Hlavní obsah

Eurovíkendy, fenomén dneška: Poradíme vám, kam se vydat a jak všechno stihnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestíháte klasickou týdenní a delší dovolenou? Nejste sami! Dlouhé dovolené střídají prodloužené víkendy v nejznámějších (nejen) evropských městech. V západní Evropě už dokonce platí, že kratší „víkendové“ zájezdy výrazně převažují. Kam se tedy vydat? Žebříčku vévodí romantická Paříž, ale za prodloužený víkend se dnes dá bez problémů stihnout i New York nebo Dubaj!

Foto: ESO travel

Istanbul – město, kde se potkává evropská kultura s tou asijskou. A rozhodně je to zajímavé setkávání.

Článek

Vezmete si jen den volna, zabalíte menší kufr a už ve čtvrtek vyrazíte letadlem na dovolenou. Užijete si dva až tři dny volna a pak se vrátíte zpátky do reality. Krátké a intenzívní. A stále populárnější – to jsou takzvané eurovíkendy.

V Česku každý rok proběhne zhruba milion zájezdů, které se označují jako eurovíkendy. A polovina z nich má jediný cíl – francouzskou metropoli Paříž. S odstupem jsou za ní potom třeba Řím, Istanbul, Londýn nebo italské Benátky. Vydat se ale můžete i mnohem dál!

Do Barcelony třeba za fotbalem

Prohlédnout si ještě stále nedokončený chrám Sagrada Familia, pochutnat si na paelle a cestou ze zápasu slavné Barcelony si dát u venkovního stánku sangrii plnou ovoce… to a mnoho dalšího nabízí Barcelona.

Foto: ESO travel

Las Ramblas dříve bývaly korytem potoka, dnes jsou jednou z hlavních promenád v Barceloně.

Na podobě katalánské metropole se (v pozitivním slova smyslu) podepsal architekt Antonio Gaudí a navštívit „jeho“ stavby je nutností – obytné domy Milá a Batló, park Güell a Sagrada Familia, to je základ, který musíte zvládnout. Sportovní nadšenci by neměli vynechat olympijský areál (z velké části opuštěný a dosti smutný), milovníci slunce zase odpoledne na pláži Barcelonetta, kde horní díl plavek odkládá většina žen, bez ohledu na věk.

Co v Barceloně musíte vidět?

  • procházku po třídě Las Ramblas – s desítkami stánků, pouličních umělců, restaurací a kaváren. Rozhodně zajděte do tržnice, která na ní leží. Na jídlo ale raději skočte do některé z bočních uliček
  • návštěvu slavného stadiónu Camp Nou – s 98 600 sedadly je to největší stadión v Evropě a samozřejmě domovský stánek FC Barcelona. Vstupné do muzea s prohlídkou stadiónu je drahé, lístek na zápas ještě dražší, ale zážitek je to skutečně na celý život

Nejpopulárnější eurovíkendovou destinací je Paříž

Není oblíbenější „eurovíkendové“ destinace. Paříž je v kategorii eurovíkendů jasná jednička. U Eiffelovy věže začíná většina zájezdů. Mimochodem časově se vyplatí vystoupat po svých a nečekat ve frontách na výtah. A standardem itinerářů jsou i Louvre, čtvrť La Defense, Vítězný oblouk… v rámci prodlouženého víkendu se dá zvládnout velká část těchto největších atrakcí – rozhodně ale stojí za to se vrátit…

Foto: archiv autora

Sacre Coer, katedrála tyčící se nad Paříží na vršku Montmartre. Posaďte se na schody pod ní a kochejte se výhledem!

… a užít si ve větším klidu procházku po Montmartru, výbornou gastronomii nebo třeba jen posezení v Lucemburských nebo Tulerijských zahradách.

Co v Paříži nesmíte minout?

  • mrakodrap Montparnasse – 210 metrů vysoká stavba nabízí dech beroucí výhled na celou Paříž, a hlavně – na Eiffelovu věž. Jednoznačně největší je zážitek v noci, kdy můžete v každou celou hodinu pozorovat blikající Eiffelovku
  • Café des 2 Moulins – pokud milujete film Amélie Z Montmartru, pak vězte, že právě v tomto podniku dělala hlavní hrdinka servírku. Podnik skutečně existuje, najdete ho v ulici Lepic a kupodivu je velmi příjemný a nepříliš turistický

Víkend v Athénách pro milovníky památek

Athény byly donedávna celkem opomíjenou eurovíkendovou destinací, to se ale mění. Řecká metropole totiž má co nabídnout – a to hlavně milovníkům historie. Symbolem města je Akropole, dříve hlavní náboženské centrum oblasti, s chrámem Parthenon. Navštívit tu můžete i nejstarší divadlo planety – Dionýsovo divadlo – nebo Národní archeologické muzeum.

Foto: ESO travel

Nejstarší divadlo na planetě je to Dionýsovo a najdete ho v Athénách.

Mezi novější turistické cíle pak patří místa, která už dvakrát v novodobých dějinách hostila olympijské hry. Mimochodem o Athénách se říká, že jsou nejhlučnějším městem světa a že tu na každého připadá nejméně zeleně v přepočtu na jednoho obyvatele.

Kam v létě?

Do Istanbulu se létá za výhodnými nákupy

Město ležící na dvou kontinentech rozdělené úžinou Bospor láká nejen na krásné památky, ale i na možnost levných nákupů. Předtím, než zamíříte do obchodů, ale vyrazte k monumentální Hagia Sofia. Původně křesťanský chrám byl později přestavěný na mešitu a ještě později sekularizovaný – dnes je v něm muzeum. Kousek od Hagia Sofia je to ke Konstantinovu sloupu, nejstarší stavbě města. Dech bere i nedaleká Modrá mešita.

Turecko je skvělou volbou pro letní dovolenou: I George Clooney a Harry Potter už poznali luxusní tvář Turecka

Foto: niekverlaan, pixabay.com, Public Domain CC0

Istanbul je jednou z nejoblíbenějších destinací pro prožití prodlouženého víkendu.

Zamířit můžete i do paláce Topkapi, ve kterém mohlo naráz žít až 5000 lidí, v čele se sultánem, a trochu jinou perspektivou pak můžete Istanbul pozorovat z Galatské věže, případně z hladiny Bosporu na jedné z výletních lodí.

Co v Istanbulu navštívit?

  • Velký bazar – několik tisíc obchodů, které tvoří město ve městě. A dobrá polovina z nich jsou zlatnictví. Mimochodem po střechách Velkého bazaru se proháněl James Bond v bondovce Skyfall
  • Egyptský bazar – pokud jsou vám bližší nejrůznější sladkosti, sypané čaje, koření…, pak se vydejte spíše do menšího Egyptského bazaru, který stojí kousek od Galatského mostu.

Na západ! Do portugalského Lisabonu!

Fénické spojení Allis Ubbo znamenalo „bezpečný přístav“ a právě z toho pravděpodobně vznikl název dnešního Lisabonu. Portugalská metropole je nejzápadnějším městem pevninské Evropy a její podobu výrazně ovlivnilo zemětřesení, které v roce 1755 město téměř srovnalo se zemí.

Foto: ESO travel

Lisabon láká na přátelskou atmosféru a spoustu historických památek.

Srdcem města je náměstí Rossio s výbornými kavárnami, a kdo se neprojel neogotickým městským výtahem pro téměř padesátku pasažérů, který spojuje ulici Santa Justa s náměstím Carmo, ten jako kdyby v Lisabonu nikdy nebyl!

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na prodloužený víkend!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Sagrada Familia, park Güell, Nou Camp, Casa Batló a další místa, která nesmíte minout. Prožijte čtyři dny v prosluněné Barceloně a nasajte atmosféru Katalánska. V zářijovém termínu je dost krásně i na ležení na pláži!

Milujete historii? Tak hurá do Athén! Řecká metropole je plná antických památek – poznejte nejstarší divadlo planety, vystoupejte na Akropoli, prozkoumejte místní muzea. A pak si užijte pohodu ve 4hvězdičkovém hotelu.

Prožijte prodloužený víkend v portugalské metropoli – v kvalitním hotelu a s průvodcem, který vás provede po těch nejzajímavějších místech. Prozkoumejte nejzápadnější město evropské pevniny!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejlepších destinacích v Itálii, o tipech, kam v srpnu, nebo o Vodopádech mrtvého muže. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Na jak dlouho jezdíte na dovolenou?
Pouze na prodloužený víkend.
13,1 %
Na týden.
43,9 %
Na 10 až 14 dní.
27,1 %
Na déle než 14 dní.
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Za víkend se dá stihnout New York i Dubaj

Při plánová prodlouženého víkendu se člověk nemusí omezovat pouze na evropské destinace, ale může vyrazit i někam dál. Lákavými možnostmi jsou v tomto případě třeba New York nebo Dubaj.

Odletět za oceán, tam prožít tři noci v New Yorku, prohlédnout si všechny jeho symboly a pak letět zpátky. Pro někoho zbytečná honička, pro jiného opravdu intenzívní dovolená. Krátkým pobytům za oceánem nahrává časový posun – do New Yorku se z Prahy odlétá brzy ráno, let trvá zhruba devět hodin, ale díky časovému posunu na letišti v New Yorku vlastně přistanete jen o tři hodiny později. A hned můžete vyrazit za poznáním. Pravda, první den bude delší a tedy náročnější, ale zvládnout se to dá. Zpátky se pak letí čtvrtý den odpoledne.

Od 22. března 2014 jsou zrušená víza do Spojený arabských emirátů, na popularitě tak získají i prodloužené víkendy v Dubaji, turisté totiž ušetří zhruba 2000 korun právě za vyřízení víz. V Dubaji je pak možné prožít i takzvaný „stopover“ – delší zastávku během mezipřistání, kdy přímo ve městě člověk stráví mezi dvěma lety několik hodin, nebo rovnou několik dní. Pokud se tedy chystáte někam dál a letíte přes Dubaj (mimochodem, z místního letiště se odlétá do zhruba 150 destinací), popřemýšlejte, jestli v ní nestrávit pár dní.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám