Hlavní obsah

Dovolená na vlnách: Co vás čeká na lodi, která pojme 5700 lidí? Luxus a pohodlí

Věžové jeřáby, které se používají na stavbu výškových budov, jsou stejně velké, často menší než obrovitá zaoceánská loď MSC Divina. Ta vypluje na vlny Karibského moře. Pod palubou ukrývá mimo jiné kajutu, která byla vybavena ve spolupráci s herečkou Sofií Lorenovou. Spolu se teď vydáme krůček po krůčku na tuto snovou dovolenou v amerických mořích.

Foto: Karl Borg, flickr.com, licence BY-SA 2.0

Loď MSC Divina je město na vlnách, které pojme až 5700 lidí.

Článek

Miami, centrum floridského cestovního ruchu, jeho fantastické pláže a promenády, s tím se teď loučíme. Naloďujeme se na palubu lodi MSC Divina a ani nám nepřijde, že už nejsme na pevnině. Za věží na palubě vykukují vysoké hotely Miami, takže to vypadá, jako bychom byli stále ve městě.

Ve městě svého druhu vlastně jsme. Vždyť na palubě s námi popluje více lidí, než kolik jich žije třeba v Chlumci nad Cidlinou. Jako sedláci od Chlumce si ovšem na přepychové lodi nepřipadáme, ba naopak. To si spíš přijdeme jako obletované celebrity. Vždyť se o naše pohodlí stará na 1400 členů posádky.

Čtěte také:

Foto: Bigstock.com

V Miami je cítit blízkost Kuby - tenhle veterán vypadá jako čtyřkolové koráby z ulic Havany.

Poznáváme kraj nejrychlejšího muže na světě

Na první zastávce čeká jamajský Falmouth. Jde o bývalý otrokářský přístav a bránu do kraje Trelawny. V okolí se narodil, vyrůstal a dělal první atletické krůčky několikanásobný atletický světový rekordman Usain Bolt (a přímo ve městě se narodil další sprinter Ben Johnson, nechvalně proslulý dopinkem na olympiádě 1988).

Foto: msccruises.com

Jeden z luxusních pokojů na plavbě po Karibiku.

Žádné sprinterské tempo se tu ale nevyplatí nasazovat. Falmouth totiž shledáváme jako nádherné město plné koloniálních domků a památek na slavnou historii týkající se vývozu cukru a rumu. Právě díky nákladu odbavovanému zde se Jamajka v devatenáctém století stala světovým lídrem ve vývozu sladkého bílého zlata.

Kolik koní utáhne zaoceánskou loď?
MSC Divina váží celkem 139 072 tun. Takovou horu materiálu musí táhnout spřežení 54 385 koní, tedy přesněji - právě tak silný motor s tímto výkonem. Slabší pohon by nemohl stočtyřicetitunovou horu kovu rozpohybovat až do rychlosti nad 40 km/h.

Do které z patnácti kaváren na vodě?

Večer po návratu na loď si užíváme „město“. Jinak snad ani nejde nazvat plující osmnáctipatrový (tedy osmnáctipalubový) kolos s šesti restauracemi, diskotékou, patnácti kavárnami a bary a mnoha dalšími centry zábavy.

My se vydáváme na chvilku odpočinku do vířivky u jednoho z bazénů na horní palubě. Pak ještě chvilka u bazénu s velkoplošnou obrazovkou a marně přemýšlíme, jestli den mohl končit lépe.

O Karibiku si můžete přečíst také zde:

Vzhůru do tří karibských rájů

V dalších dnech následují chvíle v George Townu na Kajmanských ostrovech, v mexickém Cozumelu a na Great Stirrup Bay – bahamském soukromém ostrově.

George Town je na první pohled rájem dovolených, ale také nízkých daní. Banky v tomto hlavním městě Kajmanských ostrovů stojí všude, na jednu připadne 48 obyvatel George Townu.

Foto: Bigstock.com

Vidět pláže Karibiku a zemřít, mohlo by klidně znít slavné benátské zvolání.

Potom následuje Cozumel – ostrov vzdálený přibližně 20 km od břehů mexického poloostrova Yucatán. Hlavní devízu tohoto místa představuje bohatý podmořský život mezi četnými korály. Na cestovatelských webech se z toho potápěči rozplývají blahem – každý se tu kochá barevnými rostlinami, roztodivnými druhy ryb a velkým množstvím opuštěných mušlí.

Foto: Bigstock.com

Podmořská krajina ve vodách u Cozumelu hraje barvami.

Nakonec přišel Great Stirrup Bay. Krásný kousek země, kde si při rybaření uklidňoval nervy také americký prezident Franklin Delano Roosevelt. Dnes je z Great Stirrup Bay soukromý ostrov klidu určený jen pro výletníky na dovolené.

Ale zpátky na palubu. Tam v centru volnočasových aktivit zrovna hrají dva postarší Italové stolní tenis. Ačkoliv jejich vlast nepatří k pingpongovým velmocím, docela jim to jde. My si raději zajezdíme v simulátoru Formule 1 a naposledy navštěvujeme turecké lázně.

To už se však blíží břehy Miami a konec pohádkové plavby. Láká vás? Pak si rezervujte podzim. Právě tehdy bude MSC Divina brázdit vody Karibiku.

Inzertní sdělení: Vydejte se s ESO travel na netradiční plavbu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky plaveb po světových mořích:

Poznejte pláže a moře západní části Karibiku během plavby luxusního „města na vodě“ v podobě lodi MSC Divina.

Dostanete se na pět míst v této oblasti včetně letoviska Miami nebo soukromého výletního ostrova na Bahamách. Užijte si špičkový servis od více než 1300 členů posádky a poznejte nádhery Karibského moře!

Zelené palmy, pláže s jemným pískem, pohoda a rytmy karibské hudby - to si představíme při vyslovení jmen míst jako Bahamy, Panenské ostrovy nebo Florida.

Právě tam se můžete nyní vydat díky unikátní plavbě po této části Karibiku na palubě luxusní zaoceánské lodi s 13 restauracemi a běžeckou dráhou!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, proč je nejslavnější most světa oranžový, dále o nejlepších lokalitách Itálie pro letní dovolenou nebo o nejúžasnějších vodopádech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Už jste se někdy plavili na zaoceánské lodi?
Ano
37,7 %
Ještě ne
62,3 %
Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

333 - ne stříkaček, ale metrů luxusu

Technické údaje lodi MSC Divina, která se vydává do Karibiku.

Rychlost: maximální 44 km/h, průměrná něco přes 33 km/h

Délka: 333 m

Výška: necelých 68 m

Šířka: v nejširším místě 38 m

Váha: 139 072 t.

Velikost kajut: Ty nejluxusnější na šestnácté palubě mají 52 m² a šestnáctimetrový balkón

Počet palub: 18 (13 pro pasažéry)

Maximální počet cestujících: 4345

Průměrný počet členů posádky: až 1388

Související články

Výběr článků

Načítám