Hlavní obsah

I v druhé půlce léta láká Kypr nádherným počasím a nevšedními zážitky

ESO travel, Tomáš Zítka

Slunečný, přívětivý a plný kontrastů. To je Kypr, jak jej ještě neznáte. Ostrov, který byl ještě donedávna pro střední vrstvy příliš drahý, se díky Last Minute zájezdům dostává do popředí zájmů široké veřejnosti. Toužíte se vydat na citrusové plantáže nebo se vykoupat ve slaných jezerech? Potom si přečtěte naše tipy, kam se na Kypru vydat.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Do letoviska nejkrásnějších pláží ostrova - Agia Napa
  • Protaras je kyperská verze Las Vegas
  • Za kulturou a zábavou do Limassolu
  • Starověké město Larnaca

Pravdou sice zůstává, že dovolená na Kypru nepatří mezi ty nejlevnější, ale dozajista bude jednou z nejzajímavějších. Můžete se rozhodnout, zda-li zvolíte pobytový typ zájezdu, na který je „nabalena“ většina Last Minute, nebo zajímavý a akčnější poznávací zájezd.

Kypr je doslova poset nádhernými místy a památkami, k prozkoumávání je tedy přímo ideální. Mezi nejnavštěvovanější destinace, které pokrývá i většina Last Minute zájezdů, patří: Agia Napa, Protaras, Limassol a Larnaca.

FOTO: Zájezdy.cz

Nyní následuje přehled několika rad a tipů. Dále se dočtete i o těch nejzajímavějších místech, která lze na Kypru nalézt. Začneme jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů Kypru – Agia Napa.

Do letoviska nejkrásnějších pláží ostrova - Agia Napa

K této nejoblíbenější a nejnavštěvovanější destinaci na Kypru je nejlepší zvolit místo přistání v Larnaku. Dříve rybářská vesnička se proměnila v nádherné letovisko, známé především svými plážemi. Těmi nejznámějšími jsou např. New Golden Beach nebo nejkrásnější pláž ostrova Nissy Beach. Všechny pláže jsou tu oceněny modrou vlajkou EU za jejich čistotu a vybavenost.

FOTO: Zájezdy.cz

I samotné letoviska Agia Napa je velice dobře vybaveno. Můžete si tu odpočinout na pláži, zajít si do lunaparku nebo vodního parku Water World. Kulturu zastupuje např. muzeum Tornaritis, ve kterém se dozvíte o dávné fauně obývající Kypr a celé středomoří. Za povšimnutí stojí také festival Ayia Napa, jehož součástí jsou i operní a divadelní představení, taneční vystoupení a v neposlední řadě i koncerty. Speciálně pro milovníky památek se ve vnitrozemí nacházejí Makronissoské hrobky – pohřební komory vytesané do skály.

Protaras je kyperská verze Las Vegas

Protaras není jako ostatní řecká městečka. Svým vzhledem a pojetím spíše připomíná Las Vegas. Raději tu za nákupy nevyrážejte přes poledne, kdy jsou ulice rozžhaveny sluncem a vzduch se nad nimi těžce převaluje. Život tu začíná s večerním chládkem. K hezkým zážitkům patří večerní procházka městem, kdy můžete navštívit množství restaurací a taveren s jídlem „sebraným“ snad ze všech koutů světa.

Cape Greco – nejkrásnější místo na Kypru
Jen 10 minut jízdy od Protarasu se nachází Cape Greco, které vyráží návštěvníkům dech nádherným výhledem. Navíc se tu nachází i Národní lesní park, ve kterém roste na 300 rostlinných druhů. Okolo vás budou poletovat motýli a netopýři. Výjimkou nebude ani hmyz, potažmo komáři, kteří jsou prostě všude. Krásy místní přírody můžete objevovat v sedle kola nebo pěšky. Jednou ze zajímavostí je i mořská příšera, která připomíná hybrida mezi drakem a delfínem. Její existence ale stále není podložena „neprůstřelnými“ důkazy.

K nejkrásnějším zážitkům z Protarasu patří návštěva Oceánského akvária. Poplavíte se po řekách, jezerech, mořích a oceánech, kde budete objevovat na 400 druhů rostlin a živočichů. Přímo ve městě se dá navštívit i menší kostel, který byl zasvěcen proroku Eliášovi. Pokud se vydrápete na vrcholek čnící do výše 100 m, budete odměněni nádherným výhledem po okolí.

Za kulturou a zábavou do Limassolu

Limassol je největším přístavem Kypru. Zároveň je i letoviskem, které je známé pro svůj ruch, zábavu a kulturní vyžití. Při pobřeží najdete množství kaváren, diskoték a barů, které ožívají s nástupem večerního chladu. Nejznámější je ale Limassol svými festivaly, které se tu každoročně pořádají.

Festivalové letovisko Limassol
Pro milovníky festivalů je toto místo jako stvořené. V září se tu můžete zúčastnit Festivalu vína, který je spojený s ochutnávkou vybraných kyperských produktů. V únoru se tu koná festival trvající 10 dní. Jeho základem se staly pohanské rituály. K dalším zajímavým akcím patří Shakespearovské noci nebo Festival starověkého řeckého dramatu.

Dalšími lákadly letoviska jsou jeho památky. Jednou z nejzajímavějších je hrad Koloseu, který byl postaven kolem roku 1000. Nyní funguje jako muzeum s množstvím expozic keramiky, děl a válečné výstroje. Nedaleko Limassolu se také nachází jedno z nejnavštěvovanějších míst ostrova – starověké naleziště Kourion. K vidění tu je bazilika postavená v 5. století př.n.l. nebo amfiteátr datující se ke konci 2. století př.n.l.

Starověké město Larnaca

Larnaca se stala významným kulturním a průmyslovým centrem. I když její pláže nejsou tak vyhlášené, přesto získaly dvě z nich modrou vlajku EU - pláž Phinikoudes a McKenzie. Skutečnou doménou města jsou však jeho historické památky. Za pozornost jistě stojí Kyklopská zeď postavená z obrovských bloků nebo komplex pěti chrámů. Nachází se tu také monument známého filosofa Zena.

V Larnace si na své přijdou i milovníci společenského života a jídla. Restaurace, taverny, bary a kavárny tu potkáte na každém kroku. Hlavním nákupním centrem je ulice Zenon Kitieos Street, kde seženete jakýkoli druh ovoce nebo zeleniny. Prodávající si zakládají na tom, že jejich zboží je vždy zralé a čerstvé.

Prohlédnout město si můžete několika způsoby. Po svých, s kapesním průvodcem nebo s programem Kyperské turistické organizace. Ta pořádá prohlídku města s průvodcem a je zdarma. Dozvíte se tu o historii města a dalším vývoji v závislosti na stále se měnících mořských podmínkách, poznáte život kyperského obyvatelstva a na své cestě můžete obdivovat krásu koloniálních staveb. Objevíte kouzlo starého tržiště, navštívíte Palmovou promenádu a také Lazarův kostel, který je nejdůležitějším byzantským monumentem.

Nenechte si ujít
Podzemní kaple Ayia Phaneromeni  Tato kaple se nachází v letovisku Larnaca. Ayia Phaneromeni je jeskyně se dvěma komorami, která velice připomíná jakousi pohanskou hrobku z fénické doby. Jeskyni se navíc přisuzují různé magické vlastnosti.
Plážové letovisko Coral Bay  Návštěvou tohoto letoviska se dostanete do uzavřeného zálivu, který je lemován nádhernými plážemi. Klidné a čisté moře předurčuje tuto destinaci k rodinným dovoleným. Na pláži je možnost sportovního vyžití. K těm nejznámějším patří jízda na koni, jízda na nafukovacím banánu, potápění nebo vodní lyže. Noci jsou tu klidné, proto by si na tomto místě příliš neužili „noční tvorové“.
Afroditin kult na Paphosu  Co svět světem stojí je Kypr považován za místo narození Afrodíté – řecké bohyně krásy. Podle řecké mytologie vystoupila tato kráska právě z moře poblíž Paphosu. Na ostrově je množství památek zasvěcených právě bohyni krásy. K nejzajímavějším patří mykénský chrám postavený ve 12. století př.n.l., paphoský hrad nebo nádherné mozaiky v Domech Dionýsa, Orfea a Liona.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Tunisku, plavbě do Petrohradu, Maltě, Izraeli, Ugandě nebo Egyptu. Přehled všech článku naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kypr

Cestovní agentura Zájezdy.cz, autorizovaný prodejce zájezdů více jak 100 renomovaných českých cestovních kanceláří vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kypr:

Super Last Minute nabídky s odletem do 7 dnů! Vyberte si vhodný zájezd, zabalte kufry a leťte si užívat.

Stále lákavé ceny Last Minute zájezdů, velký výběr lokalit a hotelů. Vyberte si online z přehledné nabídky zájezdů.

Přehled desítek neustále aktualizovaných zájezdů do nejatraktivnějších lokalit na Kypru. Pobytové, poznávací i Last Minute zájezdy.

Praktické rady pro cestu na Kypr

Pozor na to, do jaké části ostrova se vydáte

Pozor na to, do jaké části ostrova se vydáte Dříve byl Kypr jediným celkem. To však dnes již neplatí. Ostrov je rozdělen na dvě části. V každé se bohužel respektují jiné zvyky a pravidla. Proto je velmi důležité, abyste si vybrali tu část, do které skutečně chcete a je vašemu srdci bližší. Jižní Kypr obývají řečtí Kypřané, severní část ostrova turečtí Kypřané. Jižní část spadá do EU a platí pro ni stejné podmínky jako pro kteroukoli jinou zemi se členstvím v EU. K návštěvě stačí občanský průkaz. Jinak je tomu ale v severní části, kam pro vstup potřebujete pas platný minimálně 6 měsíců po návratu do ČR.

Pozor na to, do jaké části ostrova se vydáte Dříve byl Kypr jediným celkem. To však dnes již neplatí. Ostrov je rozdělen na dvě části. V každé se bohužel respektují jiné zvyky a pravidla. Proto je velmi důležité, abyste si vybrali tu část, do které skutečně chcete a je vašemu srdci bližší. Jižní Kypr obývají řečtí Kypřané, severní část ostrova turečtí Kypřané. Jižní část spadá do EU a platí pro ni stejné podmínky jako pro kteroukoli jinou zemi se členstvím v EU. K návštěvě stačí občanský průkaz. Jinak je tomu ale v severní části, kam pro vstup potřebujete pas platný minimálně 6 měsíců po návratu do ČR.

Pozor na to, do jaké části ostrova se vydáte Dříve byl Kypr jediným celkem. To však dnes již neplatí. Ostrov je rozdělen na dvě části. V každé se bohužel respektují jiné zvyky a pravidla. Proto je velmi důležité, abyste si vybrali tu část, do které skutečně chcete a je vašemu srdci bližší. Jižní Kypr obývají řečtí Kypřané, severní část ostrova turečtí Kypřané. Jižní část spadá do EU a platí pro ni stejné podmínky jako pro kteroukoli jinou zemi se členstvím v EU. K návštěvě stačí občanský průkaz. Jinak je tomu ale v severní části, kam pro vstup potřebujete pas platný minimálně 6 měsíců po návratu do ČR.Nákupní horečka na Kypru

Pozor na to, do jaké části ostrova se vydáte Dříve byl Kypr jediným celkem. To však dnes již neplatí. Ostrov je rozdělen na dvě části. V každé se bohužel respektují jiné zvyky a pravidla. Proto je velmi důležité, abyste si vybrali tu část, do které skutečně chcete a je vašemu srdci bližší. Jižní Kypr obývají řečtí Kypřané, severní část ostrova turečtí Kypřané. Jižní část spadá do EU a platí pro ni stejné podmínky jako pro kteroukoli jinou zemi se členstvím v EU. K návštěvě stačí občanský průkaz. Jinak je tomu ale v severní části, kam pro vstup potřebujete pas platný minimálně 6 měsíců po návratu do ČR.Nákupní horečka na Kypru Rukodělná práce figuruje kyperskému průmyslu. Cyprus Handicraft Asociation jsou prodejny nabízející místní zboží. V soukromých prodejnách ale najdete daleko více zboží a navíc se v nich dá smlouvat. Není to ale jako v islámských zemích, kde se doslova „handrkujete“ o každý dinár.

Pozor na to, do jaké části ostrova se vydáte Dříve byl Kypr jediným celkem. To však dnes již neplatí. Ostrov je rozdělen na dvě části. V každé se bohužel respektují jiné zvyky a pravidla. Proto je velmi důležité, abyste si vybrali tu část, do které skutečně chcete a je vašemu srdci bližší. Jižní Kypr obývají řečtí Kypřané, severní část ostrova turečtí Kypřané. Jižní část spadá do EU a platí pro ni stejné podmínky jako pro kteroukoli jinou zemi se členstvím v EU. K návštěvě stačí občanský průkaz. Jinak je tomu ale v severní části, kam pro vstup potřebujete pas platný minimálně 6 měsíců po návratu do ČR.Nákupní horečka na Kypru Rukodělná práce figuruje kyperskému průmyslu. Cyprus Handicraft Asociation jsou prodejny nabízející místní zboží. V soukromých prodejnách ale najdete daleko více zboží a navíc se v nich dá smlouvat. Není to ale jako v islámských zemích, kde se doslova „handrkujete“ o každý dinár.

Při nakupování tu platí zásada: Jen to drahé, je to skutečně dobré. Tato zásada platí zejména u lefkárské krajky, která vás může přijít až na několik tisíc korun. Největší soustředění obchůdků a stánků najdete v Laikí Yotoniá. Pozor také na otevírací doby, abyste nepřišli s křížkem po funuse. V neděli je na tržnicích zavřeno. Konkrétní časy také nejsou pevné, ale většinou se pohybují od 8 do 13 hodin. V létě navíc od 16 do 19 hodin.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám