Hlavní obsah

Kam v listopadu? Největší úspěch má Thajsko, jezdí se sem i na masérské kurzy

První pořádné podzimní plískanice jsou tady a spousta Čechů přemýšlí o tom, kam před nimi uteče. Právě v listopadu se totiž naplno rozjíždí sezona exotických dovolených a pobytů v „zimních“ destinacích. Na rozdíl od předchozích let v nich ale Češi nechtějí jen ležet na pláži. Chtějí poznávat, sportovat, být aktivní. Kam se tedy v listopadu dá vyrazit?

Foto: ESO travel

Tipli byste, že jde o resort v Keni? Cesty do východní Afriky jsou dnes stále žádanější.

Článek

Tradičně oblíbené Thajsko, v posledních letech stále žádanější Mexiko, stálice v podání Kuby a Dominikánské republiky, poměrně blízké Emiráty a netradiční Keňa a Zanzibar. To jsou exotické destinace, kam Češi v zimě vyrážejí a kde už nechtějí jen ležet na pláži a trávit dovolenou pasivně.

Naopak. Stále více se prosazuje požadavek na aktivní strávení dovolené. „Když už člověk odletí téměř na opačnou polokouli, chce logicky vidět a zažít co nejvíc, a ne jen pláž u hotelu, bazén a místní promenádu,“ přitakává delegátka cestovní kanceláře. Proto se v nabídkách cestovek objevují kromě klasických pobytových a poznávacích zájezdů i jejich kombinace.

Kurz thajské kuchyně a cestování za golfem

Thajsko je tradičně nejoblíbenější destinací pro zimní dovolenou. Slavná a živá letoviska jako Phuket nebo Pattaya, klidnější ostrovy v Andamanském moři – Češi rádi obojí. Loni Thajsko zaznamenalo kvůli povodním mírný útlum, letos ale přijde tradiční nápor – a to hlavně v termínech Vánoc a silvestra, kdy jsou pobyty tady nejžádanější. Už teď je kapacita letadel téměř plná a v nabídce jsou poslední volná místa.

Foto: ESO travel

V Thajsku samozřejmě můžete dovolenou strávit jen lenošením na pláži, ale jsou i aktivnější způsoby.

Do Thajska se v poslední době létá i na kurzy vaření, nebo tradičních thajských masáží. Celý pobyt trvá zhruba dva týdny - v tom prvním probíhá v Bangkoku samotný kurz (kurz vaření trvá čtyři dny, kdy v kuchyni strávíte tři hodiny denně, masérský kurz pak „spolkne“ celý týden a učíte se sedm hodin každý den), v druhém týdnu se pak skupinka přesune do některého z letovisek a zaslouženě relaxuje.

Pláže, písek, slunce ... i teď!

Z ranku aktivních dovolených jsou pak i potápěčské a golfové tripy – čtrnáct dní intenzívního cestování za nejlepšími potápěčskými a golfovými lokalitami. Při potápěčském tripu se nejčastěji vyráží na thajské ostrůvky, čtyři dny jsou věnované čistě jen pobytu na lodi a každý den jsou v plánu dva ponory.

Golfová "tour" obvykle začíná v Bangkoku klasickým poznávacím okruhem po nejznámějších památkách a čtvrti „červených lucerniček“ Patpong, a pak se vyráží na okruh po nejznámějších golfových hřištích.

Foto: archiv autora

Během potápěčského tripu se staví na těch nejkrásnějších ostrovech Thajska.

Mimochodem – Thajsko je co do počtu golfových hřišť světová velmoc. Jen v okolí letoviska Pattaya jich je více než 20, na severu v horách v okolí Chiang Mai, brány Zlatého trojúhelníku, jich je také k desítce. A to nejkrásnější je prý na ostrově Ko Samui. Jmenuje se Santiburi a je z něj výhled na moře a okolní drobné ostrůvky.

Adrenalinová Keňa

Ne, adrenalin vám tady nezvednou (ne)úrovní v hotelovém resortu. Ty jsou tady naopak na velmi slušné úrovni, a čím jižněji po pobřeží Keni jedete, tím jsou luxusnější. Příkladem budiž letovisko Diani, které úrovní služeb strčí do kapsy mnohé slavné resorty v Asii.

Foto: archiv autora

Pobyty v Keni a na Zanzibaru se nejčastěji kombinují s cestami na safari.

Adrenalin vám tu může zvednout cesta na safari, se kterou se cesty do Keni nejčastěji spojují. Několik dní v národních parcích, brzké ranní vstávání na safari, protože právě ráno jsou zvířata nejaktivnější, celé dny na čerstvém vzduchu a logicky únava, která po několika dnech přijde. I proto je druhá část pobytu situovaná na pobřeží a probíhá v duchu klasické „plážové“ dovolené. Kromě Keni se na východ Afriky létá ještě na Zanzibar, který je ještě luxusnější a logicky ještě o pár stupínků dražší.

Horká zima ve Spojených arabských emirátech

Léto je v Emirátech nesnesitelné, teplota jen málokdy padá pod čtyřicítku. Podzim a zima jsou v tomto směru příjemnější. V teplotách okolo pětadvaceti stupňů je mnohem větší manévrovací prostor pro fakultativní výlety, nákupy, sport…

Foto: ESO travel

Dubaj už není nesplnitelný sen. Ceny zájezdů jsou celkem příznivé.

Emiráty jsou pro Čechy navíc poměrně blízkou destinací a ceny zájezdů sem jsou příjemné. Už dávno neplatí, že spatřit Dubaj na vlastní oči zruinuje rozpočet. Letět sem a pobýt tady ve tříhvězdičkovém hotelu člověk může už za nějakých patnáct tisíc korun, v případě last minute zájezdu pak cena může ještě o pár tisíc spadnout.

Inzertní sdělení: To nejlepší z nabídky zájezdů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Thajsko a jeho národní parky. Jsou jich tady desítky. Podíváte se do krasových jeskyní, projedete Železnici smrti, svezete se na slonech. A pak si užijete volno a relax u moře, ve vámi vybraném hotelu.

První půlka dovolené na voňavém Zanzibaru, ta druhá v Keni – buď na pláži, nebo na safari. To už je na vás. Zázemí těch nejlepších hotelů, nezapomenutelné zážitky a adrenalin při setkání se zvířaty!

Vydejte se do Dubaje! Za koupáním, za nákupy, za slavnými stavbami! Výběr hotelu je na vás, stejně jako program, který si naplánujete. Dubaj je místem nekonečných možností.

Čtěte dále: 

Přečtěte si i o ikonách Spojených států, o obřích ruských kolech nebo o krvavé Železnici smrti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste se v zimě nejraději vydali vy?
Na Zanzibar
5,4 %
Do Thajska
31,9 %
Do Keni
4,9 %
Na Maledivy
29,7 %
Do Mexika
5,2 %
Do Emirátů
4 %
Na Kubu
10,7 %
Jinam
8,2 %
Celkem hlasovalo 815 čtenářů.

Kuba, Dominikána, pobřeží Mexika

Vzdálenější, ale i tak oblíbené destinace leží v Karibiku a jeho okolí. I tady je dnes možné vyměnit „válecí“ dovolenou za kombinaci odpočinku a akce.

Na Kubě tak můžete zažít pravý kurz salsy, který doplňují poznávací procházky po Havaně, poznat vnitrozemí Kuby během adrenalinové jízdy džípem, nebo se potápět v okolí některého z ostrůvku, které jsou při pobřeží hlavního ostrova.

Dominikánská republika je karibskou jedničkou v oblasti golfu. Proslulá je zejména oblast v okolí Punta Cana. A i tady je samozřejmě možné strávit velkou část dovolené na palubě lodi a následně se šnorchlem, nebo kompletní potápěčskou výbavou pod vodou.

Mexiko se stává v posledních několika sezonách stále oblíbenější. Tady se nejčastěji volný čas tráví poznáváním mayských památek. Není divu, jen na poloostrově Yucatan jich je několik světoznámých.

Související články

Výběr článků

Načítám