Hlavní obsah

Jihovýchod USA: To je tajuplný Roswell, dvoukilový biftek nebo ropná oáza Dallas

Velké jižní dobrodružství nabízí výprava po jihovýchodní části USA. Na cestovatele tady čekají široké planiny Oklahomy, výškové budovy měst jako Dallas nebo Houston, ale také odpočinkové pláže v kraji okolo nepřízní osudu zkoušeného Mexického zálivu.

Článek

Jihovýchod USA sice nepatří mezi hlavní turistické trháky při návštěvě Spojených států, rozhodně ale stojí za to prozkoumat jeho osobitou krásu. Těžba ropy zasekla své ostré zuby v podobě černých ropných čerpadel do krajiny a dala vzniknout velkým a finančně silným městům. Nedaleko od nich se ovšem rozprostírají nekonečné planiny, tajuplné jeskyně, rozeklané skalní štíty i nádherná divoká příroda.

Putování zahájíme na vyprahlých Oklahomských planinách, kde se v letních měsících prohánějí černé komíny tornád. V roce 1834 zde založila americká vláda tzv. “Indiánské teritorium“ a odstěhovala zde desítky tisíc domorodých obyvatel. Vysilující pochod Stezka slz (Trail of Tears) nepřežil každý druhý z pěti. Samotný název Oklahoma paradoxně pochází z indiánského jazyka a znamená Země červených lidí.

Hlavním městem je Oklahoma City, městečko s vysokými mrakodrapy, ale podivně ospalou atmosférou. V dubnu roku 1995 zde pravicový extrémista Američan Timothy McVeigh vyhodil do povětří federální budovu Alfred P.Murrah Federal Building a zabil 168 lidí včetně 16 dětí. Na místě původní budovy nyní stojí velmi působivý památník, jehož součástí je i National Memorial Center (vstupné: $10) dokumentující tragickou událost. Atentátník byl dopaden a shodou okolností popraven právě 3 měsíce před útokem na World Trade Center.

Do Roswellu, města ufounů

Cestou z Oklahoma City po dálnici I-40 až za hranice Nového Mexika narazíte na legendární městečko Roswell. Roswell je největším producentem vlněné příze v USA, ale především je známé jako hlavní město příznivců vesmírných záhad, neidentifikovatelných létajících objektů (UFO) a malých zelených mužíčků. V červenci roku 1947 údajně nedaleko Roswellu havarovala kosmická loď s mimozemšťany.Velitel místní letecké základny nejdříve nejasný původ havarovaného objektu potvrdil, nedlouho poté toto tvrzení popřel a vše svedl na meteorologický balón.

Při dotazech směřujících na armádu, byla odpovědí pouze bariéra mlčení a tajnůstkářství. Příznivci UFO ovšem nelenili a otevřeli muzea komplexně mapující roswellskou událost tzv. Roswell Incident. V muzeu Interantional UFO Muzeum & Research Center můžeme obdivovat dobové dokumenty, fotografie a důkazy, týkající se údajné kosmické katastrofy. Pro nadšené ufology, kteří by danou záhadu rádi rozlouskli, jsou v okolí ještě 2 muzea s podobnou tématikou a to konkrétně: UFO Enigma Museum a Roswell Museum.

Národní park Carlsbad Caverns

Pozornosti rozhodně nesmí ujít Národní park Carlsbad Caverns, který se rozkládá jižně od Roswellu, nedaleko města Carlsbad. Každého vlastence zcela jistě potěší, že americké městečko, původně se jmenující Eddy, bylo po objevu minerálních pramenů pojmenováno po tehdy světově vyhlášených českých lázních Karlovy Vary.

Nedaleko městečka je ukryt labyrint podzemních sálů, bizardních vápencových útvarů a rozsáhlých prostor, jež patří k nejkrásnějším v celém USA. Z návštěvnického střediska se přímo do podzemí dostanete výtahem a pak už jen přivíráte oči ohromeni krásou. Velký sál (The Big Room) nezůstal svému jménu nic dlužen. Je tak obrovitý, že by mohl být parkovištěm i pro proslulý Boeing 747.

Staňte se na chvíli objevitelem a využijte jedinečné možnosti vychutnat si krásu jeskyní bez průvodce. K objevování svádí 5 kilometrů podzemních tras, které vedou k místům s názvy jako z dávných legend. Zastavte se u Chrámu slunce, Ďáblova pramene či Zrcadlového jezera a vychutnejte si jedinečnou atmosféru. Celý výlet Vám zabere 2 hodiny, ale v případě potřeby se dá zkrátit na čtvrthodinovou procházku.

Zemí tisícihlavých stád a černého zlata

Budete-li pokračovat dál po silnici číslo 62/180, po chvíli překročíte hranici Texasu. Texas je ohromující nejenom svou velikostí ale především rozmanitostí. Nekonečné roviny na severu přecházejí v hornaté pouště na jihozápadě a močály a lesy na východě. Stejně tak jako je v Texasu různorodá příroda, tak jsou také rozmanití jeho lidé. Provázanost s Mexikem dala vzniknout hybridní subkultuře Tex – Mex, která je ve středu Texasu navíc okořeněna evropskými vlivy. Věže ropných čerpadel, divoká kovbojská rodea, mnohatisícové stáda dobytku a lesklá okna vysokých mrakodrapů, takový je pyšný a bohatý stát na jihu USA dnes.

Prvním městem na trase je druhé největší město Texasu - Dallas. Ve středu města ční okázalé výškové budovy a dokazují finanční sílu města. K těm nejvyšším patří Bank of American Plaza (281 m) a Renaissance Tower (270 m), k těm nejpěknějším Fountain Palace. Kromě finančního centra je Dallas také místem záhadné vraždy. Dne 22. listopadu 1963 zde byl zavražděn americký prezident John Fitzgerald Kennedy, když v automobilu projížděl náměstím Dealey Plaza. Údajný vrah Lee Harvey Oswald tuto událost osvětlit nemohl, protože byl 2 dny po vraždě zastřelen majitelem nočního klubu.

Pokud patříte k fanouškům nekonečného televizního seriálu Dallas, zajeďte se podívat jak žil slavný lotr Džej Ár neboli JR z klanu Ewingů. Ranč Jižní rozcestí (Southfork Ranch) naleznete zhruba 40 km od Dallasu (3700 Hogge Rd, Parker, vstupné cca $10).

Houston: město klimatizací

Po 4 hodinách jízdy po dálnici I-45 dorazíte do Houstonu, který je s 1,7 miliony obyvatel čtvrtým největším městem USA. Jeho raketový vývoj odstartoval vstup USA do světových válek a význam ropy jako hlavní strategické suroviny. Podél pobřežního pásu vzniklo více než 250 rafinérií, které zajišťovaly dostatečný příliv petrodolarů.

Za shlédnutí zde rozhodně stojí budova Texas Commerce Tower s rozhlednou v 60. patře (zdarma) či mayskou architekturou inspirovaná Texaco Heritage Plaza. „Houstone, máme problém“ – to je věta, které s tímto městem bývá spojována nejčastěji. Americká NASA totiž řídí z Johnson Space Center vzdáleného asi 40 km jižně od Houstonu (1601 Nasa Rd) všechny lety do vesmíru startující z kalifornského mysu Cape Canaveral.

Tolik tedy malá ukázka zajímavostí, které vás na jihozápadě USA mohou potkat. Příští týden se podíváme na západ do oblasti Skalistých hor, monumentálních národních parků, kaňonů a pouští Nevady. Sledujte rubriku Exotika.

Kde se po cestě jihovýchodem USA zastavit:
Národní park Guadalupe MountainsVíce než 130 km přírodních stezek křižujících tento park provede návštěvníka od nejníže položených průrev až k vysokohorským sedlům. Dechberoucí výhled do krajiny je odměnou za výstup (14 km) na nejvyšší bod Texasu (Guadalupe Peak – 2666 m). Oblíbená trasa vede k rozeklanému kaňonu McKittrick Canyon a za návštěvu také rozhodně stojí zbytky dostavníkové stanice Pinery Butterfield Stage Station.
The Sixth Floor Museum (Dallas)V tomto muzeu si můžete prohlédnout hnízdo atentátníka Lea Harvey Oswalda, ze kterého vyšla kulka jež zabila prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Zvláštní atmosféru umocňuje promítání amatérského 8 mm filmu s detailními záběry prezidentovy smrti. (411 Elm Street, vstupné: $13.50, denně: 10 – 18 hod.)
Pláže Mexického zálivuPřes půvabnou zátoku Corpus Christi Bay se po silnici č. 158 dostaneme až k plážím rezervace Padre Island National Seashore. Ostrov Padre Island nabízí 130 km sněhobílých pláží, nezapomenutelná romantická svítání a dostatek soukromí a klidu. S trochou štěstí zde či v přilehlé zátoce Madre lze vidět mořské želvy kladoucí vejce.

Související články:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy po jihovýchodě USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky dovolená USA:

Pestrá trasa nás zavede ke kaktusovým zahradám Arizony a Texasu, Bílým pískům, lesu zkamenělých stromů a srdci jazzu v New Orleans.

Projeďte spojenými státy od Pacifiku k Atlantiku a zakuste různorodost země. Během 24 dní poznáte např. Los Angeles, Údolí smrti, Aspen nebo Niagarské vodopády.

Unikátní program ESO travel, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země.

Autor: red & ESO travel

Anketa

Co byste změnili na článcích v rubrice Exotika?
Články by mohly být kratší
1,4 %
Články jsou dlouhé akorát, přidejte víc praktických informací
5,8 %
Chtělo by to více obrázků
82,5 %
Mohli byste častějí psát o aktualitách
2,3 %
Věnujte se ještě více vzdáleným exotickým destinacím
3,5 %
Ocenil bych více návodných článků
1,9 %
Nic, články mi takto vyhovují
2,6 %
Celkem hlasovalo 572 čtenářů.

2 zážitky, které rozhodně stojí zato!

Restaurace Big Texan Steakhouse (Amarillo, I-40, exit 75)

Pokud patříte mezi vegetariány či zaryté ochránce zvířat, pak se této restauraci zdaleka vyhněte. Specialitou tohoto podniku je totiž obří dvoukilogramový biftek, který je navíc zdarma. Jediný háček je ovšem v tom, že tuto obrovskou porci musíte zdolat během 1 hodiny! A pokud ne, potom přijdete o 50 dolarů, které si pohotový číšník při objednání této dobroty vezme do zástavy. Pokořit obrovský biftek o rozměrech telefonního seznamu se již pokoušelo zhruba 30 000 lidí a uspěje pouze jeden ze šesti.

Space center Houston

Kdo by si v mládí nepřál stát se kosmonautem a prozkoumat všechna tajemství vesmíru. A zde ve Space Center Houston se i tyto sny mohou stát skutečností. Vydáte se za historií kosmického programu, vyzkoušíte si, jak Vám bude slušet kosmická přilba, podíváte se k trenažérům stavu bez tíže a dokonce nakouknete do řídícího střediska. Rozhodně se vyplatí strávit zde minimálně půlden a všechny nabízené atrakce si do sytnosti užít.

(Space center Houston, vstupné:$20, otevřeno denně: 10-19 hod, v zimě 10-17 hod)

Související články

Výběr článků

Načítám