Hlavní obsah

Čtyři prezidenti za milión. Monument Mount Rushmore udivuje už osmé desetiletí

Na 400 dělníků pracovalo 14 let na 18 metrů vysokých obličejích čtyř amerických prezidentů. Odstranili při tom ze skály 450 000 tun kamení. Vzniklo tak unikátní místo, které ročně navštíví více než 2 000 000 turistů. Na žádné cestě po nejslavnějších lokalitách USA dnes nechybí.

Foto: Bigstock.com

Víte, že George Washington má o přibližně jednu stopu delší nos než jeho kamenní kolegové?

Článek

George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt a Abraham Lincoln, to je čtveřice vůdců Spojených států, kteří reprezentují prvních 130 let dějin USA. Právě jejich nesmrtelný pomník proto najdeme vytesaný do hory Mount Rushmore v americkém státě Jižní Dakota. Při pohledu na dílo se až tají dech. Tak ohromné, a přesto tak přesné a krásné.

V roce 1923 přišel s nápadem na skulpturu na Mount Rushmore historik Doane Robinson v naději, že tím trochu pozvedne nijak zvlášť velký cestovní ruch v Jižní Dakotě. To se povedlo znamenitě. Ale nepředbíhejme. Stavbu zkomplikovalo úmrtí Gutzona Borgluma, pečlivě vybraného amerického sochaře nizozemského původu. Závěrečné fáze práce se musel ujmout Borglumův syn.

Jak vznikla pauza na kávu
Podle legendy vznikl populární coffee break, tedy pauza na kávu, právě při budování Mount Rushmore. Vyčerpaní kameníci si totiž jednoho nehostinného dne potřebovali uprostřed prací trochu odpočinout a ohřát se. Proto si na chvilku dali pauzu a popíjeli vařící kávu. Hlavního architekta Borgluma to zaujalo a zařídil, aby on a ostatní pracanti dostali každý den v pravidelném čase horký černý nápoj.

Práce trvaly 14 let a 4 týdny. Vše začalo 4. října 1927 a v plné kráse se kvarteto prezidentů ukázalo veřejnosti 31. října 1941. Nešlo to vždy snadno. Například Thomas Jefferson, kterého má George Washington po levici, měl původně být po jeho pravici. Žula v těch místech ovšem není dostatečně soudržná, a tak by se slavný obličej drolil.

Foto: Bigstock.com

Výhled z památníku na horu Rushmore, to je v ranních hodinách naprostá fantazie.

Učinit se nesmrtelným? Pojmenujte po sobě horu!

„Jak se ta hora jmenuje?“ Zeptal se podle rozšířené legendy Charles Rushmore svého průvodce. „Nijak,“ odvětil muž. „Výborně, tak to by se mohla jmenovat po mě,“ pronesl prý Rushmore a později se tak také stalo. Rushmore byl podnikatel a právník, který v pohoří Black Hills plánoval těžbu a vyřizoval těžební povolení.

Black Hills neboli Černé vrchy, kde se Mount Rushmore nachází, totiž vždy oplývaly nerostným bohatstvím. Zlatá horečka zde začala ve druhé polovině 19. století, kdy tu cenný žlutý kov objevil generál George Custer. Ano, ten Custer, jenž proslul drtivou porážkou od indiánských válečníků u Little Big Hornu.

Foto: Bigstock.com

Black Hills - v kouzelné krajině jsou i jiná lákadla než Mount Rushmore.

Hory s nejvyšším bodem 2208 m n. m. vypadají velmi klidně a člověk si tu skvěle vyčistí hlavu. Název jim dali Indiáni. Hluboké lesy porůstající okolní vršky totiž z dálky vypadají v krajině jako velmi tmavé skvrny, proto Black Hills – Černé vrchy.

Přečtěte si více o USA:

Za tajemstvími miliónového sousoší musíte do jeskyně

Black Hills obdivují především beznadějní romantici a zamilované páry kvůli dlouhým procházkám v přírodě, ale také milovníci horských kol, kterým zvrásněný povrch poskytuje velké možnosti pro adrenalinové vyjížďky. To ale není jediná atrakce v okolí Mount Rushmore.

To hlavní představuje „Hall of Records“, jeskyně za slavným sousoším. Odhaluje různá tajemství a méně známá fakta o čtyřech sochách, zobrazených prezidentech a architektu Borglumovi. Můžete tu zjistit, že vytesaní pánové stáli bez několika dolarů celkem 1 000 000 nebo že během stavby nebyl vážně raněn žádný dělník. Anebo se podívat na 16 porcelánových desek s textem Deklarace nezávislosti USA.

Jiné velikány, které ovšem vytvořila sama příroda, můžete poznat v článku Stromy větší než Petřínská rozhledna: V sekvojovém lese si připadáte jako mravenec.

Foto: Bigstock.com

Širé dálky ostré skály lemující obzor, to není úryvek z trampské písně, ale popis krajiny v Jižní Dakotě.

Kdo se sem vydá, dostane se na místo, kde na území velkém jako celá Morava roste ohromný les. Při cestě po USA je Mount Rushmore a Black Hills ideální odpočinková zastávka mezi rušnými lokalitami východního pobřeží a tepajícím Las Vegas. Vyzkoušejte to i vy!

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na poznávací zájezd!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte s cestovní kanceláří ESO travel Spojené státy. Vybíráme pro vás to nejlepší z našich exkluzivních zájezdů:

Perfektně připravený program, pečlivě vybrané hotely, atraktivní destinace a skvělí průvodci! Pojeďte s námi!

Poznejte maximum Číny za pouhé dva týdny! Navštivte historické památky Xi’anu, projděte si Peking, poznejte moderní velkoměsta v čele se Šanghají a Hongkongem. Vezmeme vás do Letního paláce, na Velkou čínskou zeď i k Terakotové armádě. Zažijete jízdu čínským vlakem a vychutnáte si místní gastronomii. V nabídce ještě šest termínů!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusním městě plujícím na mořských vlnách dále o pětihvězdičkových resortech na Mallorce  nebo o Hobitech, Šampaňském jezírku a dalších hitech Nového Zélandu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy v USA?
Ano a chystám se tam zase.
20,7 %
Ano, ale další návštěvu neplánuji.
7,5 %
Ne, ale touží po tom.
37,8 %
Ne a ani mě to neláká.
34 %
Celkem hlasovalo 812 čtenářů.

Sedm divů USA

Pyramidy v Gíze nebo již neexistující Kolos rhodský, to jsou dva ze slavných sedmi divů světa. I Američané mají cosi podobného, před nedávnem si zvolili Sedm divů Spojených států. Pojďme se na unikátní stavby podívat blíže.

Brooklynský most

Manhattan a Brooklyn – dnes významným čtvrtím New York City, kdysi samostatným městům stále více scházel velký most. Roku 1883 stál připravený pro veřejnost, již udivoval velikostí i vzhledem. Stal se národní kulturní památkou a jednou z nejfotografovanějších atrakcí v největším městě USA.

Empire State Building

Dlouhá léta nejvyšší budova světa, dnes stále jedna z nejvyšších v Americe a výrazná dominanta Manhattanu. Má 102 pater a své dveře veřejnosti otevřela už roku 1931. Tehdy udivovala nejen výškou, ale také nezvyklou rychlostí výstavby.

Washington Monument

Znáte ten vysoký bílý špičatý sloup v hlavním městě USA, že? Řečnil u něj i Tom Hanks jako Forrest Gump. Mimochodem je to nejvyšší stavba celého města a ještě nějaký čas to tak zůstane. Podle městské vyhlášky totiž nikdo nesmí ve Washingtonu, D. C. postavit nic vyššího než Washington Monument, tedy vyšší než 555 stop (170 m).

Mount Rushmore

Nejslavnější sousoší vytesané do skály zobrazuje prezidenty Washingtona, Jeffersona, T. Roosevelta a Lincolna.

Seattle Space Needle

Věž, která jako by vypadla z maďarského kresleného seriálu o rodině Smolíkových. Měří asi 185 m a je navržena tak, aby odolala všem přírodním katastrofám, ať už je způsobí vítr, voda nebo zemské otřesy. V „létajícím talíři“ je umístěna pozorovatelna a restaurace.

Hooverova přehrada

Necelých 50 km od Las Vegas se rozkládá přehrada, která celé město zásobuje vodou, a tudíž jej udržuje při životě. Budovatelé dlouho plánovali, ale samotná stavba mamutího díla se jim povedla za pouhých 5 let. Nyní je vyhledávanou turistickou atrakcí.

Golden Gate Bridge

Po ránu ji zahaluje hustá mlha, ale pak se ukáže oranžová stavba v plné kráse. Je to nepostradatelná součást sanfranciské dopravní sítě, ale spousta přespolních se po ní projíždí či prochází jen tak, protože jde o velkou cestovatelskou ikonu.

Jestliže chcete o Mount Rushmore a dalších zajímavých místech Ameriky vědět více, podívejte se na cestovatelský web Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám