Hlavní obsah

Kam v březnu? Jaro přeje poznávacím zájezdům – počasím i velmi příznivými cenami

Paříž, maďarské lázně, případně cesta za pomalu se osmělujícím sluncem někam na jih. Tak vypadá jaro v podání českých turistů. Necestovat nikam daleko, neutratit příliš mnoho, brzy se vrátit. Pojďme tento stereotyp nabourat. Vždyť březen přeje poznávacím zájezdům dál než po Evropě i pobytům u exotických moří. A to jak počasím, tak především cenami.

Foto: ESO travel

New York se dá bez problémů zvládnout i v rámci prodlouženého víkendu.

Článek

Jaro je mezi Čechy – co se cestování týká – opravdu populární roční období. Nicméně to není ze strany českých turistů žádný „odvaz“, ale každý rok spíše sázka na jistotu. Proto už několik let jarním zájezdům jednoznačně dominuje francouzská metropole Paříž a po ní další evropská města, kam Češi vyrážejí na prodloužené víkendy, případně na několikadenní poznávací zájezdy autobusem.

A pak jsou to slovenské a maďarské termály a později na jaře první cesty za sluncem na jih Evropy. Podívejte se na zájezdy, které jsou o třídu výš, než je česká klasika. Navíc jsou mnohé z nich právě na jaře s výraznými slevami.

Na prodloužený víkend… do New Yorku!

Paříž, Amsterodam, Londýn, Benátky… máte už všechny tyto destinace projeté? Pak se logicky nabízejí vzdálenější místa. A mezi nimi třeba rovnou New York, kde se dá skutečně strávit jen prodloužený víkend – bez toho, abyste se přehnaně honili, a zároveň stihli všechny největší atrakce tohoto města.

Foto: ESO travel

Panorama Manhattanu, socha Svobody, Times Square… to jsou ty hlavní taháky tohoto města.

Svůj díl „viny“ na tom má i časový posun, který mezi Českem a New Yorkem je. V americkém městě je totiž v době zimního času o šest hodin méně než v Praze. A pokud člověk letí přímým letem bez přestupů, tak je v New Yorku za devět hodin, tedy v okamžiku, kdy je v New Yorku jen o tři hodiny více než v Praze při nástupu do letadla. Důkladnou prohlídku města tak člověk může začít už v den příletu.

Co jste možná nevěděli o Spojených státech a jejich atrakcích:

A pokračuje v ní i druhý a třetí den. Čtvrtý den pak ještě dopoledne můžete vyrazit za poznáním a po nákupech a odpoledne vyrazit na letiště. Na jaře jsou podobné „víkendy“ k mání za ceny pod třicet tisíc korun, pokud si vystačíte bez průvodce. U poznávacího zájezdu zaplatíte trochu víc. A logicky platí, že čím víc se blíží den odletu, tím víc se cena blíží spíše ke dvaceti tisícům.

Foto: archiv autora

Chrám nebes, jeden z hlavních symbolů dnes už téměř dvacetimilionového Pekingu.

Na skok… do Číny

Ještě o úroveň dál je krátký poznávací zájezd do Pekingu. Tady už ale označení „prodloužený“ víkend není na místě, protože se obvykle létá na týden. Minimálně tolik totiž člověk potřebuje k tomu, aby poznal všechny taháky dnes už téměř dvacetimilionového Pekingu a jeho nejbližšího okolí.

Přímo ve městě je mezi turisty nejoblíbenější Chrám nebes, stavba, která nechybí na žádném pohledu, v žádné publikaci ani na suvenýru. V závěsu je Zakázané město, kam kdysi opravdu neměl přístup nikdo nepovolaný, a porušení tohoto nařízení se trestalo smrtí. Chodí se i k Bubnové věži a standardem je i trochu delší cesta k Letnímu paláci a k Velké čínské zdi.

Mimochodem, jezero Kunming, které je součástí Letního paláce, bylo vyhloubené ručně. A při plánování návštěvy Velké čínské zdi je dobré uvažovat nad cestou k méně frekventovaným místům, lokality, které jsou v blízkosti Pekingu, trpí pod náporem turistů.

Foto: ESO travel

Z Pekingu se dá velmi snadno vyrazit ke zrekonstruovaným částem Velké čínské zdi. Připravte se ale na nápor turistů.

Za teplem… do Karibiku

Zatímco jihoevropské destinace se pomaloučku začínají chystat na první předsezónní turisty a pak především na hlavní sezónu, v Karibiku mají ten největší nápor turistů za sebou. Neznamená to ale, že by tu už bylo úplně po sezóně. Spíš se vše zklidnilo, na plážích je lidí tak akorát a u památek se člověk netlačí.

Pláže a další krásná místa Karibiku:

Za romantikou se do Karibiku létá například na pláže Dominikánské republiky, které patří k nejkrásnějším na planetě. Jednou z těch absolutně nej je pláž Bavaro v blízkosti letoviska Punta Cana, která je prototypem karibského kýče – s prachovým pískem, palmami a azurovým mořem.

Foto: archiv autora

Pláže v Karibiku jsou v last minute nabídkách dostupné i s výraznými slevami.

Pokud máte štěstí, pak dovolenou v Dominikánské republice „chytnete“ v těchto týdnech i se slevou deseti patnácti tisíc. A podobná situace panuje i okolo Kuby, která je mezi Čechy tou absolutně nejžádanější karibskou destinací. I tak nicméně platí, že pravidelně do Karibiku létají jen tři procenta Čechů.

Inzertní sdělení: Užijte si teplo za last minute ceny!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky únorových last minute zájezdů:

Odleťte za teplem do Karibiku! Kubánské letovisko Varadero nabízí desítky kilometrů pláží a perfektní zázemí pro luxusní dovolenou na nádherných plážích. Užijte si místní prohřátý písek a žhavou salsu!

Prožijte „prodloužený“ víkend v New Yorku, nejikoničtějším městě Spojených států. Program naplněný k prasknutí a prohlídka všech symbolů Velkého jablka. Socha Svobody, Empire State Building, Times Square…

Více než týden strávený v Pekingu a jeho okolí. Poznejte Zakázané město, Letní palác, Chrám nebes, ale i Velkou čínskou zeď. Devítidenní zájezd navíc na jaře s příjemnou slevou!

Přečtěte si dále: 

Přečtěte si také články o místech, kde byste sníh nečekali, o luxusních ”rudých” hotelech nebo o Bokoru, městě duchů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam jezdíte na jaře vy?
K moři do exotiky.
7,6 %
Do evropských velkoměst.
13,5 %
Za poznáním mimo Evropu.
4,1 %
K moři v Evropě.
2,9 %
Do termálů.
1,8 %
Na hory.
4,1 %
Nikam.
66 %
Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

S průvodcem, nebo bez průvodce?

Pokud se rozhodnete poznávat krásy blízkých nebo vzdálenějších míst, budete stát před dilematem, zda vyrazit na poznávací zájezd s průvodcem, nebo zda vsadit na své znalosti a dovednosti a od cestovní kanceláře si nechat zajistit „jen“ cestu, transfer z letiště a ubytování.

Pokud ve vás dřímá spíše dobrodruh, člověk, který, když ho něco zaujme, je schopný kvůli tomu překopat program celého dne, pak vsaďte na druhou variantu. V případě zájezdu s přesným programem byste se cítili akorát svázaní.

Cestování s průvodcem je nicméně výhodné pro ty, kteří si nejsou jistí svou jazykovou vybaveností, pro ty, kteří chtějí stihnout hodně míst v krátkém čase, pro ty, kteří chtějí vyrazit do exotičtějších destinací.

Kvalitní průvodce se totiž v místě, kde provádí, perfektně orientuje. Zná místa, o kterých není zmínka v oficiálních brožurách, a zajistí hladký průběh zájezdu bez zbytečných prodlev, čekání a zmatků.

Související články

Výběr článků

Načítám