Hlavní obsah

Kam v lednu? Za teplem na Kubu nebo do Keni – teď nejspíš za nejnižší ceny roku

Za tmy do práce, za tmy z práce. Raději byste se viděli v lednu někde na dovolené? A ideálně někde v teple? Sezona exotických charterových destinací je v plném proudu a platí, že pro cestu na vysněnou dovolenou do některých exotických míst jsou v lednu ty nejlepší podmínky – ať už se týkají počasí, nebo ceny zájezdu. Zatímco teplota vzduchu roste, ceny padají.

Foto: ESO travel

Vyrazit v lednu za teplem nemusí být finančně neúnosné – musíte ale sledovat nabídky cestovních kanceláří.

Článek

Ne každého v lednu baví brázdit české a evropské sjezdovky. Naopak existuje spousta těch, kteří právě v lednu raději vyrážejí za teplem. Ať už do termálních lázní, nebo k moři. Z Česka se v zimě a na jaře velmi často létá třeba do Egypta – pokud si ale počíháte na některý z last minute zájezdů, můžete za cenu podobnou ceně egyptské dovolené vyrazit mnohem dál.

Ceny pobytů v charterových destinacích padají v last minute nabídkách i o více než patnáct tisíc korun. A navíc platí, že počasí v některých lokalitách je právě v lednu nejlepší z celého roku – teploty nejsou tak vysoké, neprší – na zkombinování plážové a poznávací dovolené tedy ideál.

Kam a za kolik se tedy dá v lednu vyrazit?

Foto: archiv autora

Kubánské Varadero poskytne kompletní turistické zázemí.

Kubánské Varadero – koktejly a výlety

V lednu je na Kubě na zdejší poměry „chladno“. Středoevropan si ale bude libovat – teplota vzduchu se tu v lednu pohybuje okolo 26 stupňů, jen o málo nižší je teplota vody a srážek se v lednu nedočkáte. Jde tedy o ideální počasí na opalování a koupání a zároveň i na poznávání kubánských pamětihodností.

Další oblíbené zimní destinace:

Pokud chcete spojit relax na pláži s výlety, pak raději vsaďte na letovisko Varadero než na některý z ostrůvků při pobřeží. Resorty na nich jsou sice luxusní a dočkáte se tu menšího množství turistů, cesta na pevninu a následné výlety jsou ale logisticky náročnější než v případě dovolené přímo ve Varaderu, které proslulo perfektním zázemím pro turisty.

Foto: ESO travel

Letovisko Punta Cana leží při pláži Bavaro, která patří mezi nejkrásnější pláže planety.

Dominikánská Punta Cana – v lednu nejlevněji v roce

Last minute sleva se v případě zájezdu do letoviska Punta Cana pohybuje až okolo sedmnácti tisíc korun. Ceny zájezdů tak v lednu padají téměř o polovinu – poslední volná místa v letadlech se ale musí zaplnit.

Podle mnohých je v lednu v Dominikánské republice vůbec nejlépe z celého roku – teploty se tu drží na 25 stupních, voda má zhruba stejnou teplotu a neprší – stejně jako v případě Kuby tak platí, že člověk se nemusí omezovat jen na ležení na pláži, ale může se vydat za poznáním, nebo v případě Punta Cany třeba za nákupy po místní Páté Avenidě.

Váháte, jestli je Dominikána ta správná destinace? Tady je Deset věcí, kvůli kterým se vydat do Dominikánské republiky

Foto: ESO travel

Leden patří k nejlepším měsícům pro safari v Keni.

Lednová Keňa – ideální podmínky pro pozorování zvířat

Suché a velmi teplé počasí přeje v Keni nejen polehávání na plážích, ale i výletům na safari. Zvířata se totiž stahují k vodním zdrojům, a tak je poměrně snadné spatřit na vlastní oči i zástupce „velké pětky“.

Keňa patří k těm dražším exotickým destinacím (nabízí ale odpovídající luxus, se kterým se mnohé evropské hotely nemohou ani zdaleka srovnávat), v lednu ale i ceny zájezdů sem klesají řádově o pět až deset tisíc.

Dubaj – dostupná už téměř všem

Leden v Dubaji je sice nejdeštivějším měsícem v roce, spadne tu ale jen 18 milimetrů srážek. Teplota tu během dne přesáhne obvykle 25 stupňů, moře má o dva stupně méně. Pobyt ve tříhvězdičkovém hotelu vyjde s last minute slevou už i na 12 tisíc korun – Dubaj tak už rozhodně není nedosažitelná destinace. Spíše naopak.

Foto: archiv autora

Zanzibar je poměrně drahá, ale luxusní destinace.

Třetího ledna v Dubaji navíc začíná tradiční dubajský nákupní festival – ten potrvá přesně měsíc a pojí se s ním spousta dalších doprovodných akcí. Ceny luxusního zboží navíc padají až o sedmdesát procent – takže při větším nákupu se cesta sem rozhodně vyplatí.

Leden na voňavém Zanzibaru

Lednový Zanzibar je pořádně horký. Teploty se tu pohybují okolo 32 stupňů, moře je se svými 27 stupni „jako kafe“. Zároveň tu v lednu spadne nejméně srážek v roce – tudíž neexistuje lepší doba, kdy sem vyrazit. Připravte si ale naditou peněženku, protože i Zanzibar je z kategorie zemí, které nejsou za hubičku.

Inzertní sdělení: Tipy na slunečnou lednovou dovolenou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Prožijte dovolenou v menším hotýlku přímo na nejkrásnější pláži Zanzibaru. Bydlení v tradičním zanzibarském stylu. Možnost potápění, výletů po ostrově nebo cesta na pevninu na safari!

Rodinná atmosféra, typický svahilský styl, možnost vodního aerobicu, potápění, luxus a netradiční dovolená u moře v netradičním prostředí keňského resortu Sandies Coconut Village.

Vyjeďte si nakupovat do Dubaje. V lednu za akční last minute cenu. Zázemí vám poskytne luxusní a moderní hotel zasazený do historické části Dubaje. Jen kousek je to do k hlavním turistickým tahákům.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Přečtěte si také o letoviscích v Keni, o exotických místech pro lyžování nebo o Hooverově přehradě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste v lednu nejraději vyrazili vy?
Na hory.
9,5 %
K moři za relaxem.
75,1 %
Na poznávací zájezd.
6,3 %
Do termálních lázní.
3,9 %
Nikam.
5,2 %
Celkem hlasovalo 1087 čtenářů.

Kam v lednu raději nejezdit?

Ne všechny destinace jsou pro lednové cesty vhodné. Před některými varuje předpověď počasí, před dalšími dokonce Ministerstvo zahraničních věcí.

V lednu si určitě odpusťte třeba dovolenou na Madagaskaru nebo v Indonésii – od listopadu do března tady totiž probíhá období dešťů a každodenní prudké až tříhodinové lijáky umí zážitek z cestování pořádně znepříjemnit.

Ministerstvo zahraničních věcí pak varuje před cestami do Středoafrické republiky – zuří tady totiž boje mezi vládními vojsky a povstalci a předpokládá se, že povstalci potáhnou i na hlavní město. Cestovatelé by sem proto teď vůbec jezdit neměli.

Opatrnost a dodržování všech bezpečnostních patření se doporučuje i při cestách do oblasti Palestiny a vyhnout by se každý rozumný člověk měl návštěvě východu a severovýchodu Konžské demokratické republiky – i tady se totiž bojuje. Ostatní části této země jsou pro cestovatele relativně bezpečné, doporučuje se ale dbát zvýšené opatrnosti.

Související články

Výběr článků

Načítám