Hlavní obsah

Cesta kolem světa se chýlí ke konci: Dnes se dobývá slavný chrám Angkor Wat

Kulturních šoků proběhlo během cesty kolem světa už několik. I teď spousta lidí na palubě dumá, co je po přistání asi čeká. Předposlední zastávkou je totiž nádherná země Kambodža. Nicméně město Siem Reap, kde letadlo dosedne, tu pravou Kambodžu připomíná jen minimálně. Tady se vše podřizuje tisícům turistů, kteří tu denně přistávají. Aby ne, ke světoznámému chrámu Angkor Wat je to pár minut jízdy místním tuk-tukem.

Foto: ESO travel

Angkor Wat – nejslavnější z kambodžských památek.

Článek

S Kambodžou se nedá srovnat asi žádná z předchozích zastávek. Tady má slovo „chudoba“ úplně jiný význam. A kdekomu asi v hlavně během krátkého letu hlavou proběhly i útržky z krvavé historie. Rudí Khmérové – to je pojem spojený se smrtí asi dvou milionů lidí.

První zastávkou celé cesty kolem světa byl ostrov Svatá Lucie. Zjistěte jak to všechno začalo: Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie

Těžko říct, co jednotliví účastníci cesty po přistání přesně čekali, ale mezinárodní letiště v Siem Reap jejich vytvořené představy rychle boří. Terminál je moderní, stejně tak hotel, do kterého je to jen pár minut mikrobusem. Klimatizace sice jede naplno, ale kapičky potu v poledním dusném horku stékají po zádech. Hotelový bazén je tak hned po příjezdu v obležení.

Na odpolední výlet k jezeru Tonle Sap se nenechají nalákat všichni. Prý šetří síly na zítřek, který bude podle místního průvodce dosti náročný.

Foto: archiv autora

Trhy v Siem Reap – pořídíte tady všechno – od suvenýrů, po nové oblečení.

Plovoucí vesnice na jezeře Tonle Sap

Jezero Tonle Sap je největší vodní plochou v oblasti. Překlad odkazuje na jeho rozlohu. „Velké jezero“- je pozůstatkem mořského zálivu. „Přesnou rozlohu vám neřeknu,“ krčí rameny průvodce těsně pře naloděním na výletní člun. „Během roku se výrazně mění. Od nějakých 3500 do 16 tisíc kilometrů čtverečních.“

Cesta kolem světa - jak to celé začalo...

Plavba trvá jen něco přes hodinku. I za tak krátkou dobu je ale z paluby lodi možné spatřit celé plovoucí vesnice. Včetně kostelů, obchodů a škol! Život na vodě je tady běžný jako v Česku život v paneláku. Tady se konečně dostavuje kulturní šok, který nepřišel před pár hodinami na letišti. Plechové střechy, podlahy z prken, na kterých se suší rybářské sítě, sotva pětileté dítě, které bravurně ovládá malou loďku, ze které něco křičí směrem k turistům… Tohle je Kambodža.

Foto: archiv autora

Hladina jezera Tonle Sap je pokryta plovoucími vesničkami.

Pozdně odpolední návštěva trhů v Siem Reap jen potrhává kontrast mezi tím „pro turisty“ a skutečnou Kambodžou.

Cesta k chrámu Angkor Wat

Nazítří jsou všichni už v osm ráno nastoupení před hotelem. Dopolední cestu po chrámech je možné absolvovat buď v tuk-tuku nebo v klimatizovaném busu. Ohromné dilema mezi autentickým, ale kvůli úmornému horku upoceným zážitkem, nebo „sterilním“ pohodlím mikrobusu. Po ujištění, že není problém během cesty „přesedlat“, sedá část výpravy do tuk-tuků.

Začíná se zostra – přímo v komplexu Angkor Wat, který je vyobrazený i na kambodžské vlajce. Největší náboženská stavba světa, která proslula precizní tesanou výzdobou, v letech vlády Rudých Khmérů silně trpěla. „V posledních desetiletích se ale soustavně opravuje,“ pokývne směrem ke skupině lidí na lešení průvodce.

Foto: ESO travel

Chrám Bayon s 54 věžemi, na kterých jsou vytesané hlavy boha Avalokitéšvary.

... a jak to pokračuje?

„Jen škoda, že peníze na opravy nejdou z nekřesťansky drahého vstupného, ale ze soukromých zdrojů. Což je možná i tím, že vstupné vybírá soukromá firma napojená na místního premiéra,“ dodá ve chvíli, kdy přijde u kamenného mostu přes 190 metrů široký vodní příkop na placení vstupného.

Angkor Wat – největší město světa

Ve dvanáctém století byl Angkor Wat největším městem světa a i dnes bere rozlehlost a okázalost celého komplexu dech. Ani za tři hodiny, které jsou dopoledne vymezené právě jen na Angkor Wat, nestíhá člověk prohlédnout úplně všechno. Navíc před polednem úmorné vedro dosáhne vrcholu, a tak se jede zpět do hotelu. Na oběd a několikahodinovou pauzu před odpolední cestou do dalších chrámových komplexů – vždyť okolí jezera Tonle Sap jich dodnes stojí několik desítek.

Zjistěte o Kambodže víc. Třeba v článku: Kambodža: Plavba za říčními delfíny a česky hovořící král 

Jen několik kilometrů od Angkor Wat leží opevněné město Angkor Thom – jeden z odpoledních cílů. Jeho součástí je chrám Bayon tvořený 54 věžemi. Z každé na člověka koukají jemně se usmívající čtyři vytesané hlavy boha Avalokitéšvary.

Foto: ESO travel

Ta Phrom – chrám pohlcený džunglí. Tady má příroda nad civilizací navrch.

Pokračuje se do chrámu Ta Phrom. Mnozí ho znají z filmu ze série Tomb Raider s Angelinou Jolie. Staré kamenné stavby obejmuté silnými kořeny zdejších stromů. Zelený lišejník a příroda, která má navrch.Ta Phrom je chrám pohlcený džunglí a prý by podobně vypadal i Angkor Wat, kdyby ho v roce 1860 neobjevili francouzští kolonizátoři.

Večerní posezení pak patří moderní asijské kuchyni a také myšlenkám na další, tentokrát ale už poslední památku. Dalším cílem cestovatelů bude Indie. Je to tam z Kambodži „kousek“ a tajemný chrám Angkor už zítra vystřídá bíle zářící Taj Mahal. Počkejte si na článek!

Inzertní sdělení: Vydejte se na Cestu kolem světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky Cesty kolem světa:

Prožijte přelom roku na nejlepší dovolené vašeho života. Deset unikátních zastávek, zázemí nejluxusnějších hotelů planety, letecký speciál. Vánoce i Silvestr v těch nejexotičtějších destinacích planety!

Kambodža – to nejsou jen tajemné chrámy, ale i nádherné a dosud nepoznané pláže. Vydejte se do luxusních resortů, které ještě nepoznaly masový turismus. Utečte před civilizací!

Vezměte si v práci na tři měsíce volno a vydejte se kolem světa na palubě luxusního zaoceánského parníku. Tohle město na vlnách ani nemusíte opouštět, nicméně by to byla škoda – zastávky jsou exkluzivní!

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Nechali byste se zlákat a vydali se na Cestu kolem světa?
Ano, láká mě takto intenzívní poznávání.
68,8 %
Ano, ale raději bych volnější tempo.
21,4 %
Ne, tenhle způsob cestování mě neláká.
4,7 %
Ne, hlavním důvodem je cena.
5,1 %
Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Pár informací o Angkor Wat

Chrám Angkor Wat je bezesporu největší atrakce celé Kambodži. Pozůstatek po Khmérských králích byl ve 12. století našeho letopočtu největším městem tehdejšího světa. Jeho uspořádání odkazuje na uspořádání vesmíru – středem je bohatě zdobená ústřední věž ve tvaru lotosového květu.

Celý komplex ohraničují hradby a 190 metrů široký vodní příkop. V 15. až 19. století se tady usídlili buddhističtí mniši a komplex se stal poutním místem buddhismu. Prohlídka celého areálu je velmi náročná – a to jak vzhledem k jeho rozlehlosti, tak k dusnému horku, které tady po většinu roku panuje. Angkor Wat také neblaze proslul jako místo s obrovským vstupným.

Deset zastávek Cesty kolem světa

Jedna zastávka = jeden článek o programu, který na cestě cestovatelé měli. Chcete vědět, jaké to je dotýkat se ledovců v Patagonii, jak hučí vodopády Iguacu, nebo jak se spí v luxusním vodním bungalovu? Stačí kliknout na konkrétní destinaci.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám