně jako na celé Kubě) startuje vždy v listopadu a trvá do dubna. Teplota tu není tak vysoká jako v letních měsících a voda je oproti létu o trošku chladnější, na druhou stranu tu ale téměř vůbec neprší a člověk se před pichlavým sluncem musí schovávat pod takzvané palapas, slunečníky ze suchých palmových listů, které jsou pro oblast Karibiku příznačné.

Inzertní sdělení: Užijte si slunce a nádherné pláže!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Užijte si dva týdny v zemi úsměvů. Máme pro vás speciální nabídku – zpáteční letenka do Bangkoku a jako bonus dvě noci v luxusním hotelu za skandálně nízkou cenu!

Varadero je rájem pro všechny, kteří si chtějí užít dovolenou s dokonalým zázemím a všemi službami. Více než 20 kilometrů pláží, nádherné moře a houpavé rytmy salsy. Užijte si Kubu!

Vydejte se na dovolenou do země s nejkrásnějšími plážemi světa. V last minute nabídce padají ceny zájezdů i o deset tisíc korun! Vyberte si svůj vysněný resort!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o městě duchů Goldfield, o nejlepších svatebních lokalitách nebo o tom, kam vyrazit v prosinci. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy vybíráte dovolenou na léto?
Co nejdřív - v lednu a únoru.
41,8 %
V březnu a dubnu.
5,1 %
V květnu nebo červnu.
12,7 %
Vždy až na poslední chvíli.
40,4 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Cayo Largo – klid a potápění

Korálový útes blízko břehu, klid a pohodu nenabízí turistům jen Jibacoa, ale i ostrov Cayo Largo, který leží u jižních břehů Kuby v souostroví Cannareos.

Mimochodem, s délkou 25 kilometrů a šířkou v průměru 3 kilometry je Cayo Largo (jinak také „Dlouhý ostrov“) druhým největším ostrovem celého souostroví. Žádné stálé obyvatele na něm ale nenajdete.

Na druhou stranu to ale neznamená, že by tu nikdo nepobýval. Na jižním pobřeží ostrova je několik turistických resortů, jež jsou citlivě zasazené do místní krajiny. Zároveň ale poskytují kompletní dovolenkové zázemí.

Zajímavostí potom je, že Cayo Largo je jediným místem na Kubě, kde je bez problémů tolerovaný nudismus, stačí jen najít vyhrazený kousek pláže, nebo se vydat dál od hotelů, do míst, kde je jen minimum turistů.

I tady platí, že šnorchlovat můžete přímo z pláží – korály jsou totiž jen kousek od břehu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám