Hlavní obsah

Kdo stojí za tajemnými obrazci na planině Nazca? O vysvětlení se pokouší řada teorií

ESO travel, Tomáš Zítka

Tajemství již odpradávna lákala obyvatele většiny národů. A na planině Nazca jich je skutečně požehnaně. Na ohromné ploše tu je rozmístěno množství mystických obrazců a přesných geometrických čar, které pletou moderním vědcům a badatelům hlavy. K vidění je tu například 45 m pavouk nebo kondor s rozpětím křídel 120 m.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Mystéria planiny Nazca
  • Proleťte se nad planinou Nazca
  • Civilizace, která stvořila obrazce

Mystéria planiny Nazca

Nazkánské linky (nebo také geoglyfy) se rozprostírají na ploše 520 kilometrů čtverečních v pouštní krajině jižního pobřeží Peru. Geoglyfy jsou reprezentovány stovkami bezchybně přímých čar, obrovitými obrazci a kresbami zvířat, nad jejichž velikostí se dá pouze obdivně pokývat hlavou.

Vznik obrazců
Všechny obrazce, čáry a figury vznikly stejným způsobem – odkrytím zvětralého povrchu hornin. Stačilo tedy kopat do hloubky 20-25 cm, kde se již nacházel světlý vápencový podklad. Co ale vědce zaráží, není technologie, nebo nástroje, kterými byl zvětralý vulkanický povrch odstraněn. Otázkou je, jak dokázali staří Nazkánci dodržet tu neuvěřitelnou geometrickou přesnost, když nemohli své výtvory pozorovat ze vzduchu.

Existuje mnoho teorií vzniku obrazců, ale většina důkazů poukazuje na to, že tvůrci podivných obrazců byli indiáni kmene Nazca. Celkem je na planině Nazca rozeseto na 300 obrazců (z toho je 70 zřetelně viditelných). Ty se dají ještě rozdělit na přímé linie a figury. Největší koncentrace geoglyfů je v oblasti Pampy de Nazca.

FOTO: ESO travel

Co je tu k vidění?

Je až s podivem, jak dokázali staří Nazcové zachytit vše do nejmenších detailů. Například obrazec pavouka dlouhého 45 m. Ten pochází z rodu Ricinulei, který je jedním z nejvzácnějších druhů na světě. Žije pouze v nepřístupných oblastech amazonské džungle. Vyznačuje se jedním znakem – má prodlouženou jednu nohu s pohlavním orgánem, což je vidět pouze pod mikroskopem. Nikdo neví, jak se to mohlo staré civilizaci podařit, ale i tato podrobnost je bezchybně v obrazci zakomponována.

Jinými známými obrazci na planině Nazca je obří kolibřík nebo gigantická opice, která je tvořena neuvěřitelně přesnými spirálami a je vysoká přesně 100 m. Na pevném podkladě se tu „vznáší“ i kondor s rozpětím 120 m. Vyobrazená ještěrka je ještě o 60 m větší - měří 180 m. Dalšími zvířaty, která si vybrali staří Nazcové, byl had, lama a dokonce i člověk, nad jehož hlavou se vznáší svatozář. Tím vším se prolínají desítky přesných čar, trojúhelníků a geometrických obrazců.

Proleťte se nad planinou Nazca

V moderní době je prohlídka planiny Nazca velice jednoduchá. Nejsnadnějším řešením je najmutí malého sportovního letadla. Svoje zážitky tu budete sdílet se 4-6 dalšími pasažéry, kteří se do letadla naskládají. Tato atrakce je téměř bezchybně propracovaná.

Piloti jsou velmi zkušení a znalí místních poměrů, proto ví velice dobře, co mají turistům ukázat. „Provedou“ vás po všech význačných obrazcích andských indiánů. Nad každým z nich vykrouží velkou osmičku a díky tomu uvidíte obrazec ze všech stran. Samotný přelet trvá asi půl hodiny.

Obrazce jsou viditelné pouze z výšky (cca 150 m). Pokud o nich nevíte, tak si jich na zemi ani nevšimnete. A raději se ani nepokoušejte prohlédnout si je jinak, než z letadla. Je tu vyhlášen striktní zákaz vstupu na území s obrazci. Bližší prohlídka je možná pouze z vyhlídkové věže umístěné na odpočívadle u Panamerické dálnice. Z výšky 5-10 m můžete pozorovat několik obrazců z bezprostřední blízkosti.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Madeiře, Dubaji a SAE, Madagaskaru, Turecku, Krymu, Kypru nebo Tunisku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Peru

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Peru:

Během 14 dní vykonáte okruh bájnou zemí Inků. Navštívíte např. Legendární Machu Picchu nebo se vydáte na rákosové ostrovy Los Uros.

Poznejte to „NEJ“ ze 4 zemí Latinské Ameriky. Uvidíte Argentinkou pampu, uruguayská letoviska, chilské pobřeží a samozřejmě i peruánské Andy.

Anketa

Láká vás návštěva tajuplné planiny Nazca?
Ano, hned bych se tam jel podívat
20,1 %
Ano, pokud bych byl v Peru, tak se tam určitě podívám
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, raději bych si v Peru prošel jiná místa
20 %
Ne, nejel bych se tam podívat
19,9 %
Celkem hlasovalo 3875 čtenářů.

Civilizace, která stvořila obrazce na planině Nazca

Nazkánská kultura byla založena na zemědělství a rybolovu. Pronikla ale i do tajů hrnčířství, tkaní látek a zhotovování předmětů z drahých kovů. Jejich technické cítění bylo na velmi vysoké úrovni. To dokazují i akvadukty, které jim dodávaly vodu po celý rok.

V jejich životě byla velmi důležitá hlava. Stala se pro ně jakýmsi symbolem. Nazkánci sekali hlavy svým protivníkům a velmi často se s nimi nechávali i pohřbít. Jejich bádání v oblasti hlavy se promítlo i do lékařského umění. Z nálezů vyplývá, že se pouštěli i do trepanace lebky, vyvrtávání otvorů a odkrývání mozku.

Planina Nazca patří k největším turistickým atrakcím. Obrazce vytvářejí atmosféru tajemnosti a mystična, kterou mají turisté tak rádi a snaží se ji na svých toulkách vyhledávat. Navíc i při vysoké konkurenci nejsou tu ceny nijak přemrštěné. Nejsou levné, ale stále únosné a za ten neuvěřitelný zážitek se vyplatí si připlatit.

Keramika dávných Nazkánců

Nejen obrazce, ale i keramické výtvory udivují svojí dokonalostí. V ranném období zobrazovaly zvířata (kondor, jaguár, kolibřík, lama, atd.) a rostliny (kukuřice, fazole, atd.). Později se náměty staly více abstraktní. Velký důraz byl kladen zejména na barvy. Nazkánci uměli vyrobit až 13 barev, proto je i jejich keramika tak unikátní. Jedna z největších sbírek se nachází v Museo Nacional de Arqueología y Antropología v Limě.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám