Hlavní obsah

Do Lake Powell za jezery a kaňony

ESO travel, Radek Adamec

V tomto seriálu o Lake Powell naleznete informace o úchvatných rudých kaňonech a horských jezerech Utahu. V první části se budete mít možnost seznámit s podceňovaným monumentem Grand Staircase-Escalante, Cottonwood Canyonem a samotným průzračným jezerem Lake Powell. V druhé části představíme rudý antilopí kaňon a Corkscrew, neboli vývrtku.

Článek

Americkému státu Utah jistě přísluší známka mimořádné přírodní kvality. Jih je doslova nabit omračujícím půvabem rudých kaňonů, kamenných oblouků, opuštěných a nepřístupných náhorních plošin. Jsou zde i řeky, které v měkkých vrstvách pestrobarevného pískovce vyřezaly nepozemské vzorce hlubokých roklí.

Grand Staircase-Escalante

K největším, byť částečně veřejností podceňovaným tahákům, patří Národní monument Grand Staircase-Escalante. Skrze něj vedou jen prašné cesty, které odrazují turisty mířící raději do v létě přecpaných parků Zion a Bryce. Pokud tedy cestovatelé stojí o to zmizet z očí civilizace a užít si dobrodružné výpravy, mohou vyrazit na omračující trasu Burr Trail Road.

Zpočátku asfaltová a později kamenitá cesta začíná v osadě Boulder západně od Národního parku Capitol Reef. Končí o sto pět kilometrů níže u pohádkově modré hladiny jezera Lake Powell. Cesta vede zpočátku terénními vlnami podél kamenných kopulí bílého navažského pískovce. Později sestoupí do Dlouhého kaňonu.

Národní park Capitol Reef.

FOTO: ESO travel

Nevhodné místo na závratě

Strmé a obnažené stěny úzké rokle trčí po obou stranách stovky metrů vysoko a v teplém světle svítání či západu slunce žhnou temně rudými odstíny. Odtud se cesta zvedne k nejvýchodnějším útesům pohoří Circle Cliffs s úžasným výhledem na gigantickou misku propadlých geologických vrstev.

Opatrnost je zde na místě, neboť před šoféry čeká adrenalinový sráz s třemi sty výškovými metry. Tohle je kritická pasáž cesty, neboť je za deště kluzká, v horším případě neprůjezdná. Sem přijíždějí na několikadenní toulky divočinou lidé, kteří programově vyhledávají samotu a vytržení z chvatu každodennosti.

Návštěvníci jsou většinou překvapeni pestrou škálou rostlin a živočichů, kteří v těchto nehostinných pískovcových sedimentech žijí – mezi nimi ovce tlustorohé, vzácní sokoli stěhovaví a také losy, kteří sem přicházejí v zimním období.

Typický oblouk v parku Capitol Reef.

FOTO: Amerika.cz

Cottonwood Canyon

Jen pro zajímavost: pár kilometrů západně odtud, na jiné prašné silničce, leží úchvatný i když nepříliš hluboký kaňon Cottonwood Canyon s porostem nevysokých amerických topolů. Scenerie ostrých skal, rudých věžiček, bílých homolí, komínů a jakoby rozmařile navršených pahorků vypadá jako povrch jiné planety nebo cesta do pekla.

Jen pro zajímavost: pár kilometrů západně odtud, na jiné prašné silničce, leží úchvatný i když nepříliš hluboký kaňon Cottonwood Canyon s porostem nevysokých amerických topolů. Scenerie ostrých skal, rudých věžiček, bílých homolí, komínů a jakoby rozmařile navršených pahorků vypadá jako povrch jiné planety nebo cesta do pekla.

Nedaleko odtud se k nebesům ční přírodní kamenný oblouk Grosvenor Arch. Pojmenován je po legendárním šéfredaktorovi časopisu National Geographic Gilbertu Grosvenorovi. Tento výjimečný muž, původem Turek, vnesl na počátku minulého století do magazínu kouzlo a dosud netušený rozměr profesionálních fotografií. Z dnešního pohledu triviální nápad znamenal pro publikaci nesmírný nárůst popularity.

Cottonwood Canyon.

FOTO: ESO travel

Lake Powell

Vraťme se však zpět k onomu prudkému klesání. Táhlý sjezd v závěru cesty skončí po třiceti kilometrech v osadě Bullfrog u jezera Lake Powell.  Po dlouhých hodinách strávených krkolomnou jízdou v prachu a příšerném letním vedru si mohou výletníci naordinovat slunění na plážích a koupání v chladivé vodě.

Jezero Lake Powell s hladinou barvy zrcadlícího se nebe působí lidem šok tak důkladný, že si musejí často opakovaně protřít unavené oči. V rozpáleném pískovci špinavě hnědých odstínů snadno přičítají existenci jezera fata morgáně či příznakům pokročilého úžehu. Zázračná oáza vodních sportů a rodinné rekreace vznikla v roce 1963 zatopením Glenova kaňonu v roce 1963.

Na jeho jižním konci a ústí řeky Kolorádo vyrostla přehrada s úctyhodnou výškou 200 metrů. Napuštění umělého jezera s délkou dvě stě kilometrů trvalo bezmála 25 let. Půjčit si houseboat, člun či třeba jen tak na kajaku podniknout dobrodružnou plavbu do četných zákoutí, slepých ramen a primitivních tábořišť sevřených vrcholy kdysi nesmírně hlubokého kaňonu bývá považováno za vrchol dovolené mnoha Američanů.

Lake Powell

FOTO: Amerika.cz

Čtěte dále

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Ameriky

Unikátní program, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země.

Poznejte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon a další skvosty přírody amerického jihozápadu.

Deštné pralesy, divoký Pacifik, majestátní vulkány, horská jezera a přírodní symfonie Yellowstonu pohltí nejnáročnější milovníky přírody.

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Čínská strava: exotika i pestrost

Čínská kuchyně je zajímavá tím, že dokáže chutně zpracovat nejrůznější, občas i velmi neobvyklé suroviny. Avšak riziko průjmu je ve většině tamních podniků...

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Výběr článků

Načítám