Hlavní obsah

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde

S typicky sveřepým výrazem na vás hledí Ernesto Guevara. Kouříte Cohibu za šedesát korun, popíjíte Havana Club a vlníte se v rytmu hudby pouličních umělců. Spolu s místními vystojíte hodinovou frontu do pesové restaurace, kde vás vařený humr vyjde na zhruba stejnou částku, jako v dolarovém obchodě pár lahví balené vody. Jedině na Kubě zažijete pestrou směs levného luxusu a drahých každodenních nezbytností.

Článek

Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu? Karibský ostrov proslavený značkovým rumem, ručně balenými doutníky a tvrdou rukou Fidela Castra je rájem pro plážové turisty i dobrodružné povahy.

Na Kubě můžete bydlet v luxusním hotelu i v skromných privátech, kouřit doutníky za pár korun i desítky dolarů, popíjet koktejly na pláži nebo čistý rum na ulici, jíst v drahých restauracích, či stát frontu na banány. Koho zajímá novodobá historie a chce prožít revoluční dovolenou, neměl by s cestou na Kubu otálet.

Krásy staré Havany

Poznávací okruh po Kubě nemůže začít jinde než v Havaně, hlavním městě ostrova s bohatou historií. Díky mohutným městským zdem a obranným pevnostem odolalo nájezdům pirátů i řadě válek a revolučních bojů v dějinách Kuby.

Nádherné historické centrum v části Habana Vieja s mnoha náměstími, kostely, paláci a grandiózní budovou Capitolio Nacional láká turisty, stejně jako propagandistické Muzeum revoluce v bývalém prezidentském paláci či oblíbený Hemingwayův bar La Floridita.

Za prohlídku stojí exkurze do proslulé továrny na doutníky Real Fábrica de Tabacos Partagás, kde se vyrábí a prodávají zaručeně pravé Cohiby. Milovníci starých amerických filmů by si neměli nechat ujít návštěvu neoklasicistního/art-deco hotelu Nacional ze 30. let, v jehož zahradě vedle krásného výhledu na moře najdete fotografie dokumentující průběh Kubánské krize v 60. letech.

Pláž s historií: Playa Girón

Jakkoliv je Havana krásná, byla by škoda opomenout kouzlo kubánských pláží. Pokud netoužíte po okázalém luxusu nejznámější riviery Varadero, vydejte se na poloostrov Zapata.

Na Playa Girón, pojmenované po francouzském pirátovi ze 16. století a známější pod názvem Zátoka sviní, proběhl v roce 1961 neúspěšný pokus o svržení Fidela Castra financovaný americkou CIA. Nenechte si však upomínkovými propagandistickými plakáty zkazit dojem z krásného moře s bohatou nabídkou potápění a šnorchlování.

Dál na jihovýchod narazíte na romantické městečko Trinidad s příjemně venkovskou atmosférou a certifikátem památky UNESCO. Vzbudí-li vás ráno kohoutí kokrhání, vyrazte na nedalekou pláž Playa Ancón, nebo na koni k vodopádu v blízkém přírodním parku. Večer završte lekcí salsy v místní tančírně.

Bazilika El Cobre
Nejsvětějším poutním místem Kuby je nádherná bazilika El Cobre v horách nedaleko Santiaga de Cuba. Věřící se zde modlí k sošce Nejsvětější Panny Marie Milosrdné, patronce Kuby, kterou dle pověsti v 17. století vylovili rybáři z moře, za což jim zachránila život v bouři. Během své návštěvy v roce 1998 tu sloužil mši papež Jan Pavel II.

Bitva o Santiago de Cuba

Druhé největší město ostrova, Santiago de Cuba, se nachází na jihovýchodním pobřeží necelých 800 km od Havany. Svým kopcovitým terénem, horským reliéfem v pozadí a dech beroucími výhledy na moře připomíná americké San Francisco.

V dějinách Kuby sehrálo významnou roli: ve středověku sloužil nedaleký hrad Castillo de San Pedro de la Roca del Morro jako obrana proti nájezdům pirátů, během španělsko-americké války zde byly v námořní bitvě potopeny téměř všechny španělské lodě a v roce 1953 neúspěšným útokem na vojenská kasárna Moncada začal revoluční boj Castrových socialistů. Přímo v kasárnách můžete navštívit muzeum vystavující originály použitých zbraní, přesný plán útoku i zkrvavené uniformy povstalců.

Che a továrna na čokoládu

Jedno z nejzajímavějších míst východní části Kuby leží v provincii Guantanamo. Řeč není o zprofanované americké vojenské základně, nýbrž o městečku Baracoa, ukrytém za nepřístupným pohořím Sierra del Puril. Na své plavbě za Novým světem zde v 15. století přistál Kryštof Kolumbus, který místo označil za ráj na zemi.

Až do 60. let 20. století existovalo jediné spojení se zbytkem ostrova po moři. Na ulicích potkáte lidi s dodnes patrnými geny původních indiánských obyvatel, v obchodech seženete jinde nedostatkové zboží, jako například čokoládu, pocházející z místní továrny založené roku 1963 samotným Che Guevarou. Kolem najdete krásné pláže a netknutou přírodu.

Tabákové údolí Viňales

Přírodní krásy na Vás čekají i v západní polovině ostrova. Národní park Viňales tvoří více údolí obklopených několikasetmetrovými vápencovými kužely s četnými jeskyněmi. Některé jeskynní komplexy jsou několik kilometrů dlouhé či zatopené vodou a nabízí prohlídku lodí nebo netradiční koupání. Na polích mezi skalisky se pěstují ananasy, cukrová třtina, ale především velmi kvalitní tabák.

Další zajímavé články o Kubě:

Nedávno jsme psali také o Queenslandu, Tonze, seychelském ostrově La Digue nebo severozápadu USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na poznávací zájezdy na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů na Kubu:

Poznávací okruh zahrnující návštěvu významnějších měst a přírodních krás ostrova včetně údolí Viňales, východní provincie Santiago de Cuba a koupání na Varaderu.

Zájezd pro milovníky historické architektury. Uvidíte koloniální architekturu významných kubánských měst. Zpestřením bude celodenní plavba katamaránem na ostrůvek Cayo Macho de Afuera.

Kombinace největších lákadel ostrova: seznámíte se s architekturou koloniální Havany a Trinidadu, spatříte jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray.

Autor: Mirka Reifová & ESO travel

Anketa

Kam byste na Kubě chtěli vyrazit?
Do Havany
47 %
Do proslaveného letoviska Varadero
17,2 %
Na některý z ostrůvků jako je Cayo Coco nebo Cayo Guilermo
18,9 %
Do údolí Vinaléz
5,3 %
Do provincie Quantanamo
6,5 %
Na Playa Girón, tedy do Zátoky sviní
5,1 %
Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Praktické informace

Víza: vyřizuje kubánská ambasáda v Praze, cena turistické karty: 630 Kč

Požadavky na vstup/výstup do/ze země: doklad o cestovním pojištění, při odletu je třeba zaplatit taxu 25 CUC

Měna: dvojí ekonomika – kubánské národní peso (CUP), tzv. „měna pro chudé“. Slouží k nákupu přídělových potravin (např. ovoce a zelenina, chléb) nebo v MHD. Kubánské konvertibilní peso (CUC) je obdobou dolaru a platí se jím naprostá většina služeb poskytovaných turistům. Místním pak otvírá cestu k tuzexovému zboží.

Cena letenky: 15-25.000 Kč

Očkování: není povinné, doporučuje se žloutenka typu A + B

Cena ubytování: v soukromí (tzv. casa particulares): 15-35 CUC za pokoj, v hotelech 25-50 CUC.

Jazyk: anglicky se domluvíte jen stěží, vhodné jsou alespoň základy španělštiny

Mobily a internet: pokrytí telefonním signálem je na celém ostrově, mobily fungují prostřednictvím roamingu bez problémů. Internet je dostupný ve větších městech v internetových kavárnách či hotelích za relativně vysoké ceny (cca 2Kč/min).

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám