Hlavní obsah

Koupání v Ďáblově bazénku: Úžasný zážitek na hraně vodopádů

Nekonečné lesy a křoviny, dva vysoké útesy a z jednoho z nich v délce 1700 padá dech beroucí masa vody. Každou vteřinu se dolů valí ohromný proud více než 1000 litrů. Pohled shora do více než stometrové hloubky na dravý proud řeky Zambezi je úchvatný. A na hraně vodopádu je navíc bazének, ve kterém se odvážlivci koupají.

Foto: bigstock.com

Překrásné Viktoriiny vodopády najdeme na hranicích Zambie a Zimbabwe.

Článek

Nejvyšší hora světa Mount Everest, největší systém korálových útesů – Velký bariérový útes, oslnivá polární záře, to jsou tři ze sedmi unikátních přírodních krás, které se v roce 2008 v anketě americké televize CNN dostaly mezi sedm přírodních divů světa. Prosadily se mezi ně i Viktoriiny vodopády. Málokteré místo totiž zanechává tak silný dojem.

Nejlepší výhled na celé to působivé panorama je z letadla. Vyhlídkové lety nad vodopády jsou nejoblíbenější zdejší atrakcí. Shora vidí pasažéři úplně všechno včetně pěti vedlejších proudů a nádherného okolí, které jako první zmapoval český cestovatel Emil Holub.

Foto: bigstock.com

Dokáží být malebné a kouzelné. Když jsou v plné síle, domorodci jim říkají Dým, který hřmí.

Foto: ESO travel

Pořádný adrenalin je i bunge dumping z místního mostu, který se klene nad kaňonem.

Krásy Viktoriiných vodopádů nenechávají chladné ani filmaře. Natáčejí tady většinou dokumenty, ale působivá masa vody tvoří kulisy i nejednomu hranému snímku. U slavných vodopádů jsme mohli vidět mimo jiné geniálního detektiva Sherlocka Holmese.

Největší pozornost k vodopádům poutá „Ďáblův bazének“ – místo na hraně vodopádů, kde se lidé rádi koupají. Musí se ovšem zdržovat jen v určitých prostorech, kde je to bezpečné. Na neopatrnost tady už několik  lidí doplatilo.

Cestujte po světě s našimi články:

Foto: bigstock.com

První Evropan, který se podíval na hranu vodopádů byl v roce 1855 cestovatel David Livingstone. Domorodci ho tam dovezli v kánoi.

Adrenalinové koupání na hraně

Stačí jeden špatný krok, uklouznutí po kluzké skalní stěně a člověk se zřítí do stometrové propasti, ve které hučí voda. Přesto koupel v Ďáblově bazénku některé turisty stále láká. Skočit do vody jen těsně nad hranou Viktoriiných vodopádů, zatajit dech, jestli vodní proud nebude silnější, a pak si sednout na skalní „křesílko“, které je přímo na další hraně vodopádu.

Tahle přírodní nádrž leží jen kousek od miniostrova Livingstone a místní oficiální agentury vás k němu a následně k bazénku vyvezou za zhruba 90 dolarů. V ceně je jízda lodí, výhled na vodopády z ostrova a v případě, že je málo vody, i koupání přímo v Ďáblově bazénku. A na závěr je na programu luxusní piknik.

Foto: www.victoriafalls-guide.net

Do Ďáblova bazénku se dostanete jen od září do prosince, ve zbytku roku je tu proud příliš silný.

Podívat se k Viktoriiným vodopádům za to stojí. Podivný nápad vybudovat přímo u přírodního klenotu Afriky zábavní park naštěstí nakonec nikdo neuskuteční, a tak si stále uchová punc jednoho z nejkrásnějších míst světa.

O Zimbabwe a Zambii u nás tak často nečteme a je to škoda, protože vedle Viktoriiných vodopádů v těchto končinách najdeme úchvatná místa. Například národní park Chobe s největším stádem slonů v Africe. Safari v Chobe se dá s návštěvou Viktoriiných vodopádů krásně spojit. Na působivou hučící stěnu se naladíte už po cestě. Vodní tříšť, jež ji obklopuje, je totiž vidět z dálky až 40 km.

Foto: bigstock.com

Jeden z nejkrásnějších pohledů na okolí skýtá i železniční most u Viktoriiných vodopádů.

Inzertní sdělení: Objevte krásy Afriky!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Poznejte dech beroucí vodopády! Podíváte se i do dalších úžasných míst jihu černého kontinentu.

Nikdy dříve nebyla Jižní Afrika tak přístupná! Jihoafrická měna a s ní namibijský dolar dramaticky oslabily. Pobyt na místě je levný, ceny služeb příznivé, cestování snadné, dobrodružné..., bezpečnostní rizika minimální.

Kratší, avšak velmi intenzívní poznávací zájezd, díky kterému poznáte ta nejkrásnější místa Jižní Afriky. Prohlédněte si Kapské Město z vrcholu Stolové hory, vydejte se do národních parků nebo na mys Dobré naděje.

Čtěte dále:

Podívejte se do úžasného Petrohradu, zjistěte, kde prožít exotický Silvestr, a nahlédněte do olympijského střediska v Kanadě, v němž můžete lyžovat i vy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak budete letos trávit silvestra?
Doma, u televize
58,2 %
Ve společnosti přátel
26,1 %
V zahraničí na horách
1,1 %
V zahraničí u moře
8,3 %
Jinde
6,3 %
Celkem hlasovalo 804 čtenářů.

Česká vodopádová "nej"

Nejvyšším českým vodopádem je Pančavský vodopád, který šumí v Krkonoších. Padá z výšky 145 metrů a do Andělského vodopádu ve Venezuele by se vešel sedmkrát. Následuje nepříliš vzdálený o pětadvacet metrů nižší Horní Úpský. V Krkonoších, jakožto v největších českých horách, najdeme hned šestici z první desítky nejvyšších vodopádů České republiky.

Nejvodnatějším, tedy vodopádem s největším průtokem, se může chlubit beskydská Ostravice, jejímž největším vodopádem proteče 3400 litrů vody za sekundu. Tomuto ojedinělému číslu se žádný český vodopád ani zdaleka neblíží.

Na Slovensku najdeme nejvyšší vodopády především ve Vysokých a Nízkých Tatrách a v Malé Fatře. K těm úplně největším patří například Kmeťov vodopád na Nefcerském potoku nedaleko polských hranic poblíž Popradu.

Související témata:

Související články

Kde prožít exotický silvestr pod palmami

Štědrovečerní selata a pečená kuřata jsou dojedena a jde se na pláž. Sníh nikde nevidíme, protože teploměry ukazují třicítku, ale bílo je tu dost. To díky...

Výběr článků

Načítám