Hlavní obsah

Bez Coca Coly by nebylo Santa Clause - aneb jak vypadají Vánoce ve světě

Jiný kraj, jiný mrav – Vánoce se ve světě slaví různě. Jejich podstatou je samozřejmě narození Ježíše, nicméně tyto oslavy lidé pojímají různě. Zatímco americké Vánoce jsou více konzumní a v Číně neslaví vůbec, v jihoamerických zemích připomínají karneval a v Japonsku nosí dárky duch Hoteisho – s očima na zádech, aby mohl sledovat všechny zlobivce.

Foto: santaclausvillage.info

Santa Clausovi přinesla popularitu až reklama na Coca Colu, ve které se ve 30. letech poprvé objevil.

Článek

Vánoce klepou na dveře, a pokud vás už plné obchodní domy a fronty u pokladen děsí, na pár chvil vypněte přečtěte si o tom, jak slaví Vánoce jinde ve světě. Čtení je to bezesporu zajímavé.

Vánoce v USA – bez Coca Coly by nebylo Santa Clause

„Americké“ Vánoce jsou nám díky americkým filmům a seriálům dobře známé. Víte ale, kde má původ Santa Claus a jak se slaví na Havaji?

Pozor na to, že spousta obchodů má ve Státech zavřeno už 24. prosince – i přesto, že ty pravé oslavy naplno propukají až večer a hlavně dopoledne 25. prosince. Američané si také potrpí na opulentní výzdobu a neméně bohatou štědrovečerní večeři.

Dárky ve Spojených státech nosí Santa Claus. Do Nového světa ho prý přivezli holandští osadníci už v 17. století. Tehdy ale šlo o variantu svatého Nikolase, našeho svatého Mikuláše, kterému říkali Sintaklaas. Ke jménu Santa Claus od něj ale není příliš daleko.

Nicméně podobu silného, růžolícího staříka v typickém červeném oblečení dostal až v 60. letech 19. století, popularitu této podobě pak zajistila firma Coca Cola, která v roce 1931 Santu poprvé obsadila do své vánoční reklamy.

Vánoce na havajský způsob – a s prezidentem!

I na Havaji se zdobí stromky – i když je tam v době vánočních svátků třicet stupňů ve stínu. Místní markety jsou plné jehličnanů, které si místní odnesou domů a klasicky nazdobí. Tradicí je také pořízení akvária s ostencem běloskvrným. A pak už se jen čeká. Na co? Na připlutí „vánoční lodi“, alternativy klasického sobího spřežení.

Mimochodem – Vánoce na Havaji tráví i americký prezident Obama. Někomu se sice může zdát potápění a surfování na Boží hod zvláštní, ale teplé sluneční paprsky turisty obvykle rychle přesvědčí, že to není zas tak špatná alternativa klasických Vánoc.

Brazilský Otec Vánoc  obléká jen lehkou košili

Jihoamerické státy mají silnou katolickou tradici. Vánoce jsou proto pro místní velmi důležité a náležitě, věrni svému temperamentu, je oslavují. Výzdobou a bujarostí si v ničem nezadají s karnevalovou atmosférou.

Dárky v Jižní Americe nenosí Santa Claus, ani „náš“ Ježíšek, nýbrž Otec Vánoc, který do domů vstupuje okny, která proto musejí zůstat otevřená. Na Jamajce znění koledy v reggae stylu, v Brazílii zase ti movitější večeří nadívaného páva.

Mimochodem Otec Vánoc, v Brazílii nazývaný Papai Noel, do Jižní Ameriky přijíždí také z Grónska, stejně jako Santa Claus. Vzhledem k místnímu klimatu ale vyměnil silný oblek za lehkou košili. Místní Vánoce jsou tedy bez sněhu – místní si nicméně „sněhovou atmosféru“ suplují chomáčky nečesané bavlny, kterou zdobí stromky.

V Číně se Vánoc nedočkáte

V nejlidnatější zemi planety se „klasické“ Vánoce neslaví. Mnohem důležitější jsou pro Číňany oslavy čínského Nového roku, který může připadnout na jakékoli datum mezi 21. lednem a 21. únorem. Štědrý den a stejně tak 25. a 26. prosinec jsou tady běžné pracovní dny.

I do Číny ale dorazil západoevropský konzum a kalkul – narazíte tady proto ve větších městech a v obchodech na výzdobu ve stylu Santy Clause a v některých rodinách se dětem dávají i dárky.

Japonský duch s očima na zádech

Podobná situace je i v Japonsku. Ani tady Vánoce nemají oporu v křesťanské tradici, křesťanů je tady minimum. Na druhou stranu do Japonska pronikla komerční podoba Vánoc. I tady tedy můžete narazit na „santaclausovskou“ výzdobu a na dárky pro děti. Ty tady nosí duch Hoteisho, který má oči i vzadu – aby měl stále na očích případné hříšníky a zlobivce.

Vánoce v Africe

Do Afriky Vánoce dorazí v polovině místních letních prázdnin. Vánoční svátky jsou místními křesťany chápány převážně jen z církevního hlediska. Dárky se dávají minimálně a když – tak hlavně dětem a praktické – jako jsou školní pomůcky nebo oblečení. Sváteční večeře tady často probíhá pod širým nebem a servíruje se rýže, vařené maso a ovoce.

Inzertní sdělení: Tipy na vánoční a novoroční zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Last minute slevy srážejí ceny o desítky tisíc! Oslavte Silvestr na Zanzibaru, v destinaci, která se stává novým cílem luxusních dovolených.

Juan Dolio je nejluxusnějším letoviskem Dominikány. Hotel Talanguera Beach Resort leží přímo na pláži a je ideálním místem pro potápění a slunění.

Vydejte se do jedné z nejoblíbenějších destinací Čechů pro zimní dovolenou! Luxusní Varadero, nejoblíbenější kubánské letovisko čeká jen na vás!

Zkraťte si čekání na Ježíška u dalších článků:

Z dalších článků vybíráme pravé africké safari, jezero Bajkal nebo Šibam hadramautský. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kde strávíte letošní vánoční svátky?
Doma
91,8 %
U příbuzných
4,6 %
Na dovolené v tuzemsku
1,5 %
Na dovolené v zahraničí
2,1 %
Celkem hlasovalo 1763 čtenářů.

Ještě pár vánočních střípků

  • Vánoce byly poprvé uznány jako svátky narození Ježíše Nazaretského v roce 354. Přesné datum jeho narození není známo, prosincové datum je tedy pouze symbolické.
  • Vánoce v Indii slaví tradičním způsobem zhruba 3 % tamější populace. U rodin, které Vánoce slaví, jsou v oknech vyvěšené hvězdy.
  • Zatímco u nás se vánoční dopisy dávají za okno, ve Francii a Skandinávii se přání spalují. Podle legendy si totiž dětská přání přečtou ti povolaní z dýmu, který vychází z komína.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám