Hlavní obsah

Kam v roce 2016? Za velrybami do Dominikánské republiky, za Mercurym na Zanzibar

V celém Karibiku není ostrov s vyšší horou, než která ční nad Dominikánskou republikou. Odsud se snadno podíváte dolů na nádherný ostrov, poněvadž v této části roku je zde velmi dobrá viditelnost. A navíc příjemné teploučko. V Thajsku se zase chystají velké oslavy západního i čínského nového roku. Dáme vám tři tipy na to, kam vyrazit na začátku roku 2016.

Foto: Bigstock.com

Dominikánská republika. Existuje někdo, kdo by nechtěl prožít dovolenou v takovém prostředí?

Článek

Exotická dovolená na začátku roku má spoustu výhod. Především to, že uprostřed středoevropské zimy utečete do tepla. A také na zajímavá místa, o nichž jste třeba až dosud nevěděli. Pojďme se na některá podívat.

Dominikánská republika: Fandí tu ekoturistice a v hlavním městě mají obdobu washingtonského monumentu

Tropické klima, 1288 km pláží a resorty s excelentním hodnocením z cestovatelských webů jako Punta Cana nebo Juan Dolio, to najdeme v Dominikánské republice. A také krajinu, která akčnějším typům nabízí spoustu možností, jak se takříkajíc „vyřádit“. Tato země totiž není žádná ostrovní placka – nejvyšší hora se tyčí 3175 m nad moře.

Foto: Bigstock.com

U břehů Dominikánské republiky najdeme i ostrov Catalina a jeho palmy.

Ale pojďme trochu níž na mořské pláže. Ta s názvem Samaná patří k hitům světové ekoturistiky. Místní dbají na její čistotu, navíc se tu velmi často ukazují velryby. Mnoho lidí si tak plní sen vidět tyto obdivuhodné živočichy právě u břehů Samaná.

Po Karibiku se dá také plout na obří lodi pro čtyři tisíce pasažérů:

Relaxaci na plážích si lidé často zpestřují výletem do hlavního města. Jmenuje se Santo Domingo a roku 1990 se dostalo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Město se stalo významnou součástí americké historie nejen díky pozoruhodným stavbám (mají tu například vytáhlý kamenný El Obelisco, který tak trochu připomíná Washingtonův monument v hlavním městě USA), ale také díky tomu, že odsud na výpravu za zlatem Aztéků vyplul dobyvatel Hernán Cortés.

Foto: Bigstock.com

Kryštof Kolumbus do oblasti dnešní Dominikánské republiky doplul už roku 1492. Tehdy začala postupná kolonizace oblasti. Dnes si Dominikánci vládnou sami z tohoto paláce v Santo Domingu.

Thajsko: Nový rok tu slaví třikrát

Proč se podívat do Thajska v tuto dobu, je nasnadě. Koná se zde spousta akcí. Jednak těch velkolepých jako obrovité ohňostroje a světelné show na přelomu roku, ale i těch bytostně thajských. Například Mákcha búča – státní svátek připomínající slavné Buddhovo kázání. Thajci ho slaví v únoru a rozhodně je při něm na co se koukat. Zakončují ho totiž průvody se svíčkami kolem chrámů. Představte si nekonečného hada ve větru plápolajících plamínků. Opravdu silný zážitek.

Foto: Bigstock.com

Pattayská Svatyně pravdy patří k nejzajímavějším místům oblasti.

Své místo si tu našly i v této části světa tradiční obvykle únorové oslavy čínského nového roku (o něco později se ještě slaví i ten thajský). V březnu se zase po celé zemi konají soutěže v pouštění draků. Kulturních zvláštností, které se na začátku roku dají pozorovat, má Thajsko spoustu. Stačí jen mít otevřené oči.

Přečtěte si o dalších exotických místech:

Koho by všechna ta exotická kulturní dobrodružství zmohla, ten se může jen tak položit na pláž, relaxovat a nechat se obskakovat zaměstnanci resortu. V této zemi mají velký počet opravdu špičkových letovisek jako Phuket, Bangkok, Pattaya a další.

Právě na Pattaye mají, co se týká služeb, skutečný skvost. Je jím hotel Royal Cliff Beach, vyznamenaný pěti hvězdami. V soutěži vyhlašované prestižním cestovatelským magazínem TTG se jako první v Asii dostal do „síně slávy“ světových hotelů. Dopomohlo mu k tomu například cvičné golfové hřiště, plážová terasa s výhledem na moře, tropický park s dráhami na jogging nebo hotelový výletní katamarán.

Foto: Bigstock.com

Pattaya, to nejsou jen pláže. Za pozornost tu stojí i botanická zahrada Nong Nooch.

Zanzibar: Za geniálním zpěvákem nebo na svahilské vaření

Také na Zanzibaru je na začátku roku nádherně. K největším atrakcím zde patří upomínky na život zdejšího slavného rodáka – Freddieho Mercuryho (včetně jeho rodného domu ve čtvrti Stone Town). Vedle toho tu najdeme třeba starou pevnost ze sedmnáctého století, jež vyrostla kvůli obraně proti portugalským pirátům.

Rozvoj kultury a služeb na Zanzibaru jde ruku v ruce s rostoucí popularitou ostrova, takže dnes se lze na ostrově věnovat spoustě činností – například se dá navštívit kurz vaření ve svahilském duchu, o instruktáži potápění či jiných vodních sportů ani nemluvíme.

Foto: Bigstock.com

I takhle to může vypadat v Africe aneb bydlení na pláži Zanzibaru.

Hodně zajímavé nyní mohou být například i cesty na Kubu, ale o těch zase někdy příště. Dnes jsme vytipovali tři lokality, kam se lidé velmi rádi vracejí. Například na Zanzibar se prý vracel počítačový magnát Bill Gates. A co vy, nemáte chuť odletět z chladného Česka za sluníčkem?

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Užijte si písečnou pláž před hotelem, park s běžeckou trasou nebo cvičné golfové hřiště a sedm tenisových kurtů. Pětihvězdičkový hotel přímo na pláži nabízí to nejlepší z letoviska Pattaya!

Podívejte se do karibského ráje na bílé písky pláže Boca Chica v Dominikánské republice. Čeká vás dlouhá písčitá pláž s bezplatným servisem pro hotelové hosty a průzračné moře jako stvořené pro potápění nebo rybaření.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o svatbách v Thajsku, o tajemství afrických národních parků nebo o luxusních lokalitách na Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Už víte, kam pojedete na dovolenou v roce 2016?
Ano, naplánováno, zaplaceno!
36 %
Mám představu, ale ještě to neřeším.
45,3 %
Ještě ne.
18,7 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Do Afriky!

Kromě asijských a karibských destinací získávají na popularitě i africké resorty. A nemáme teď na mysli sever Afriky a resorty v Egyptě či Tunisku.

V posledních letech se často létá do Keni, nebo na Zanzibar, do zemí, kde vyrostly na krásných plážích luxusní resorty, které si v ničem nezadají s těmi v Thajsku nebo na Kubě.

O Zanzibaru se hovoří jako o ostrově koření, který je tavícím kotlíkem mnoha kultur. Otrokářská minulost, koloniální památky a krásy hlavního města lákají dobrodruhy, krásné pláže s ideálními podmínky pro potápění potom požitkáře.

Leží tu i hotely pro nejnáročnější klienty, kde člověku dopřejí třeba masáž na malém soukromém ostrůvku. Tady si ale připravte více než třicet tisíc, za které se dá v last minute nabídce pořídit „průměrný“ pobytový zájezd na Zanzibaru.

O Keni, jako o netradiční plážové destinaci jsme potom psali v článku Opalování v divočině: Jaká je plážová dovolená v Keni? Překvapivě luxusní

Související články

Výběr článků

Načítám