Hlavní obsah

Jaké budou nejžádanější cestovatelské destinace roku 2010 podle Lonely Planet?

ESO travel, Ondřej Moravec

Lonely Planet, známý cestovatelský průvodce, publikuje na začátku každého roku seznam destinací, které podle odborníků budou nejhojněji navštěvované a budou tak zvaně „v kurzu“. Letos se ale se svými čtenáři dostali tvůrci cestopisu do křížku. Emailové schránky jim zaplavily stovky káravých nespokojených emailů, které vybraným destinacím vytýkaly jejich mainstreamovost a otřepanost.

Článek

Lonely Planet se čtenářům rozhodl „nadhodit“ seznam nový. A to přímo čtenáři vybraných nejatraktivnějších zemí. Fanoušci Lonely Planet vytýkali tvůrcům, že do TOP 10 zařadili i takové giganty jako Německo či USA. Když však Lonely Planet vydali seznam nejopěvovanějších destinací čtenářů, ukázalo se, že o mainstream zas až tolik nejde. Čína, Kuba nebo Itálie totiž patří k těm nejnavštěvovanějším místům na zemi, a přesto se ve čtenářské „desítce“ objevily. Bez poznámky nejde přejít ani fakt, že se čtenáři s tvůrci neshodli ve své „desítce“ ani na jediné destinaci.

Ať už se tedy přidáte v tomto ideovém schizmatu na stranu tvůrců či čtenářů, určitě stojí za pozornost se na jednotlivá favorizovaná místa zaměřit a rozhodnout si, které je pro vás tím nejatraktivnějším. Připravili jsme pro vás stručný popisek 5+5 zemí, které si berou z každého „tábora“ spravedlivou polovičku.

Sever proti Jihu

Čtenáři vytýkali Lonely Planet, že Jihoafrická republika je jejich letošním největším opomenutím, už jenom proto, že se tu bude letos odehrávat mistrovství světa ve fotbale. Navíc je to země, kde se divoká tvář Afriky prolíná s megalomanskou maskou světových velmocí. Západním stylem prýštící Johannesburg tu stojí „vedle“ sněžných kopečků Dračích hor či vyprahlé pouště Karoo a v Kruger National parku (jenž má rozměry jako stát Izrael) se probíhají sloni, leopardi a lvi.

Lonely Planet však upřednostnila „rozcestník“ mezi Evropou, Afrikou a Blízkým východem – Maroko, zemi, kde se narodila populární romance Casablanca a kde vedle sebe žijí berbeři s araby, muslimové s ateisty či Afričané s Asiaty. Oproti JAR určitě více přitahuje svým orientálním aroma, velmi pohostinnými obyvateli a starodávnou kulturní bohatostí.

Bratři v „trekovém“ triku

Hnus či láska. Tak se většinou dělí turisté putující z Indie. Někdo je z tohoto „mixéru vjemů“ přesycen, jiný plesá. Indie byla již mnohokrát prohlášena za nejexotičtější zemi světa. Ať už díky svým architektonickým skvostům (např. Tádž Mahal), národním parkům či himálajským trekům. Není tedy divu, že se u cestovatelů ocitla hned na druhém místě.

Tvůrci Lonely Planet však nešli o mnoho dál a „zakotvili“ v Nepálu, který dlouhou dobu stál ve stínu svého monumentálního souseda. Od té doby, co v Nepálu padla monarchie, bariéra netečnosti se rozplynula a do Nepálu jezdí čím dál tím více turistů. Ať už za nejvyšší dámou mezi horami Chumulangmou (Mt. Everest) či za dobrodružnou kolařskou či kajakářskou jízdou v divočině.

Magický realismus Jižní Ameriky

Podobný neduh jako Nepál seděl i na jihoamerickém El Salvadoru. Občanská válka a násilnické gangy po dlouhou dobu odpuzovali turisty jako magnet, ale to je již skoro dvacet let pasé. Přesto bývá tato země panenských lesů, horských jezer a aktivních vulkánů neprávem opomíjena. Možná proto Lonely Planet zařadil právě ji do své desítky. Opomenutost země se stává ale na druhé straně její největší dominantou, neboť zde o „lehátko“ nezavadíte a vše si můžete užívat bez turistického humbuku.

Čtenáři vsadili ale na jinou jihoamerickou perlu, zemi magického realismu G.G. Marqueze – Kolumbii. Karibské pláže, nebojácné výlety do džungle nebo amazonské safari nadchnou každého dobrodruha. Historikové se zase potěší při pohledu na archeologické ruiny a rustikální usedlíci se můžou na nekonečných kávových plantážích ponořit do sběračského řemesla. Jenom si dejte pozor, abyste nezabloudili na „opojná“ koková pole.

Za Ježíšem nebo divokými Maori?

Jordán je pravděpodobně nejzapadlejší z prvních pěti destinací čtenářské desítky. Zastupuje totiž Blízký východ, který odborníci zcela opomenuli. Ač Jordán nepatří mezi nejfrekventovaněji navštěvované země, na působivosti mu to neubírá. Vedle jednoho z nejznámějších „ztracených měst“ – Petra – nabízí hned několik biblických míst: Říčku, kde byl pokřtěn Ježíš, pevnost, kde Herodes popravil Jana Křtitele či horu, ze které Mojžíš shlížel na Zemi Zaslíbenou.

Úplně jinou mytologií vábí zase Nový Zéland, jediný oceánský kandidát v celém seznamu, který nejde opomenout snad v žádných anketách. Hobití nory, bublající bahnitá jezera, gejzíry a nekonečné kotliny a pláně vás společně s maorskou jedinečnou kulturou vytrhnou ze stereotypu.

Nosit sovy do Athén?

Na chvostě poté poletují dvě „antické“ destinace – Itálie a Řecko, které jsou pro většinu Evropanů již cestovatelsky omšelé, pro zaoceánské turisty však stále lesk místních památek má punc jedinečnosti. Ať již se jedná o vyšperkovaný Řím či Athény nebo o vysluněnou Florencii a Krétu, obě evropské perly jsou symbolem toho, že všechny cesty stejně vedou do Říma a že hádat se o atraktivitu turistických míst v jednom cestovatelském „poli“ je jako nosit sovy do Athén.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Maledivách, Kubě, Réunionu, New Yorku, Venezuele nebo Fidži. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd za exotikou:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá exotické zájezdy:

Vydejte se do panství pohádkových maharádžů, za stavebními klenoty Mughálů i do říše tajemné hindské mystiky.

Kapské Město, Cape Point, divoká zvířata či pestrá směs obyvatel. Lákadla svádějící k cestě do jednoho z nejpoutavějších koutů planety.

Příroda této země je nesmírně pestrá. Divoké pobřeží, pláně pokryté zelenými koberci se stády ovcí. Hory a ledovce či azurová jezera.

Anketa

Kterou zemi byste jako nejžádanější vybrali vy?
Jižní Afrika
7,6 %
Maroko
3,5 %
Indie
3,8 %
Nepál
6 %
Kolumbie
1,5 %
El Salvador
1,6 %
Jordán
1,9 %
Nový Zéland
36,3 %
Itálie
3,5 %
Řecko
9,9 %
Jiná země
24,4 %
Celkem hlasovalo 2084 čtenářů.

5 Nejžádanějších destinací v roce 2010 podle tvůrců Lonely Planet a podle jejich čtenářů

Výběr zemí podle tvůrců Lonely Planet:

  • Maroko
  • Nepál
  • El Salvador
  • Nový Zéland
  • Řecko

Výběr zemí podle čtenářů Lonely Planet:

  • Jižní Afrika
  • Indie
  • Kolumbie
  • Jordán
  • Italie
Související témata:

Související články

Cayo Guillermo - kokosový ráj pro romantiky

Ostrovy a ostrůvky obklopující největší ostrov velkých Antil Kubu lákají turisty především na téměř nedotčenou panenskou tropickou přírodu. Patří mezi ně...

Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

Pokud nějakému městu patří označení světové velkoměsto, tak je to určitě americký New York, který je světovým centrem obchodu, kultury, módy, ale i mezinárodní...

Výběr článků

Načítám