Hlavní obsah

Kam Češi jezdí na dovolenou? Vede Chorvatsko, dobře si vede i Thajsko

Do první třináctky zemí, které navštěvujeme nejvíce, se dostalo deset evropských, dvě africké a pouze jedna asijská. A jaká je ta vůbec nejoblíbenější? Nepříliš překvapivě Chorvatsko, druhé místo mají sousedi ze Slovenska a třetí je Itálie. Přes geografickou vzdálenost si dobře vedou i exotické destinace jako Thajsko nebo Kuba.

Foto: Bigstock.com

Pobřeží thajského ostrova Phi Phi snad ani nepotřebuje komentář.

Článek

Pro nás je zkrátka Chorvatsko, relativně blízká slovanská země, už mnoho let číslo jedna.

Foto: bigstock.com

Plitvická jezera nepřestávají Čechy stejně jako celé Chorvatsko lákat už mnoho let.

Z mimoevropských zemí se do žebříčku dostal například Egypt, Turecko a Tunisko, ale v poslední době stále vzrůstá popularita hlavně vzdálenějších destinací, jako bychom už byli Evropou trochu unaveni.

Kam Češi jezdí na dovolenou nejčastěji:
1. Chorvatsko 2. Slovensko 3. Itálie 4. Řecko 12. Německo

Mezi Čechy hodně boduje třeba Thajsko. Z jakého důvodu? Je pro nás stále exotickou zemí, mají tam výborné jídlo, jako je nudlová polévka kuay tiew, a navíc tam není draho. A nejde zapomenout na milé lidi, pěknou přírodu a staré památky. Kdo by odolal třeba návštěvě Bangkoku, podle statistik dnes nejnavštěvovanějšímu městu světa, které překonává i Londýn?

Na sochu ležícího Buddhy v chrámu ze 16. století Wat Pho, která měří 46 metrů na délku a 15 metrů na výšku, se chodí denně dívat tisíce turistů. Možná chtějí dosáhnout nirvány stejně jako onen ležící a umírající Buddha. Ale Thajsko, to není jen hlavní město, ale třeba i provincie Krabi s nádhernými plážemi, více než osmdesáti ostrovy či několika národními parky. Láká i ostrov Phi Phi a další destinace spojené s natáčením populárního filmu Pláž s držitelem Oscara Leonardem di Capriem.

Přečtěte si o Thajsku více:

Foto: bigstock.com

Wat Pho, klášter ze šestnáctého století, v němž turisté obdivují sochu umírajícího Buddhy.

Roste i počet Čechů, kteří se vydávají na Kubu. Ostrov svobody se pomalu začíná otevírat světu a tato zvláštní kombinace minulosti a žhavé současnosti láká mnohé. Zanedlouho se tam chystá i devětadvacetiletý Michal Pileček ze Strakonic.

"Moc mě zajímá, jak vypadá země, kde je stále svým způsobem uzavřený systém, mám takovou představu, že tam nežijí tak jako v západních zemích, ale zároveň Kuba není zaostalá jako Afrika, kde už jsem také byl," vysvětlil cestovatel. Vybraných cílů na Kubě má mnoho, ale nejraději by navštívil vápencové pohoří Escambray.

Foto: bigstock.com

Jeden z vodopádů v pohoří Escambray.

"Chtěl bych vidět ona tajemná jezírka uprostřed horského pralesa a také vodopád Salto de Caburní," dodal. Kuba ale nabízí i mnohá další místa, například národní park Ciénaga de Zapata plný ptactva, který je pod ochranou mezinárodní organizace UNESCO, stejně jako nejnovější přírůstek do kubánské skupiny na tomto prestižním seznamu, centrum Camagüey, tedy jedno z prvních míst osídlených na Kubě Španěly.

O Kubě čtěte také zde:

Nahoru se v oblíbenosti u Čechů dere i Dominikánská republika, momentálně nejnavštěvovanější destinace Karibiku, která by se dala nazvat tropickým rájem. Mnozí se sem vydají i podívat se na pěstování kávy, která roste kolem nadmořské výšky tisíc metrů a kvůli tomu je sladší a jemnější než káva z vyšších poloh například z Afriky.

Foto: bigstock.com

Tropický ráj, to je Dominikánská republika.

Celosvětově si první místo drží už dlouhou dobu Francie, kam jezdí každoročně více než 80 miliónů turistů, druhé jsou Spojené státy americké a třetí Španělsko, na které už ze čtvrté pozice dotírá Čína.

Inzertní sdělení: Vydejte se do světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Podívejte se do karibského ráje na bílé písky pláže Boca Chica v Dominikánské republice. Čeká vás dlouhá písčitá pláž s bezplatným servisem pro hotelové hosty a průzračné moře jako stvořené pro potápění nebo rybaření.

Vyberte si hotel v nejslavnější plážové oblasti Kuby a jeďte za karibským sluncem! Zvolit můžete některý z cenově zvýhodněných zájezdů na poslední chvíli včetně těch nejluxusnějších pětihvězdičkových. Nesněte svůj sen o bílých plážích - prožijte ho!

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o nejvyšších budovách USA včetně mrakodrapu Donalda Trumpa, o pirátském Ang Thongu, který byl předobrazem ostrova z filmu Pláž s Leonardem di Capriem nebo o mrakodrapech v Africe. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Ondřej Šmíd & Tomáš Cikán 

Anketa

Kam byste chtěli jet na dovolenou snů?
do Karibiku
51,6 %
do Jižní Ameriky
5,1 %
do Severní nebo Střední Ameriky
7,5 %
do Afriky
4,6 %
do Asie
11 %
do Austrálie
11,2 %
do Arktidy nebo Antarktidy
4 %
do Evropy
5 %
Celkem hlasovalo 455 čtenářů.

Thajsko v číslech a základních informacích

Pojďme se na Thajsko podívat trochu blíže:

Hlavní město: Bangkok

Počet obyvatel: 67 milionů (patří mezi 20 nejlidnatějších zemí světa)

Rozloha: 513 120 km² (patří mezi 50 největších zemí světa)

Délka pobřeží: 3 219 km

Úřední jazyk: thajština (dobře se tu ale domluvíte i dosti rozšířenou angličtinou)

Státní měna: thajský baht

Průměrná délka života: muži 71 let, ženy 77

Jak je to s vízem: pro turistický vstup na dobu maximálně 30 dnů Češi nepotřebují víza

Velvyslanectví Č. R.: V Bangkoku, honorární konzuláty na Phuketu a v Chiang Rai

Související články

Výběr článků

Načítám