Hlavní obsah

Cancún: Tajemné podvodní město duchů, mayské památky i nejluxusnější letovisko

Cancún je dnes možná ještě slavnější než Acapulco. Zatímco ceny v tomto luxusním středisku šplhají do závratných výšek, potápěči mizí pod vodou. Aby ne, před pár lety tady vzniklo devět metrů pod mořskou hladinou unikátní a lehce děsivé muzeum čtyř stovek soch v životní velikosti.

Foto: ESO travel

Cancún je nejluxusnější a nejdražší mexické letovisko.

Článek

Cancún dříve býval jen malou rybářskou vesničkou na karibském pobřeží Mexika, kterému se dnes říká Mayská riviéra. Veškerý cestovní ruch se soustředil do ohromného Acapulca na západním pobřeží, východní pobřeží bylo turismem téměř netknuté. Vláda to ale chtěla změnit, proto naplánovala vytvořit Acapulcu na západním pobřeží protiváhu.

Když vybírá počítač

Vypráví se, že místo, kde uměle vznikne nové turistické letovisko, vybíral počítač. Úředníci do něj naťukali parametry, které by nové letovisko mělo splňovat, a počítač vygeneroval právě Cancún. Vesnice na východním pobřeží poloostrova Yucatán se tak v ohromném tempu začala proměňovat v turistické letovisko západního střihu, které dnes zastíní i Acapulco.

Odvěké dilema při výběru dovolené v Mexiku vám pomůže vyřešit článek: Která riviéra v Mexiku je lepší: Mayská nebo Mexická?

Pláže s jemným pískem, vstup do moře, který je bezpečný a pozvolný, azurová voda, služby na té nejlepší úrovni. Do toho započtěte bohatý noční život a unikátní mayské ruiny ze 12. století přímo v hotelových zahradách. Pak  není divu, že sem rok co rok přijíždí asi dva miliony turistů z celého světa. A mezi nimi i tisíce Čechů – i díky tomu, že se do Cancúnu létá přímo z Prahy a bez jediného přestupu.

Foto: ESO travel

Cancún leží na 20 kilometrů dlouhé písečné kose, místy je široká jen půl kilometru.

Turistické ghetto na způsob Varadera?

Samozřejmě, ozývají se i negativní hlasy. Skeptici Cancún označují za mexickou variaci na kubánské Varadero. Mluví o turistickém ghettu, o komerci, která ničí původní mexický ráz místa, o tom, že „pravé Mexiko“ v Cancúnu člověk nezažije. Obhájci nicméně kontrují tím, že stačí jen pár desítek minut a jste u nejznámějších mayských památek Mexika – třeba u komplexu Chichén Itzá.

Krvavé Chichén Itzá
Chichén Itzá je komplex mayských ruin, nejslavnější mayská památka a zároveň jeden ze sedmi novodobých divů světa. Slavná je třeba místní Studna obětí, ve které byly nalezeny lidské pozůstatky. Dál třeba Kukulkánova pyramida, neuvěřitelně přesná. Observatoř nebo hřiště, kde dva týmy bojovaly o to, který bude obětovaný. Dodnes nevíme, jestli za oběť padli vítězové, nebo poražení.

Mayskými památkami je proslulý i ostrov Cozumel. Přečtěte si o něm v článku: Ostrovní ráj Cozumel láká na mayské památky, nádherné pláže a potápění.

Foto: www.underwatersculpture.com

Tichá revoluce, tak se jmenuje sousoší 400 soch devět metrů pod hladinou moře.

Pravdou ale je, že Cancún je bezkonkurenčně nejdražší mexické letovisko. Hlavně v centrální zóně, v bezprostředním okolí hlavní třídy – Kukulkánova bulváru – sáhnou turisté hluboko do kapsy. Tady jsou ty neluxusnější hotely, nejslavnější restaurace a nejexkluzivnější obchody. Dál od Kukulkánova bulváru ceny klesají, ubytování a jídlo za hubičku ale nečekejte.

Čtyři sta soch pod vodní hladinou

Od listopadu 2010 se Cancún chlubí největším podmořským muzeem planety. V hloubce devíti metrů tady stojí a odolává vodnímu živlu na čtyři sta soch v životní velikostí. Během několika let je vytvořil Jason De Caires Taylor, sochař a zároveň vášnivý potápěč.

„V Cancúnu a jeho okolí se každý rok vydá pod hladinu asi 750 tisíc lidí,“ přibližuje na svých webových stránkách, proč vytvořil stovky soch, které za pár desítek let stejně pojme moře, „a ač ani nechtějí, poškozují tím výrazně život pod vodou. Rád bych, aby toto muzeum odlákalo část potápěčů z ohrožených oblastí a těm se ulevilo.“

Foto: ESO travel

Luxusní hotely, kde vám splní jakékoli přání – to je realita Cancúnu.

Jeho plán mu celkem vychází. Sousoší čtyř set soch nazvané Tichá revoluce láká tisíce potápěčů. Ne každému je ale dobře po těle, když proplouvá mezi sochami lidí v životní velikosti, které pomalu obrůstají vodními rostlinami. Mořské město duchů, říkají někteří, když se vynoří zpátky nad hladinu.

Cancún není jediné letovisko Mayské riviéry. Přesvědčte se: Playa del Carmen: Srdce Mayské riviéry a nejkrásnější pláže v oblasti.

Písek, který nepálí

Cancún leží na písečné kose, na které leží v délce dvaceti kilometrů hotel vedle hotelu. V krásných tropických zahradách, u pláží, které jsou všechny veřejné, takže člověk si může deku rozložit kdekoli. Dokonce je prý do některých částí navezený písek s příměsí z planktonu, takže nepálí do chodidel!

Vydejte se do Karibiku prostřednictvím dalších článků!

Písečnou kosu omývají vody laguny Nichupte a rozhodně stojí za to pronajmout si na jeden den loď a vydat se na průzkum vod, které jsou dál od břehu. Jedním z nejoblíbenějších cílů lodních výletů je Ostrov žen, Isla Mujeres, který je právem považovaný za jedno z nejkrásnějších míst v Mexiku.

Foto: archiv autora

Největším lákadlem ostrova Isla Mujeres je plavání s delfíny.

Ano, Cancún je město s největším počtem hotelových pokojů v Mexiku, ano, je tady draho a jde o uměle vybudované letovisko, nicméně člověk, který od dovolené čeká luxus, pohodlí, žádné starosti a bezchybný servis, si tady přijde na své. Vždyť ne každý má v sobě duši Robinsona!

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy do Mexika - na pláže a k památkám

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Mexika:

Užijte si dovolenou v nejluxusnějším mexickém letovisku. Cancún – to jsou nekonečné pláže, luxusní hotely, ideální podmínky pro potápění a fascinující mayské památky.

Poznejte slavné mayské památky, včetně krvavého komplexu Chichén Itzá. Po několika dnech poznávání pak následuje relax na nádherných plážích Mayské riviéry.

Výčet toho nejzajímavějšího, co lze v Mexiku vidět. Hluboké dojmy z návštěvy Teotihuacánu a Chichén Itzá vstřebáte při relaxaci u moře. Dvoutýdenní kombinovaný zájezd – poznání i relax.

Přečtěte si další články:

Z dalších článků vybíráme třeba povídání o filipínské Coco Beach, Dračí zátoce nebo Fidži. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik jste ochotni zaplatit za letní all-inclusive pobyt v evropské destinaci?
Do 15 tisíc za osobu.
65,9 %
Do 20 tisíc za osobu.
21,3 %
Do 25 tisíc za osobu.
3,5 %
Do 30 tisíc za osobu.
3,3 %
Nad 30 tisíc za osobu.
6 %
Celkem hlasovalo 455 čtenářů.

Mariachis s českými kořeny

Mariachis je mexická dechová hudba, kterou i v Cancúnu můžete slyšet na každém kroku. A jen málokdo tuší, že má české kořeny! Když do Mexika přišel bratr Františka Josefa I. Maxmilián, přivedl s sebou i spoustu Čechů. A ti beze zbytku potvrdili rčení „Co Čech, to muzikant!“ Smísením tradiční české dechovky s mexickými vlivy pak vznikla právě Mariachis.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám