Hlavní obsah

Architektonické zázraky: Otestujte si znalost nejslavnějších budov Asie

Devět z deseti nejvyšších budov světa stojí v Asii, v první pětce najdeme jen mrakodrapy z tohoto kontinentu. Slavní architekti z Evropy a Asie navrhují moderní budovy a realizují své nejúžasnější nápady, které nikde jinde kvůli obrovským nákladům nemohou realizovat. Podíváme se na nejpozoruhodnější stavby kontinentu. Poznáte je z fotografií?

Foto: bigstock.com

Bývaly nejvyšší na světě. Poznali jste slavné věže Petronas Towers stojící v Kuala Lumpuru?

Článek

Podíváme se na desítku slavných asijských budov. Poznávejte je, ale pokud se vám to nepodaří, pomůže vám rozluštění na konci.

Foto: bigstock.com

1. Začneme moderní stavbou s bazénem na hraně střechy. Možná nedáte dohromady její název, ale zkusíte alespoň město?

Foto: bigstock.com

2. Podíváme se do Emirátů na nejvyšší budovu světa. Znáte její jméno? Nebo alespoň město, v němž stojí?

Foto: bigstock.com

3. Zůstaneme ve stejném městě u slavné budovy ve tvaru plachetnice. Poznáte ji?

Foto: bigstock.com

4. Nejvyšší budova nejlidnatějšího města světa sem rozhodně patří. Pokud víte, jak se jmenuje, znáte i ono město.

Foto: bigstock.com

5. Kambodža není zemí známou kvůli moderní architektuře, ale najdeme v ní skvostné památky. Jak se jmenuje ta nejslavnější z nich?

Foto: bigstock.com

6. Mezi novodobých 7 divů světa patří tahle indická kráska právem.

Foto: bigstock.com

7. Tohle poznáte snadno. Val není pozoruhodný výškou, ale neuvěřitelnou délkou.

Foto: bigstock.com

8. Indonéská Jáva ukrývá tento úžasný chrám.

Foto: bigstock.com

9. Duchovní vůdce oblasti, které vévodí impozantní palác na fotce, nedávno způsobil v Praze velký rozruch.

Foto: bigstock.com

10. Nejmladší budova ze seznamu je pro v hodně exotické zemi, do níž se často nejezdí. Víte, kde je tento moderní operní dům?

Rozluštění:

1. Marina Bay Sands, Singapur

Tři věže a nad nimi jedinečná střecha dělají z Marina Bay Sands v Singapuru jednu z nejkrásnějších staveb Asie. Úchvatný není jen exteriér, ale i vnitřek budovy. Lidé se baví v kasinu s 500 stoly, několika luxusních restauracích nebo v hotelu s 2561 pokoji.

2. Burdž Chalífa, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Nejvyšší mrakodrap světa má těžko uvěřitelných 828 metrů na výšku. Celkem do něj architekti poskládali 189 pater, nejlepší vyhlídka je prý z podlaží číslo 124. Burdž Chalífa se nachází v oblasti s vysokou koncentrací architektonických zázraků včetně nákupního centra Dubai Mall s umělou sjezdovkou.

3. Burdž al-Arab, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Mrakodrap unikátního tvaru plachetnice je často označován jako nejluxusnější hotel světa. Nachází se na umělém ostrůvku, takže skutečně ční z moře jako právě připlouvající koráb.

4. Shanghai Tower, Šanghaj, Čína

632 metrů vysoká Shanghai Tower (ta obrovitá uprostřed obrázku) je nejvyšší stavbou Číny a druhou nejvyšší stavbou světa.

5. Angkor Vat, Angkor, Kambodža

V okolí kambodžského jezera Tonle Sap a města Siem Reap najdeme podobných chrámových komplexů mnohem více. Angkor Vat ale všechny převyšuje – nejen tím, jak je obrovský, ale především zachovalostí. 190 metrů široký vodní příkop, který ho obklopuje, nedovolil okolní džungli, aby ho pohltila.

6. Tádž Mahal, Agra, Indie

Symbol velké lásky postavil císař Šáhdžahán jako pomník své manželce, která zemřela při porodu. Monumentální dílo podle denního světla mění barvu. Pozorovat ho můžeme v bílé, narůžovělé či zlatavé.

7. Velká čínská zeď

Vyrazit z Pekingu k úseku Badaling (známého i pod názvem Pa-da-ling) je snadné. Půldenní nebo rovnou celodenní zájezd má v nabídce snad každá zdejší cestovní agentura a cesta k Velké čínské zdi bývá i nedílnou součástí itinerářů klasických poznávacích zájezdů po Číně. Autobus zdolá zhruba osmdesátikilometrovou vzdálenost z Pekingu za pár desítek minut.

8. Borobudur, Magelang, Indonésie

Rozlehlý chrámový komplex obestírá mnoho tajemství. Lidé ho v 15. století opustili a vstup do něj byl od té doby tabu. Místní korunní princ ho v 18. století porušil a po návratu domů prý vážně onemocněl a zemřel. Po znovuobjevení a obnovení buddhistické svatyně tu už žádné čáry nefungují a z Bororbuduru je vyhledávaná lokalita.

9. Palác Potála, Tibet

Hlavní svatyně všech Tibeťanů má prý více než 1000 místností a až 129 metrů na výšku. Od roku 1994 patří unikátní stavba na seznam světového dědictví UNESCO.

10. Královská opera, Maskat, Omán

V úchvatné budově opery, chloubě hlavního města Ománu, zpívali i takoví velikáni jako Plácido Domingo, Andrea Bocelli nebo soubor Alexandrovců. A to byla dokončena teprve roku 2011.

Inzertní sdělení: Prozkoumejte krásy Asie!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Prožijte léto v luxusní Dubaji! Máme pro vás na výběr ze spousty hotelů – od standardních po ty opravdu nejluxusnější. Stačí si vybrat a pak už bude jen na vás, který z dubajských divů navštívíte!

Seznámíme Vás s historií, místními zvyklostmi, vyjedeme do pouště, navštívíme nejslavnější bazary a uvidíme největší koberec světa. Poznávací zájezd pro ty, co milují kulturu zemí Pohádek tisíce a jedné noci.

Čtěte dále:

Podívejte se na ostrov ukrývající poklady, prozkoumejte pět nejkrásnějších lokalit pro potápění a zamiřte na ledové kluziště v poušti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Anketa

Chystáte se v zimě na dovolenou?
ano
29,2 %
ne
67,3 %
ještě nevím
3,5 %
Celkem hlasovalo 315 čtenářů.

Nejvyšší mrakodrapy světa

Jak se vyvíjelo pořadí na čele žebříčku nejvyšších budov světa? Po většinu 20. století dominovaly Spojené státy americké, v posledních letech od nich převzaly vládu asijské státy:

1929 40 Wall Street (USA, New York), 283 m

1930 Chrysler Building (USA, New York), 319 m

1931 Empire State Building (USA, New York), 381 m

1973 World Trade Center (USA, New York), 417 m

1974 Sears Tower, dnešní Willis Tower (USA, Chicago), 442 m

1998 Petronas Towers (Malajsie, Kuala Lumpur), 452 m

2004 Taipei 101 (Čínská republika známá také jako Tchaj-wan, Tchaj-pej), 509 m

2010 Burdž Chalífa (Spojené arabské emiráty, Dubaj), 828 m

Související články

Ostrov Mládeže ukrývá pirátské poklady

Indiáni, revolucionáři, mládež, piráti. Na „ostrově Borovic“, jak se dříve Isla de la Juventud říkalo, se vystřídalo mnoho rozdílných skupin obyvatel....

Kde prožít exotický silvestr pod palmami

Štědrovečerní selata a pečená kuřata jsou dojedena a jde se na pláž. Sníh nikde nevidíme, protože teploměry ukazují třicítku, ale bílo je tu dost. To díky...

Výběr článků

Načítám