Hlavní obsah

Fotky z ráje: Podívejte se na největší z Havajských ostrovů a sopku, která má 10 km

Zima přichází, ale vy přesto jdete v kraťasech po písčitém pobřeží, pozorujete surfaře a těšíte se, až si v plážovém baru objednáte koktejl s paraplíčkem. Na Havaji nic nemožného. Podívejme se na největší z ostrovů 50. státu USA. Pobřeží ostrova je dlouhé celkem 428 km a celý rok tam pálí slunce. Navíc tam mají sopky, dokonce jednu 10 km vysokou.

Foto: Cestykolemsveta.cz

Vulkanický národní park Havajské sopky hraje barvami.

Článek

Oahu má Honolulu a pláž Waikiki, Kauai zase věčně zelené stráně doruda zbarvených sopek. Na Maui najdeme bláznivou silnici Hana Road z 620 zatáčkami a 59 mosty. Čím se může pochlubit ostrov Havaj zvaná místními jednoduše „Velký ostrov“?

Když se na ostrov podíváte z hodně velké výšky, upoutá vás na první pohled. Jednak rozlohou jednoznačně převyšuje ostatní z celé skupiny Havajských ostrovů (je dokonce větší než všech ostatních sedm velkých ostrovů Havaje dohromady), ale také vzhledem. Na satelitních snímcích můžete vidět souhru barev pestřejší než jinde. Ze zelených ploch vegetace vystupují rudé vulkány, z nichž stékají blankytné řeky do modrého oceánu, a kolem sopek se drží bílé mlžné obláčky. Prostě exploze barev.

Foto: Cestykolemsveta.cz

Lety nad vulkány jsou hodně populární.

Foto: Cestykolemsveta.cz

Kdyby Havaj neexistovala, někdo by ji musel vymyslet.

Na Havaji mají nejvyšší horu světa!

Největší pozornost poutají vysoké vulkány. Podle statistiky měření všech hor a štítů na Zemi již od dna oceánu, a nejen nad hladinou moře, je Mauna Kea dokonce nejvyšší na celé planetě. Tyčí se do výšky přesahující 10 km! Nad hladinu však vykukuje jen 4205 metrů vysoký vrcholek.

I tak má ovšem sopka výlučné postavení mezi světovými horami. Jde o nejvyšší vrchol pacifické oblasti výhodné pro pozorování vesmírných jevů a těles. Asijské velehory jsou příliš obtížně dostupné, všude jinde se zase plete světelný smog z hustě obydlených oblastí. Na Mauna Kea proto má svou observatoř hned několik států a univerzit, dokonce i NASA.

Foto: Bigstock.com

To je ona – Mauna Kea. Najdeme ji uprostřed zeleně a nedaleko slunných písčitých pláží.

Foto: Bigstock.com

Delfíni plují okolo ostrova Havaj.

Podívejte se na další exotické lokality:

Dobře se odsud kouká nejen do vesmíru, ale i do širého okolí. Málokde na světě se můžete setkat s tím, že nahoře stojí v kombinéze navlečený lyžař hledící dolů na pláže s polonahými surfaři. A nejen to. Z Mauna Kea rozhodně je co pozorovat.

I proto se na ni na jaře vydá skupinka českých a slovenských turistů spolu s cestovatelem Jiřím Kolbabou. Havaj se pro ně stane jednou ze zastávek na pětadvacetidenní cestě kolem světa.

Cesta kolem světa v číslech

  • na palubě letadla, které veze pasažéry, je 64 komfortních míst na prostoru předělaném z místa pro 189 cestujících
  • účastníci cesty se dostanou na zajímavá místa v 10 zemích rozesetých po celém světě (Japonsko, Mexiko, Austrálie, Maledivy aj.)
  • čeká na ně 22 ubytování v luxusních pěti- a čtyřhvězdičkových hotelech
  • vždy bude po ruce tým 3 česky nebo slovensky mluvících průvodců, letu se zúčastní i místopředseda Českého klubu cestovatelů Jirka Kolbaba
  • cesta startuje 26. března 2016, na opozdilce čeká posledních pár volných míst

Čtete raději o méně vzdálených lokalitách? Podívejte se tedy na článek Eurovíkendy táhnou. Do Moskvy se létá za Leninem i za romantikou na řece.

Foto: wildnerdpix (Bigstockphoto.com)

Od velikána k velikánovi. Mauna Kea focená ze sousedního vulkánu Mauna Loa.

Kilauea je sopka, v níž pláče bohyně

Dalším slavnou sopkou na Velkém ostrově je Kilauea. Kolem ní a její nedaleké sestřenice Mauna Loa se rozprostírá vulkanický národní park. V něm se návštěvníci každý den přesvědčují, co všechno dokáže příroda. Mají tu tunel vytvořený lávou, stále činnou sopku Mauna Loa i malý deštný prales. Kdo čeká jen nekonečná kamenitá pole, bude tu mile překvapen.

Mezi činné sopky počítáme i zmíněnou Kilaueu. Místní o ni tvrdí, že v ní sídlí Pele, bohyně vulkánů. Láva, která z ní vyvěrá, prý představuje její vlasy a slzy. Zda vevnitř opravdu pláče bohyně, nevíme. S jistotou ale můžeme tvrdit, že je vulkán pro turisty hodně atraktivní, cvakající fotoaparáty to dokazují.

Foto: Bigstock.com

Pobřeží v oblasti Kona na západě ostrova.

Foto: Bigstock.com

Havajské pláže, to je velký pojem.

Vzhůru na stovky kilometrů pláží a k pohádkovému vodopádu!

Na ostrově Havaj nejsou zajímavé jen sopky, to zdaleka ne. Velkou pozornost přitahují také vodopády Akaka. Jde o 129 m vysoký vodopád spouštějící se po stěně do úzkého dolíku připomínajícího kouzelnou studánku z pohádky. Vše po celý rok obklopuje zeleň, ale asi nemá cenu to dále popisovat, to se zkrátka musí vidět.

Foto: Bigstock.com

Vodopád Akaka. Krásnější studánku pod vodopádem mají snad jen na Samoe v To Sua.

Foto: Bigstock.com

…a z jiného úhlu.

Ostrov Havaj ukrývá také pozoruhodné město Hilo a více než 400 km pobřeží, ale o tom až někdy příště. Anebo přímo na místě. Taky se vám chce odletět do teplotně příznivějšího 12 200 km vzdáleného kraje?

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se na Havaj k velesopce Mauna Kea, k jezeru Atitlán v Guatemale, navštivte božský Karibik, poznejte mayské město Tikal, projděte se po Sydney, poznejte Samou, Filipíny, Japonsko... a dopřejte si odpočinek na Maledivách.

A to vše během 25 dnů! V březnu 2016 totiž už popáté odlétáme na Cestu kolem světa soukromým letadlem. A míst máme jen 64! Neváhejte a rezervujte si své místo na palubě leteckého speciálu.

Vydejte se do nejpohodovější destinace USA s atrakcemi jako nejvyšší hora Havajských ostrovů Mauna Kea, pláž Waikiki nebo surfařská Sunset Beach.

Užijte si 16 dní na plážích, pralesních stezkách nebo na nejkrásnějším ostrově světa – Kauai. Vše s profesionálním českým průvodcem.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejlepších plážích jihovýchodní Asie, zjistěte, proč jsou pláže v Barmě poloprázdné a přečtěte si o kráteru Ngorongoro. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste chtěli jet na dovolenou snů?
do Karibiku
51,8 %
do Jižní Ameriky
5 %
do Severní nebo Střední Ameriky
7,5 %
do Afriky
4,6 %
do Asie
11 %
do Austrálie
11,2 %
do Arktidy nebo Antarktidy
3,9 %
do Evropy
5 %
Celkem hlasovalo 456 čtenářů.

To nejlepší z Cesty kolem světa 2016

Na trase poutě po nejkrásnějších místech světa, která z Prahy odstartuje v březnu 2016, vyniká několik opravdu zajímavých destinací. Podíváme se blíže na deset z nich.

Kouzelný ostrov Antigua

Souostroví Antigua a Barbuda sestává ze tří částí - Antiguy, Barbudy a miniostrůvku Redondo. Největší je Antigua. Najdeme na ni hlavní město St. John's - nejdůležitější přístav země - ale také půvabné dřevěné domečky, čokoládové mulatky a prý 365 pláží - na každý den v roce 1!

Tajemné tikalské pyramidy

Čilý obchod s pralesním ovocem, krvavé rituály a tajemné obřady, stavba dalších pyramid, to vše tu denně probíhalo, až přišli Evropané a zbraněmi zničili vzkvétající město v dnešní Guatemale. Na devět století se Tikal schoval do džungle. Teď ho opět můžeme obdivovat.

Luxusní mexické Los Cabos

Na Antiguu jezdí relaxovat například kytarista Eric Clapton, svérázný miliardář Richard Branson nebo módní guru Giorgio Armani, na mexickém Los Cabos je klientela podobná. Jižní konec kalifornského poloostrova se stal synonymem té nejluxusnější dovolené.

Vulkanická armáda na Havaji

Nejen obrovitá Mauna Kea, ale i její o něco nižší Mauna Loa ční nad povrchem největšího ostrova havajského seskupení. Drsnou krásu Národního parku Hawai'i Volcanoes doplňuje lidové umění v podobě prastarých kreseb bohyně ohně a sopek Pele, které lze obdivovat v místních muzejních expozicích.

Centrum romantiky To Sua na Samoe

Tichomořská Samoa nedostatkem příjemných zákoutí netrpí. Ale propadlina To Sua se smaragdovým jezírkem, to je scenérie, nad kterou oko romantika jen těžko zůstane suché. Že se do ní dá slézt a vykoupat se přímo v ní, to už je absolutní paráda!

Sydney - opera, kterou znají i zarytí metalisté

Ať už posloucháte jakýkoliv hudební styl,budovu Opery v australském Sydney určitě znáte, vždyť jde o jednu z nejoriginálnějšíh staveb moderní architektury. Její střešní „škeble” dosahují poloměru až 75 metrů. Její panorama doplňuje další slavná stavba města - most Harbour Bridge.

Čokoládové vršky na Filipínách

Přes 1200 dokulata zaoblených zelených vršků nasázených vedle se táhne po filipínské provincii Bohol jako pohádkové království plné kopečků pistáciové zmrzliny. Není divu, že patří na seznam přírodního dědictví UNESCO.

Hrad Himedži s obranným šnekem a Jamesem Bondem

Jeden z nejslavnějších japonských hradů vyniká originálním obranným prvkem. Jako šnek se kolem hlavní věže táhne labyrint uliček, který nutil útočníky postupovat ve spirále a vystavovat se tak delší čas palbě hradních strážců. Točil se tu mimo jiné legendární film Poslední samuraj nebo bondovka Žiješ jenom dvakrát.

Asijské Benátky Luang Prabang

Benátky byste asi nehledali v Laosu, ale vězte, že podobně půvabné město tam mají. Historické centrum Luang Prabang a obrovitá řeka Mekong z něj dělají vyhledávaný turistický cíl.

Maledivy plné relaxace

Ostrůvek Gan je bezesporu půvabný kout země, ale to se vlastně dá napsat o celých Maledivách. Skoro každé zákoutí pláží je jako stvořené pro koupání  v průzračném moři, lenošení v síti mezi palmami nebo procházení na molu uprostřed moře.

Související články

Výběr článků

Načítám