Hlavní obsah

Baleárské ostrovy: tři sta slunečných dnů v roce a jedny z nejkrásnějších pláží v Evropě

ESO travel, Hana Dražanová

Baleárské ostrovy znějí velmi exoticky, ve skutečnosti jsou ale mnohem blíže, než si myslíte. Mallorca, Menorca nebo třeba Ibiza se nacházejí ve Středozemním moři, kousek od Španělska. K jejich návštěvě vám postačí platný průkaz totožnosti. A když si představíte více jak 300 slunečných dní v roce, krásné pláže a průzračné moře, tak jste rázem velmi blízko ideální plážové dovolené.

Článek

Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera jsou čtyři nejznámější Baleárské ostrovy a patří k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím v celé Evropě. V současné době do těchto lokací stále seženete řadu velmi výhodných zájezdů. Každý ostrov je něčím jedinečný, ale na každém z nich na vás čekají vyhřáté písečné pláže, křišťálově průzračné moře a krásná příroda.

Volný čas můžete trávit plaváním, potápěním, windsurfingem a dokonce si můžete zahrát i golf. Baleárské ostrovy nabízejí mnoho kvalitních hřišť. Případně se můžete vydat na výlet po horských stezkách a prohlédnout si tak pobřeží třeba i z cyklistického sedla.

FOTO: Zájezdy.cz

Mallorca – ostrov s bohatou historií

Mallorca je největší z Baleárských ostrovů. Je to ostrov s bohatou historií a s mnoha místy, které stojí za to navštívit. Jako první vás po příletu přivítá hlavní město Palma de Mallorca, která svému jménu dělá skutečně čest. Palmy zde zdobí skoro každou uličku. Můžete si zde prohlédnout spoustu historických památek, kostelů, muzeí, nekonečně mnoho kaváren, restaurací a trhů.

Ale pamatujte, že ostrované dodržují tradiční odpolední siestu a tak se na nákupy vydejte raději až v podvečerních hodinách. Do té doby si můžete užívat sluníčka na krásných písečných pláží, kterých je na Mallorce víc, než dost. Pojedete-li na sever, můžete se kochat i krásnou krajinou plnou skalnatých útesů a můžete zajet až na nejsevernější výběžek Mallorky, na Cap Formentor. Dojedete k němu po velmi úzké silnici, která se k mysu Formentor doslova vlní jako had.

Menorca – klidnější a romantičtější soused Mallorky

Ostrov Menorca je sice méně známý než Mallorca, ale o to klidnější a romantičtější. Téměř 50% ostrova tvoří panenská příroda. Je to druhý největší baleárský ostrov a najdete ho 41 km severně od ostrova Mallorca. Kombinace písečných pláží a skalnatých zátok nadchne snad opravdu každého. Tyrkysová barva moře, písku a bílých kamenných domků příjemně ladí s všudypřítomnou zelenou. Menorca totiž (díky své vlhkosti) není vůbec žádný vyprahlý ostrov, ale je zde spousta zeleně. Rostou tam borovice, olivovníky, různé křoviny a spousta dalších, dokonce i léčivých rostlin.

Díky této bujné vegetaci je Menorca domovem mnoha druhů ptactva. A tak se můžete za ptačího pěveckého doprovodu vydat třeba na výlet na nejvyšší horu ostrova Menorca, při kterém se ovšem nijak moc nezpotíte. Monte Toro je totiž vysoká pouhých 357 m. Pokud by však i toto na vás bylo moc, navštivte raději převážně rovinatý jih.

Jeskyně na Baleárských ostrovech
Na všech baleárských ostrovech se díky vápencové struktuře podloží nachází poměrně velké množství krápníkových jeskyní, které si můžete prohlédnout. Jeskyně hrály v historii ostrovů velmi důležitou roli. První obyvatelé v nich žili, později byly využívány piráty a pašeráky. V dnešní době jsou lákavým cílem nejen turistů, ale i speleologů. Příroda a čas jich tu vytvořili kolem neuvěřitelných 4000. Za zmínku stojí největší podmořská jeskyně v Evropě Sa Gleda, Dračí jeskyně zase ukrývá největší podzemní jezero.

Ibiza – oblíbené místo windsurfařů

Další v pořadí, třetí největší Baleárský ostrov, je ostrov Ibiza a najdete ho od Mallorcy přesně na opačné světové straně, než ostrov Menorca. Ibiza leží jihovýchodně od španělské pevniny a je velmi oblíbeným cílem mnoha turistů. Ti sem míří za mořem, bílými plážemi a krásnou přírodou. Moře je zde opravdu křišťálově průzračné a přímo svádí k potápění, či alespoň ke šnorchlování.

Dalším velmi oblíbeným vodním sportem je zde i windsurfing a plachtění. Pokud ale dáte přednost lenošení na pláži, pak budete večer určitě plni energie a můžete se vydat vstříc velmi bohatému nočnímu životu. Ibiza totiž nabízí velké množství tanečních klubů a diskoték, které patří k těm nejlepším vůbec. Následující den si pak můžete zapůjčit auto a najít si jeden z mnoha pohádkových zálivů s romantickou pláží. V poklidu a nikým nerušeni zde načerpáte novou energii na další den či večer.

Formentera má jedny z nejkrásnějších pláží v Evropě

Ostrov Formentera patří se svými 82 km2 jednoznačně k těm nejmenším z celého Baleárského souostroví. Zároveň je ale ostrovem nejkrásnějším. Najdete zde doslova kousek tropického ráje. Moře je zde tak průzračné, že zdejší pláže patří k těm nejkrásnějším z celé Evropy a jsou srovnatelné s těmi v Karibiku. A kudy na pohádkovou Formenteru?

Ostrov je dosažitelný pouze lodí ze sousedního většího ostrova Ibiza. Což je důvod, proč sem nezavítají davy turistů. Formentera si tak alespoň zachovává svůj osobitý ráz a nedotčenou přírodu. Pokud se ale na Formenteru vydáte, budete zde vítáni. Místní lidé si turistů velmi váží a jsou k nim velice přívětiví a pohostinní. A není divu. Turistický ruch (stejně jako na ostatních Baleárských ostrovech) zde tvoří podstatnou část ekonomiky. A tak je i zde spousta lákadel pro turisty ve formě barů, restaurací, obchůdků, kaváren atd.

Nenechte si ujít
Jeskyně De Campanet Jeskyně De Campanet najdete na ostrově Mallorca kousek od hlavního města Palma de Mallorca. Tyto jeskyně patří k jedněm z nejmenších na celém ostrově, ale současně k těm nejzajímavějším. Pokud vás neodradí poměrně vysoké vstupné, nebudete určitě litovat. A to byly tyto jeskyně objeveny v roce 1945 pouhou náhodou při hledání podzemních zdrojů vody.
Palma de Mallorca Mallorca je ostrov se zajímavou historií a s mnoha místy, které rozhodně stojí za to navštívit. Vynechat byste neměli ani hlavní město Palma de Mallorca. Pochlubit se může moderní architekturou, ale zároveň i nespočtem historických památek. Dominantou města je katedrála, která se stavěla celých 300 let. Další historickou zajímavostí je například 700 let starý hrad Bellver s překrásným výhledem na moře i na město.
Ibiza od severu k jihu  Exkurzi po ostrově je nejlepší začít na severu ostrova v Cala Sant Vincent. Poté pokračujte směrem na jih. Cestou potkáte hned několik krásných místních kostelů a jeden velkolepý přístav.  Můžete si tu dát i kávu a chvíli posedět v jedné z kaváren s výhledem na moře. Pokud i nadále budete pokračovat jižním směrem, dostanete se do ostrovní metropole Eivissa. Po prohlídce tohoto města a pokračování opět jižním směrem se ocitnete na těch nejkrásnějších plážích Ibizy.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Kamčatce, Sýrii a Jordánsku, Kanárských ostrovech, Ladákhu, planině Nazca nebo Madeiře. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Zajímají vás jiná exotická místa?  Zkuste např. tyto specializované weby o zemích Kuba (kuba.esotravel.cz), Thajsko (thajsko.esotravel.cz) nebo Amerika (www.amerika.cz)

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Baleárské ostrovy

Cestovní agentura Zájezdy.cz, autorizovaný prodejce zájezdů více jak 100 renomovaných českých cestovních kanceláří vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Baleárské ostrovy:

Super Last Minute nabídky s odletem do 7 dnů! Vyberte si vhodný zájezd, zabalte kufry a leťte si užívat.

Stále lákavé ceny Last Minute zájezdů, velký výběr lokalit a hotelů. Vyberte si online z přehledné nabídky zájezdů.

Přehled desítek neustále aktualizovaných zájezdů do nejatraktivnějších lokalit na Baleárských ostrovech. Pobytové, Last Minute i Super Last Minute zájezdy.

Anketa

Který z Baleárských ostrovů se vám nejvíce líbil?
Mallorca
14,3 %
Menorca
14,3 %
Ibiza
14,3 %
Formentera
14,3 %
Cabrera
14,3 %
Eivissa
14,3 %
Jiný ostrov
14,2 %
Celkem hlasovalo 3508 čtenářů.

Baleárské ostrovy - praktické rady

Pozor na kapsáře

Pří návštěvě Baleárských ostrovů (a samozřejmě nejen jich) byste měli být velmi opatrní a hlídat si svá osobní zavazadla. Jako všude jinde na světě i zde se bohužel pohybuje velké množství kapsářů a drobných zlodějíčků. Vždy je nepříjemné, když je člověk obrán o doklady, či peníze a v zahraničí to platí dvojnásob.

Obzvláště opatrní buďte na místech, kde je větší koncentrace lidí, či přímo tlačenice. A také buďte opatrní a nedůvěřujte ženám, které na ulici prodávají karafiáty. Mohl by to být nejdražší karafiát ve vašem životě.

Půjčení auta

Pokud si na některém z ostrovů půjčíte auto, což je velmi rozumné, pak dávejte velký pozor na dodržování dopravních předpisů. Za překročenou povolenou rychlost, či špatné parkování tu policisté nešetří ani turisty. A někdy bývá opravdu problém zaparkovat.

Pokud si půjčíte kolo, budete mít po veškerých starostech a ještě něco uděláte pro zdraví. Většina ostrovů je rovinatých a v případě skalních útesů vedou podél pobřeží cyklistické stezky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám