Hlavní obsah

Cesta kolem světa, díl osmý: Palau – plavání s medúzami v "božském akváriu"

Cestovatele čeká poslední relaxační zastávka – unikátní ostrovy Palau v Mikronésii uprostřed Tichého oceánu. Čeká je výlet za medúzami, naštěstí ale nežahají. Jejich tisíce průsvitných závojů tančí v azurové vodě na jednom z ostrovů souostroví.

Foto: ESO travel

Pohled na ostrovy Palau si zamilujete už v letadle – vypadají jako smaragdy v moři.

Článek

Mikronésie – už sám název tohoto řetězce malých ostrůvků napovídá, že o tichomořský klid tu nebude nouze. Souostroví Palau leží asi 800 km východně od Filipín, vzduch tu má celoročně kolem 27°C a výprava na cestě kolem světa si tady naposledy odpočine před poznávacím závěrem měsíčního putování po nejkrásnějších místech planety.

Jak celá Cesta kolem světa začala? Téměř před měsícem na ostrově Svatá Lucie: Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie

Foto: archiv autora

Bydlení na Palau patří k luxusní špičce stejně jako zdejší potápěčské lokality.

Láska na první pohled – Palau jsou smaragdy v moři

Během přistání na ostrově Koror propadne kráse ostrovů Palau už z výšky několika set metrů celé osazenstvo letadla. Zelené smaragdy jsou ledabyle poházené v azurovém moři, a jak se trup letadla přibližuje pevnině, získávají bílé lemy v podobě nádherných pláží. Je večer, slunce pomalu zapadá, ale velká část skupiny vyráží na pobřeží. Písek je jemný a bílý jako hladká mouka a palmy se sklání nad zvlněnou hladinou moře.

Zajímá vás historie ostrovů Palau nebo to, jací jsou místní lidé? Přečtěte si článek Když luxusní dovolenou, tak na exotickém souostroví Palau v Mikronésii

Další den výprava vyráží na lodní výlet. Právě loď je tady tím nejlepším dopravním prostředkem. Dopravit se na některý z okolních ostrůvků je jinak nemožné – obydlených ostrovů je tu ze 300 asi jen 7. Namísto lidí tu ale na každém najdete nepočítaně druhů ptáků nebo omamných orchidejí – tropická džungle ukrývá celou řadu netušených pokladů.

Foto: archiv autora

Zátoka Milky Way s nejjemnějším pískem.

Předchozí zastávky Cesty kolem světa:

Lodní výlet do „božského akvária“

Loď brázdí úzké průlivy mezi skalnatými ostrůvky Rock Islands a každou chvílí zastaví u opuštěné laguny. Už jen vytáhnout šnorchlovací výbavu a ponořit se do jiného světa, do podmořské verze Palau. Hned po prvním pohledu pod hladinu je jasno – označení „božské akvárium“, které se pro souostroví Palau vžilo, nelže.

Foto: archiv autora

Palau - to jsou smaragdy rozeseté v moři. Při plavbě mezi drobnými ostrůvky může člověk narazit i na takový útvar.

Žije tu asi 1500 druhů tropických ryb, delfínů, krokodýlů, žraloků a čtyřikrát více druhů korálů než v Karibiku. Zdejší potápěčské oblasti jsou jedny ze tří nejlepších na světě – panuje tu skvělá viditelnost a pod mořem tu člověk může objevovat nejrůznější unikáty. Od ztroskotaných lodí a letadel přes podmořské jeskyně a tunely až po úžasné skalní útesy plné života.

Medúzy bez žahadel – zaplavte si s nimi v jezeře

Palauskou specialitou jsou potom jezera, ukrývající se na jednotlivých ostrůvcích. Mají totiž ekosystém, který je dokonale izolován od okolního světa. Právě tak vznikl zdejší unikát – Palauské jezero s medúzami, které nežahají. Díky absenci predátorů totiž tuhle svoji schopnost ztratily, takže dnes je možné si tu s nimi bez obav zaplavat.

Foto: ESO travel

Moře tady hýří barvami – stýkají se tu tři mořské proudy, které jsou původcem zdejší druhové rozmanitosti.

Tohle už ale výprava pravděpodobně nestihne. Nicméně i naplánovaná barbecue večeře na pláži je fajn. Zítra se letí zase o kus dál, do krásné Kambodži. Země, která byla dlouho všemi turisty opomíjena, ukrývá jedno z nejkrásnějších a nejzachovalejších starověkých měst. Úchvatný komplex Angkor Wat vám představíme příště.

Inzertní sdělení: Vydejte se na unikátní cestu kolem světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z unikátních nabídek Cesty kolem světa:

Deset nejkrásnějších míst světa ve 24 dnech – to je unikátní cesta kolem světa vlastním letadlem, s českým průvodcem a stoprocentním servisem.

Dopřejte si luxusní dovolenou na souostroví Palau, kam ještě nedospěl masový turismus! Plavte s medúzami a potápějte se ke krasovým jeskyním nebo lodním vrakům!

Cesta kolem světa je snem každého, kdo jednou propadl kouzlu cestování a objevování nových míst. Plavba na lodi Costa Deliziosa vám tento sen splní.

Anketa

Která z dosavadních zastávek Cesty kolem světa vám přijde nejzajímavější?
Svatá Lucie
5 %
Vodopády Iguacu
15,1 %
Patagonie
4,5 %
Velikonoční ostrov
4 %
Ostrov Moorea
3 %
Fidži
3,5 %
Sydney
4 %
Palau
60,9 %
Celkem hlasovalo 199 čtenářů.

Luxus na Palau

Na souostroví Palau nejezdí davy turistů. Snad proto je považováno za jednu z nejluxusnějších dovolených, jaké si můžete dopřát. Prvotřídní pětihvězdičkové resorty tady najdete přímo na kokosových plantážích, uprostřed tropického pralesa nebo na bílých plážích. V rámci komplexu ale žádnou divočinu nečekejte – vše je zařízeno zcela komfortně od přepychových vil po hotelové spa centrum.

Válečná historie Palau

Palau není klasickou tropickou destinací – na ostrovech se totiž podepsaly obě světové války. Jejich rukopis tu můžete nalézt i dnes – v tropické džungli se staré zrezivělé tanky nebo vojenské budovy pomalu vrací do náručí džungle a zarůstají živelnou vegetací. Na dně oceánu okolo souostroví Palau, zejména pak kolem ostrova Peleliu, leží stovky vraků lodí a letadel hned u břehů s bílým pískem.

Kam se jede kolem světa?

Poznejte i další zastávky na Cestě kolem světa za 24 dní. Reportáže z jednotlivých míst budou postupně přibývat. Stačí kliknout na název destinace.

Svatá Lucie – První zastávka unikátní cesty kolem světa je na nádherných ostrovech Svatá Lucie. Vysoké kužely sopek, tropické pralesy a bílé pláže dokonale připraví cestovatele na 24 dní dlouhou cestu.

Vodopády Iguacu – Brazilské vodopády Iguacu jsou přírodním skvostem, jehož krásy bude šedesátka vyvolených obdivovat spolu s barevnými orchidejemi a vzácnými ptáky v pralese.

Patagonie – Prohlídka nádherného ledovcového národního parku Los Glacieres se světoznámým ledovcem Perito Moreno je nejkrásnějším zážitkem z cest po Patagonii.

Velikonoční ostrov – jedno z nejodlehlejších míst planety ukrývá obrovité sochy těžké desítky tun, ale také nádherné pláže, kde tančí divoké Polynésanky.

Francouzská Polynésie – návštěva tzv. srdce Tichomoří, ráje vulkanických ostrůvků a korálových pokladů. Francouzská Polynésie voní vanilkou a má barvu azurového moře.

Fidži – bydlení na vulkanické pláži, šnorchlování ke korálovým útesům a nekonečná sluneční lázeň. To je Fidži, kde můžete tiše proplouvat od jednoho ostrůvku ke druhému.

Austrálie – Při zastávce v Austrálii si 60 cestovatelů prohlédne nádherné město Sydney nejen se skvostnou operou. Prohlídku si užijete i z paluby lodě!

Palau – Mikronésie ukrývá nespočet božských ostrůvků a souostroví – Palau jsou zelené smaragdy vysázené v průzračném moři a tvoří dokonalou oázu pro relax v luxusním stylu.

Kambodža – Po odpočinku u moře je kambodžská zastávka plná tajemna a mystiky – neuvěřitelný a obrovský komplex Angkor Wat vás přesvědčí o malosti západní civilizace.

Indie – Cesta kolem světa končí v nádherné a divoké Indii, kde se vám otevře docela jiný svět. Zákuskem nakonec celé výpravy je návštěva Taj Mahalu, bílé perly Indie.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám