Hlavní obsah

Cesta kolem světa, díl sedmý: V Sydney, na dohled Opeře a večeře v oblacích

Austrálie – to jsou koaly, klokani, tajemné Uluru a Sydney, které mnozí mylně považují za hlavní město. A právě na letišti v Sydney dosedl letecký speciál Cesty kolem světa. Proslulou kosmopolitní atmosféru města člověk nasaje hned v prvních minutách. K tomu jasná obloha a příjemných 23 stupňů – lepší uvítání si Sydney nemohlo připravit.

Foto: ESO travel

Nejkrásnější pohled na Sydney je prý v noci. Účastníci cesty kolem světa to mohou asi jen potvrdit.

Článek

Když letadlo dosedlo na ranvej, ukazovaly ručičky hodinek ještě dopoledne. Let z Fidži, předchozí zastávky, byl krátký, čtyřhodinový. Do hotelu v moderní čtvrti The Rocks se ale skupina dostane až těsně před večeří.

Jak to všechno začalo? Přečtěte si o první zastávce cesty kolem světa na Svaté Lucii: Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie.

Na poznávání Austrálie by člověk potřeboval měsíce, minimálně týden jen na samotné Sydney, ale itinerář cesty je neúprosný. Za 48 hodin už zase budou všichni sedět v letadle směr Palau. „Zastavení v Sydney je sice krátké, ale o to intenzívnější,“ říká jeden z průvodců a hned začne navigovat pohledy všech směrem, kde by se za chvilku měla vyloupnout slavná Bondi Beach.

Foto: ESO travel

Bondi Beach - neznámější a nejnavštěvovanější pláž v Sydney. O letním víkendu jsem dorazí i 40 tisíc lidí.

Tenhle kilometr dlouhý pás písku, do kterého neúnavně narážejí mezi surfaři tak oblíbené vlny, je nejslavnější pláží Austrálie. V létě sem o víkendu vyrazí i čtyřicet tisíc lidí. Teď jich je tu sice o poznání méně – hlavní sezona už skončila – i tak se ale ve vlnách prohání více než desítka surfařů. Hlavně jižní část Bondi Beach mezi nimi proslavil proud zvaný Baťůžkářský expres.

Opera neOpera

Říká se, že slavný sydneyský Opera House je díky poloze na výběžku Bannelong Point vidět ze všech koutů přístavu. Společně s neméně slavným Přístavním mostem vytváří panorama tak typické nejen pro Sydney, ale vůbec pro celou Austrálii. Ve skupině to zašumí, když se obě dominanty poprvé objeví v okolní zástavbě.

Další zastávky Cesty kolem světa za 24 dní:

Slavné lastury sydneyské Opery stojí v místním přístavu už od roku 1973. Stavba, která je dnes architektonickým symbolem Austrálie ale v době svého vzniku vyvolávala značné kontroverze. Rozpočet byl překročený více než 15krát, původní architekt Utzon od stavby odstoupil ve chvíli, kdy nebyly hotové interiéry. A ty nakonec vypadají úplně jinak, než původně měly…

Foto: archiv autora

Takhle vypadá pohled z hotelového pokoje hotelu Shangri-la. Zkazky o nádherném výhledu nelhaly.

„Proto je dnes Opera paradoxně neoblíbená u samotných hudebníků a velké operní kusy se v ní vůbec nedají hrát, orchestřiště hlavního sálu je příliš malé,“ krčí rameny průvodce. Interiéry prý za exteriérem značně pokulhávají a nestojí za návštěvu.

Bennelong Point – s Operou v zádech

Exteriéry nicméně stojí za to. Zvlášť když se setmí a statisíce dlaždic, kterými je střecha Opery pokrytá, osvítí silné barevné reflektory. Tohle divadlo už všichni pozorují z oken svých pokojů. Hotel Shangri-la leží právě mezi Operou a Přístavním mostem ve čtvrti The Rocks. Na svých webových stránkách se právě krásným výhledem chlubí. A nutno uznat, že zcela oprávněně.

Ještě více o Sydney a jeho okolí najdete v článku Východ Austrálie: Od kosmicky gotické Opery po nejdelší korál na světě

Večerní program je individuální ale jen málokdo nedá na tip od průvodců. Bennelong Point. Upozornění na „ne lidové“ ceny bylo na místě, ale pohodlné posezení na polstrované houpačce s koktejlem a výhledem na Operu nekřesťanskou cenu vynahrazuje. Po mořské soli vonící vzduch, číšníci kmitající s tácy, na kterých se střídají nejrůznější plody moře, jasná obloha, Opera v zádech a o kus se rýsující konstrukce Harbour Bridge. Tohle je Sydney!

Foto: ESO travel

Panorama Opery a Přístavního mostu je symbolem Austrálie.

Brzký budíček druhý den ne každého potěší, ale na dopolední prohlídku Sydney se vydává velká část skupiny. Pláž Manly, vyhlídky Milsons Point nebo Seaforth, pak dvouhodinová plavba s obědem přímo na palubě, podplutí Přístavního mostu… krátce po čtvrté se průvodce ujišťuje, že všichni trefí na hotel, a dává na zbytek dne volno.

Někteří vyráží ještě jednou k Opeře, jiní udělat pár snímků Přístavního mostu, kterému se kvůli jeho tvaru přezdívá Coat Hanger, ramínko na šaty.

Večeřet na „Vrcholu“

Nemalá skupina pak spěchá na hotel vyměnit celodenním poznáváním unavené oblečení za něco lepšího a vydává se do proslavené restaurace Summit. 47. patro Sydney Tower předznamenává výhled na celé město a blízkost všech sydneyských dominant zase unikátní panorama. Už zítra večer ho vystřídá klid rušený jen šuměním moře na souostroví Palau.

Další zajímavosti nejen o Sydney, ale i o dalších australských místech najdete v článku Austrálie: Prozkoumejte Velký bariérový útes nebo slavný Ayers Rock

Právě Palau je totiž v pořadí osmou zastávkou na Cestě kolem světa. O těch předchozích si můžete přečíst v článcích, které najdete na hlavní stránce rubriky Exotika, nebo prokliknutím z bočního sloupečku.

Inzertní sdělení: Vydejte se na unikátní cestu kolem světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Na přelomu roku máte další příležitost vyrazit na unikátní cestu kolem světa. Štědrý den na Marhallových ostrovech, Silvestr v Hong Kongu. Láká vás to? Pak neváhejte. Zájem je obrovský.

Vítejte v kolébce novodobé australské civilizace, poznejte kosmopolitní města i poutavou přírodu pacifického pobřeží. Sydney, Canbera, Melbourne.

Město, které mnozí považují za nejkrásnější na světě. Světoznámá Opera, Přístavní most, The Rocks, Bondi Beach s kráskami na pláži. Kosmopolitní atmosféra, dovolená, na kterou se nezapomíná.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Patří Sydney do itineráře Cesty kolem světa?
Ano, je to fascinující město.
63,4 %
Ano, ale měla by být zastoupená i australská příroda.
29,1 %
Ne, místo Sydney by bylo lepší Uluru.
2,3 %
Austrálii bych úplně vynechal.
5,2 %
Celkem hlasovalo 172 čtenářů.

Ještě pár zajímavostí o Boracay a Filipínách:

  • Boracay leží asi 300 kilometrů od hlavního města Manila. Let sem trvá asi 60 minut.
  • další možností, jak se na Boracay dostat je přílet na letiště do Catitlanu, které přijímá ale jen vnitrostátní lety, a pak cesta trajektem na Boracay.
  • oblíbeným cílem lodních výletů z Boracay je ostrov Crystal Cave Island. Jde sice o soukromý ostrov, na který se platí vstup, ale jsou na něm dvě krásné jeskyně.
  • Boracay je v nejužším místě široký jen jeden kilometr.
  • další oblíbenou pláží je pláž Diniwid, která navazuje na severu na Bílou pláž. Na rozdíl od ní si tady ale člověk může dopřát klid a soukromí.
  • Filipíny jsou součástí „pacifického ohnivého kruhu“. Typická je pro ně tedy neustálá seizmická aktivita. Filipíny tedy každý den zažijí asi dvacet malých zemětřesení, které ale běžný člověk ani nepocítí. 

Cesta kolem světa za 24 dní

Nedávno skončila unikátní cesta kolem světa. Dozvěte se více o jednotlivých zastávkách v následujících článcích:

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám