Hlavní obsah

Kuba, jak ji neznáte: „rebelské město“ i místo, kde přistál Kolumbus

Pláže na Kubě? Jedním slovem nádhera. Poležet si na nich, cítit pod sebou horký jemný písek a užívat si plnými doušky sluneční paprsky, to je teď ve volnějším období po sezóně čím dál populárnější. Kuba ale nepatří jenom pasivnímu odpočinku. Nabízí nevšední zážitky na místech, která turisté dodnes tak nějak opomíjejí. A přitom je co objevovat!

Foto: bigstock.com

Nádherné pláže ano. Objevujte ale i nádhernou kulturu!

Článek

Obecně se turisté vydávají do západní části Kuby a ještě se občas přiblíží ke středu. Východ často nechávají bez povšimnutí. Pokud se na Kubu chystáte vyrazit, neudělejte stejnou chybu jako oni a poznejte nádherné dlouhé pláže, hory s palmami a kakaovníky nebo místa s významnou historií. Názvy těchto míst si dobře zapamatujte.

Bayamo: „rebelské město“ a rodiště „otce národa“

Druhé nejstarší město na Kubě, hlavní město provincie Granma leží asi 130 km severovýchodně od mnohem známějšího města, Santiaga de Cuba. Zajímavé je na něm třeba to, že se zde narodil statkář Carol Manuel de Cespedes, později přezdívaný jako „otec národa“, který se do místní historie zapsal tím, že se jako první postavil španělskému kolonialismu a přispěl tím k boji za nezávislost Kuby. Pro četná povstání, která se zde v průběhu času konala, se městu říká „rebelské“.

Navštívit zde můžete hned několik míst, ale tím, co turisty zajímá nejvíce, je kostel Iglesia Mayor, v němž se ukrývají umělecká díla reprezentující kubánské baroko – například oltář Dolores. Kostel přežil i ohromný požár, který zde v roce 1869 zapříčinili sami obyvatelé města proto, aby ho nemuseli přenechat Španělům.

Dalším cílem může být slavná restaurace La Bodega poblíž Cespedesova rodného domu nebo kavárna Cafe Mambi, v níž můžete ochutnat vynikající kávu slazenou medem, na které si pochutnávali příslušníci osvobozenecké armády. Už samotné pití kávy je zážitek, protože vám ho přinesou v rustikálním poháru vyrobeném z bambusu nebo kokosového ořechu.

Foto: bigstock.com

Typický obrázek z místních trhů, kde si můžete koupit čerstvé ovoce nebo zeleninu.

Kromě historického centra najdete v Bayamu i klasický bulvár, jímž vás bude doprovázet kubánská hudba a úsměvy milých a veselých domorodců. Právě zde můžete v některém z obchodů pořídit krásné suvenýry.

Baracoa: místo na samém východě, kde přistál Kolumbus

Město Baracoa založil v roce 1511 španělský dobyvatel a první kubánský guvernér Diégo Velázquez přímo na místě, kde se při svých objevitelských cestách poprvé na kubánské půdě vylodil Kryštof Kolumbus.

Město leží u zátoky Bahia de Miel a obklopuje ho pohoří Sierra de Purial. Z toho důvodu bylo dřív město přístupné jen od oceánu. Příliš turistů se sem nehrne, tím spíše ale poznáte pravou Kubu bez příkras a její obyvatele. Nadchnout každého může třeba cesta horami, v nichž Kubánci pěstují kávu, banány, kakao nebo kokos.

Baracoa je krásné město s asi 40 tisíci obyvatel, které vás zaujme například pěkným historickým centrem s jednopatrovými domy v koloniálním stylu. Žádný návštěvník by neměl vynechat náměstí Plaza Martí, ulice Calle Maceo a Calle Martí. Právě v jejich okolí stojí důležité památky, například katedrála Catedral du Nuestra Seňora de la Asunción, i příjemné podniky nejrůznějšího ražení.

Foto: bigstock.com

Socha Kryštofa Kolumba připomíná dávnou historii města.

Z města do hor za malý okamžik
Nedaleko města Baracoa se nachází výchozí bod pro nádhernou a vzrušující výpravu na horu El Yunque. Vylézt na hřebeny do výšky 575 m n. m. je složitější, než by se mohlo zdát, a cesta může být – obzvlášť po vydatném dešti – krkolomná, ale její dobytí se dost možná pro leckoho stane nejsilnějším zážitkem pobytu na východě Kuby.

Jedna z nejexkluzivnějších lokalit Kuby – Cayo Saetia

Úchvatný kousek pevniny mezi Atlantským oceánem a Bay of Nipe, to je Cayo Saetia. Ostrov, který s pevninou spojuje most, patří mezi nejexkluzivnější lokality Kuby, ač je od západu země na hony vzdálen.

Nádhernou přírodu a nespočet druhů zvířat sem jezdí obdivovat i vládní návštěvy. Pokud se chcete vyhřát na slunci, zabořit nohy do jemného písku a užít si alespoň jeden den u vody oceánu, tak neváhejte a zamiřte sem.

Přečtěte si také:

Guardalavaca – Varadero na východě

Chcete-li zažít nádherné kubánské letovisko se vším všudy, ale davy turistů k pěkné dovolené tak úplně nepotřebujete, zakuste pobyt v letovisku Guardalavaca. Nabízí skoro totéž co nejoblíbenější Varadero, v němž mimochodem skončí 75 % návštěvníků Kuby, jen je poněkud komornější.

Opalovat se, koupat se, oddávat se vodním hrátkám i sportům se tu můžete po celé dny. Zpestřit si je můžete také návštěvou zdejšího tržiště, které je nabité zbožím nejrůznějších druhů a spoustou předmětů s vyobrazením Che Guevary.

Chcete vsadit na klasiku? Navštivte Trinidad

Ještě vám zbývá čas, nebo se chcete podívat na nějaké známější místo? Pak neprohloupíte, když se vydáte do Trinidadu. Město ve středu země rovněž založil Diégo Vélazquez na počátku 16. století a dnes se pyšní svou nádhernou a pro nás tolik exotickou koloniální architekturou. Ta koneckonců městu zajistila zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. Trinidadu k jeho vyspělosti i kráse přispěly zejména výdělky plynoucí z obchodů, jejichž základem byly okolní plantáže s cukrovou třtinou.

Foto: bigstock.com

Plaza Mayor je zřejmě tou největší atrakcí v Trinidadu.

A co byste měli v Trinidadu vidět? Rozhodně hlavní náměstí Plaza Mayor a přilehlé uličky, kde na vlastní oči uvidíte malé koloniální domky. Často bývají otevřené, aby jejich obyvatelé mohli z pohodlí domova sledovat dění venku. Přímo na náměstí Plaza Mayor si také prohlédněte kostel Iglesia de la Santisima. Alespoň zvenčí se podívejte na Museo Historico, nechcete-li trávit čas přímo v něm. A nenechte si ujít pohled z jeho věže.

Ve městě je spousta restaurací s venkovními zahrádkami, kde můžete ochutnat některou z kubánských specialit či lahodný míchaný drink. Právě to je způsob, jakým si vychutnat nezaměnitelnou atmosféru Kuby na maximum!

Foto: bigstock.com

Ke Kubě a její úžasné atmosféře patří hudba a veselí!

Inzertní sdělení: Užijte si Kubu jinak!

Neláká vás nejnavštěvovanější kubánské letovisko Varadero se spoustou lidí? Nevadí, vydejte se do východní části Kuby, kde na vás čeká objevování kultury a typické koloniální architektury. Užijte si Kubu akčně!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, pro vás vybírá ze zájezdů na Kubu.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o legendární „velké pětce”, podívejte se na sedm rájů na Maledivách nebo se pokochejte zapomenutými perlami Tichomoří. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Raději byste Kubu poznávali, nebo na ní odpočívali?
Radši bych relaxoval/a na krásné pláži.
12,3 %
Radši bych poznával/a kulturu.
5,3 %
Dělal/a bych obojí.
82,4 %
Celkem hlasovalo 57 čtenářů.

Nejnavštěvovanější místa Kuby? Havana a Varadero

O Kubu je stále větší a větší zájem, turisté rádi poznávají něco, co je jejich kultuře tak vzdálené. Proto o ně země nemá nouzi. Většina z nich ale navštíví jen Havanu a nakonec skončí ve Varaderu, kde se oddává vesměs pasivnímu odpočinku.

V Havaně je samozřejmě největší zájem o budovu El Capitolio, kterou známe z pohlednic i obrázků na internetu. K dalším místům, která si turisté nenechávají ujít, patří například restaurace Bodeguita del Medio, do níž rád chodíval Ernest Hemingway, či místní proslulá továrna na doutníky.

Varadero zase všechny láká na více než 20 kilometrů naprosto skvostných pláží s neuvěřitelně jemným pískem a čiročirou vodou oceánu. K tomu je nutno připočíst luxusní hotely přímo na pobřeží. Potom není důvod divit se, proč mají návštěvníci Kuby Varadero tak rádi.

Obě místa od sebe dělí asi 150 kilometrů a na jejich spojnici stojí slavný stavitelský div, most Bacunayagua, u něhož stojí za to udělat si přestávku a shlédnout z něj do údolí.

Obecné informace o cestování na Kubu najdete na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám