Hlavní obsah

Írán fascinuje svou historií a ohněm, který hoří už patnáct století

Írán nemá mezi obyvateli západního světa tu nejlepší pověst, zkušení cestovatelé na něj naopak nedají dopustit. Všechno závisí na úhlu pohledu a k lepšímu ho změní asi každý, kdo ho pozná trochu blíž. Místní obyvatelé jsou přátelští a pohostinní lidé a pod rouškou z předsudků odhalíte krásné památky a fascinující svět dávné Persie s neobyčejnou historií.

Článek

Co se týče obyvatelstva i rozlohy, strčí Írán Českou republiku do kapsy hned několikanásobně. Mnohokrát se stal místem, kde se psaly světové dějiny. Na cestě zemí vysokých hor a nehostinných pouští se každý na chvíli ocitne v dobách, kdy krásná a moudrá Šahrazád vyprávěla svému králi napínavé příběhy. Kam se do Íránu za poznámím vydat? Pročtěte si následující řádky a nechte si poradit.

Metropole pod Kaspikem

Hlavní město leží na severu země, pod cípem Kaspického moře. Pokud si Teherán představujete jako špinavé a neopravené město, mýlíte se. Ulice jsou čisté, parky opečovávané, nicméně město zápasí se smogem. Periferie je jako v každém jiném velkoměstě zastavěna ne příliš architektonicky cennými stavbami.

Teherán to ale dohání v centru. Do dob vládců můžete mezi moderní zástavbou nahlédnout v Šáhových palácích, které jsou rozmístěny v rozlehlých zahradách. Bílý palác sloužil přímo Šáhovi, v Zeleném paláci přijímal návštěvy, dnes jsou v nich různá muzea.

Moderním symbolem Teheránu a branou do města je monumentální Azadi Tower. Po dostavbě byla věnována králi, po revoluci svobodě. Na kraji města je hrobka ajatolláha Chomejního, kam byl pohřben po velkolepém obřadu, kterého se podle odhadů účastnilo deset milionu lidí. Poslední teheránskou lahůdkou je bazar, kam by se měl za jedinečnou atmosférou vypravit každý turista a vychutnat si kromě vůně orientu i bezkonkurenční ceny.

Oheň, který hořel i za Marca Pola
O městě Yazdu psal na začátku 13. století sám cestovatel Marco Polo. Yazd je centrem zoroastrismu, který vyznává čtyři hlavní živly: oheň, vodu, vzduch a zemi. Zejména první z nich, který symbolizuje světlo a dobro, má v Yazdu významné postavení. V chrámu ohně Atash Kadeh totiž mniši už 1500 let udržují jeden oheň.

Ve stopách králů

Kontrastem k pulsujícímu severnímu Teheránu je opuštěné jižní Persepolis, jedna z íránských památek UNESCO a bývalé hlavní město Achajmenovské říše. Vládl odtud například král Xerxés, protivník Leonida v legendární bitvě u Thermopyl. Persepolis nakonec podle legend podpálil Alexandr Veliký, jako odplatu za zničení Atén.

Půdorys města však zůstal zachován a turisté tu žasnou nad vyspělostí metropole staré přes dva a půl tisíce let. Nedaleko je také Pasargadae (další památka UNESCO), hrobka zakladatele Perské říše Kyra Velikého. Ostatní králové včetně zmíněného Xerxa jsou pohřbeni na místě Nakš-e-Rostám.

Isfahán

Nejkrásnější město najdete ve středu země. Isfahán je místem, které při návštěvě Íránu nesmí nikdo minout, protože patří nejkrásnějším místům na Zemi. Náměstí Maidan-e-Nakš-e-Jahan je druhým největším na světě a reprezentuje vrcholné umění islámské civilní architektury. Jeho dominantou je modrá kupole Imámovy mešity.

Město ale nabízí spoustu dalších pamětihodností, mezi kterými je těžké vybírat. Obdivovat lze mozaiky mešity šejka Loftolláha, výzdobu paláce Ali Quapu nebo monumentální arménskou katedrálu Vank. V 11. století tady působil i slavný filozof a lékař Avicenna.

Co v Íránu nevynechat?
QomSvaté město Qom leží nedaleko Teheránu a je největším centrem šíitské vzdělanosti na světě. Jeho dominantou je svatyně Hazrat-e-Masumeh, kam směřují kroky poutníků z muslimského světa.
Karavansaráj Ganj-Ali-KhanKaravanseráje obvykle skýtaly úkryt a pohodlný odpočinek unaveným členům karavan. Zachovalý karavanseráj Gajn-Ali-Khan najdete v Íránu ve městě Kermán. Unavení cestovatelé si tady mohli odpočinout například v perských lázních.
KashanMěsto Kashan leží jižně od jezera Namak a ve svých nejlepších letech bylo centrem perské civilizace. Jeho pýchou je historická zahrada Bagh Fin nebo typický perský dům Borodžerdí, který v interiérech skrývá výzdobu ze zrcadel a štuku.

Čtěte dále:

Oblast Blízkého a Středního východu je plná zajímavostí. Přečtěte si i další články:

Kromě toho jsme v posledních týdnech psali o Kolumbii, méně známých thajských destinacích, Maledivách nebo Keni. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Íránu a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Íránu a okolí:

Ve dvanácti dnech navštívíte místa, která už nikdy nezapomenete. Teherán, Isfahán nebo kdysi majestátní Persepolis se vryjí do paměti všem.

Na zájezdu sami poznáte, jak se léty utlačovaná kultura opět probouzí a láká turisty na místa opředená mnoha legendami.

Navštivte svatou zemi a poznejte zázemí velkých náboženství i kulturních tradic. Vydejte se po stopách naší civilizace.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Jeli byste do Íránu?
Ano, tato země mě láká.
58,6 %
Už jsem tam sice byl, ale jel bych znovu.
3,8 %
Ne, mám jiné favority na dovolenou.
12,7 %
Ne, přijde mi to nebezpečné.
24,9 %
Celkem hlasovalo 967 čtenářů.

Praktické informace

Vstup do země

Návštěvníci, kteří do Íránské islámské republiky cestují letecky za účelem turistiky a nechystají se tam zůstat déle než 14 dní, mohou vízum obdržet i na některých mezinárodních letištích v zemi (letiště imáma Chomejního v Teheránu, letiště v Tabrízu, Isfahánu, Šírázu a dále). Pro získání takového víza si připravte 50 euro, pas platný ještě minimálně půl roku po vypršení platnosti víza a zpáteční letenku. Podmínky vstupu je však před odjezdem nejlepší ověřit u některého zastupitelského íránského úřadu.

Delší pobyt vyžaduje vízum, které vystavuje Velvyslanectví Íránské islámské republiky v Praze (Na Zátorce 18, 160 00 Praha 6).

Na stránkách ministerstva zahraničních věcí ČR je k dispozici seznam míst, kam je turistům vstup zakázán.

Doprava

Letecké spojení mezi Prahou a teheránským letištěm Chomejního vede nejčastěji přes Amsterdam nebo Istanbul.

Zdraví

Pro vstup do Íránů není vyžadováno žádné očkování.

Oblékání

Írán je šíitská země a při její návštěvě je třeba dbát na zdejší tradice a zvyky, ať je Váš názor na ně jakýkoli. Platí tady naprostý zákaz konzumace alkoholu, fyzického kontaktu na veřejnosti nebo fotografování obyvatel. Ženy musí nosit plášť nebo košili sahající minimálně nad kolena, k tomu musí mít samozřejmě zahalené nohy, hlavu a krk. Pro muže jsou omezení méně přísná, ale přesto nesmí mít krátké kalhoty.

V moři se ženy a muži koupou zvlášť, některé prostory jsou vyhrazené pro koupání rodin (tam se ženy nesmí odhalit).

Měna

Platnou měnou je íránský riál. Za korunu jich dostanete přibližně 479.

Související témata:

Související články

Pět tipů, jak si zpestřit pobyt v Thajsku

Thajská Ayutthaya měla v 17. století zhruba milion obyvatel a co do velikosti si nezadala s Londýnem. Říká se, že byla největším městem tehdejší doby. Spousta...

Výběr článků

Načítám