Hlavní obsah

Dubajské stavby - přehled luxusu a neuvěřitelných architektonických nápadů

Dubaj – jen to slovo v člověku vyvolává myšlenky na měkoučké pohovky v oblých, skleněných hotelech, jež svými tvary vyvracejí všechny přírodní zákony. Stavební boom, elegantní mrakodrapy odrážející se v hladině modrých jezírek. A naproti tomu horké písečné duny a husté řasy velbloudů odolávající pouštním bouřím. Chladivé sklo a horký písek, to jsou dvě tváře Dubaje.

Článek

Dubaj je pro mnohé synonymem luxusu, světových butiků a úžasně výhodných nákupů. Dokonce se sem pořádají i speciální zájezdy na nejrůznější nákupní veletrhy.

Dalším atributem tohoto arabského emirátu je také poušť. Povinností jsou projížďky na velbloudech nebo v džípech, příjemným kulturním zážitkem pak mátový čaj ve stanu pouštních beduínů, kteří jsou ale bohužel nomády spíš jen v turistické sezóně

Jenže tím, co vás rozhodně zaujme na první pohled není čaj ani levný parfém, budou to stavby, které tu každým rokem vyrůstají. Do výšky mnoha set metrů se tu tyčí konstrukce štíhlých proporcí, které mnohdy mají tak bizarní tvary, že je záhadou, jak odolávají gravitaci. Podívejte se s námi na ty nejkrásnější z nich!

Burj Khalifa - nejvyšší stavba světa

Dvoupatrové výtahy nebo luxusní bazén jsou jedny z mnoha vymožeností, které vám nejvyšší mrakodrap světa nabízí. Jednou z dalších pak je třeba speciální systém, který recykluje dešťovou vodu a využívá ji právě ve zdejším bazénu.

„Burj“ znamená arabsky věž a ze špičky Burj Khalifa se můžete opravdu dobře rozhlédnout – nad veřejnou pozorovatelnou pak najdete ještě soukromý klub. Z výšky 828 m si možná ani nevšimnete, že celý mrakodrap stojí v umělém jezírku.

Jumeirah Beach Hotel - arabská vlna

Překrásný moderní hotel vás upoutá svou elegancí a originálním tvarem. Byl totiž navržen jako obří vlna, ve které se odráží celá Dubaj. Vnitřní design pak odpovídá čtyřem přírodním elementům – vodě, zemi, vzduchu a ohni. Navíc je z něj krásný výhled na Burj Al Arab. Ten je vidět ještě ze slavného dubajského vodního parku Wild Wadi, který je hned vedle hotelu.

Burj Al Arab

Nejluxusnější hotel světa, tak je často označován mrakodrap unikátního tvaru plachetnice, Burj Al Arab. Nachází se na umělém ostrůvku a tak skutečně ční z moře jako přijíždějící koráb. Uvnitř něj ale místo oplzlých námořníků najdete 8 zlatem oplývajících restaurací a barů, 202 mezonetových apartmánů, kde jeden může mít i 780 čtverečních metrů. Vnějšek budovy je navíc osvětlen různými barvami tak, aby co nejlépe vyjadřoval proces zapadání slunce.

Al Fahidi Fort

Poněkud staršího data, avšak také zajímavá, je jedna z nejstarších staveb v Dubaji, pevnost Al Fahidi. Pochází z roku 1799 a původně šlo o obranou pevnost, od roku 1970 je ale tento skvost arabské architektury zrekonstruován a přeměněn v muzeum dubajské historie. Můžete se tu přiučit třeba něco o tradičním lovu perel, o starých řemeslech či shlédnout pohřebiště staré 5 tisíc let.

Hudba budoucnosti - Dubai City Tower

Celé 2 km vysoká stavba? Zní to jako další plán na Babylonskou věž, tentokrát ale bude stát v Dubaji. Zatím jde pouze o projekt, který by se v budoucnu mohl uskutečnit.

Pokud se tak stane, půjde o nejvyšší budovu světa, zároveň ale budeme mít co dočinění s tzv. vertikálním městem – navrhovaná věž je členěna do 100 poschodí, tzv. sousedství, které budou propojeny vertikálními extra rychlými vlaky. Tak se lidé budou pohybovat mezi nebeskými náměstími a jednotlivými sousedstvími. Zkrátka splněný sen všech milovníků sci-fi.

Nakheel Tower - Čtyři věže

Zatímco u Dubai City Tower jde zatím jen o vizi, Nakheel Tower už má svou existenci jistou. Až ji postaví, bude také ona nejvyšší budovou světa. Skládat se má ze 4 samostatných věží s průchody přibližně v každém 25. patře.

Ona „děravost“ stavby je obranou proti silnému větru, který skrze ní tak může procházet. Výška samotné budovy je tak velká, že se v ní vystřídá celých 5 různých mikroklimatických pásem – rozdíl teplot dole a nahoře může být až 10°C!

Pokud vám to vaše finanční situace dovolí, můžete se v jednom ze skvostných hotelů také ubytovat a vychutnávat si luxusu plnými doušky. A pokud ne – vyrazte třeba za pouštními beduíny – třeba vás pozvou do svých skutečných domovů a jak je u muslimů zvykem, udělají vše pro to, abyste si i u nich doma připadali minimálně jako v Burj Al Arab.

Další unikátní dubajské stavby
Rose Tower Věž růží je nejvyšším hotelem na světě, vyšší bude zanedlouho nový hotel v Severní Koreji.Tento hotel je jedním z prvních v Dubaji, které se řadí mezi tzv. alcohol-free hotely – na uvítací šampaňské tu budete čekat marně.
Dubai Creek Golf Club Další z dubajských staveb, která svým tvarem připomíná arabskou plachetnici. Tento překrásný objekt ukrývá luxusní golfový a jachtařský klub.
Dubai Smile Dokončení krásného oblého mostu, jež svým tvarem bude připomínat úsměv o výšce 100m, se chystá na rok 2012. V každém směru tu budete moci jet v šesti pruzích a pro odvážlivce tu budou i chodníky pro pěší.

Čtěte dále:

Pokud vás daleká Dubaj neláká, zůstaňte v Evropě:

Dále se můžete blíže seznámit třeba s Ekvádorem, unikátní cestou kolem světa, Tureckem, nebo Saudskou Arábií. Přehled všech článků pak najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Emirátů

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů do Emirátů:

Architektonicky velmi odvážně řešený luxusní hotel s 598 pokoji nedaleko centra Dubaje. V těsné blízkosti najdete aquapark anebo také hotel Barj Al Arab.

Překrásný Omán a jeho historické památky vás seznámí se zcela novou částí historie – tou arabskou. Navíc se můžete těšit na Abú Dhabí, Dubaj a mnoho dalšího.

Nejluxusnější hotel světa o výšce 321 metrů připomíná leží na uměle vytvořeném ostrůvku 280 metrů od pobřeží. A transfer z letiště? Jedině limuzínou Rolls Royce nebo BMW.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Chtěli byste strávit dovolenou v takto luxusním hotelu?
Ano, rozhodně
77,2 %
Ano, ale stačila by mi jedna noc
3,8 %
Ne, necítil bych se tam ve své kůži
12,6 %
Nevím, nikdy jsem o tom nepřemýšlel
6,4 %
Celkem hlasovalo 1815 čtenářů.

Tradiční trhy u pat mrakodrapů

Hluboko pod špičkami vysokých skleňáků najdete i v Dubaji tradiční trhy, živé až moc, plné smlouvajících obchodníků, voňavého koření a lesklých cingrlátek, nemluvě o těžkých látkách a nejrůznějších dobrotách. Jedním z nejstarších tržišť je Deira Souq hned vedle řeky nedaleko muzea Heritage Village a Sheikh Saeed House.

10 nejvyšších budov v Dubaji včetně rozestavěných

1. Burj Khalifa, 828 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m3. Emirates Park Tower, 2 376 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m3. Emirates Park Tower, 2 376 m4. Almas Tower, 363 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m3. Emirates Park Tower, 2 376 m4. Almas Tower, 363 m 5. Emirates Office Tower, 355 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m3. Emirates Park Tower, 2 376 m4. Almas Tower, 363 m 5. Emirates Office Tower, 355 m 6. The Torch, 345 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m3. Emirates Park Tower, 2 376 m4. Almas Tower, 363 m 5. Emirates Office Tower, 355 m 6. The Torch, 345 m 7. Rose Tower, 333 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m3. Emirates Park Tower, 2 376 m4. Almas Tower, 363 m 5. Emirates Office Tower, 355 m 6. The Torch, 345 m 7. Rose Tower, 333 m 8. Al Yaqoub Tower, 330 m

1. Burj Khalifa, 828 m2. Emirates Park Tower, 1 376 m3. Emirates Park Tower, 2 376 m4. Almas Tower, 363 m 5. Emirates Office Tower, 355 m 6. The Torch, 345 m 7. Rose Tower, 333 m 8. Al Yaqoub Tower, 330 m 9. The Index, 328 m

10. Burj Al Arab, 321 m

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám