Hlavní obsah

Cesta za koncem světa: Do finálního momentu zbývá už jen chvíle, nastane ve 12:11

Novinky, Jakub Kynčl (San Ignacio, Belize)
San Ignacio (Belize)

Říkejte tomu přechod do další etapy, konec jedné éry, blížící se konec světa či jednoduše jen přefouknutá bublina, hoax - do Belize, Mexika a Guatemaly se sjíždí masy lidí a postupně naplňují i taková ubytovací zařízení, kde o hosty dlouho nezavadili a po odjezdu „apokalyptických výletníků“ o ně znovu sotva zavadí.

Belize: Do momentu X zbývá jen pár hodinVideo: Jakub Herzán, Novinky

 
Článek

Ačkoli má Belize jen asi 300 tisíc obyvatel a rozlohou by zabralo zhruba třetinu ČR, začíná tu být dusno. A to nejen, co se týče teplot, které se každý den poctivě šplhají k 30 stupňům ve stínu. Davy turistů obsadily místní podniky, které jinak zejí prázdnotou. Postupně to tu však začíná víc a víc vypadat jako na srazu komunity hippies. A stejně tak to je někdy i cítit.

Odhady o tom, kolik lidí se sejde při východu slunce 21. prosince na jednotlivých archeologických nalezištích, se diametrálně liší. V guatemalském Tikalu se mluvilo až o 200 tisících lidech, kteří se měli zúčastnit třídenního festivalu, avšak prodej vstupenek zatím naznačuje výrazně nižší počet hostů. Možná až desetinásobný.

A kdy má nastat ta očekávaná chvíle? V 5:11 ráno místního času, tedy 11 minut po poledni v České republice.

Caracol připouští jen 250 lidí

Belizský Caracol, největší z mayských pozůstatků, se rozhodl nakonec pustit do svého nitra pouhých 250 hostů, kteří na místě nocují ve stanech. A zbylé stavby? Ani tam nebudou žádné větší sešlosti, hlídá je totiž armáda a nepouští nikoho dovnitř kvůli obavám z poškození památek.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

I pouhý průlet ultralehkým letadlem nad zajímavými místy může v člověku změnit vnímání času.

Kde tedy všichni jsou? Paradoxně si pouze užívají atmosféry v kolébce Mayů. Nikde však není ani slechu po apokalypse. Proč? Protože nenastane. Jde pouze o hoax, který vytvořil v druhé polovině 80. let minulého století jistý šarlatán, který se pomocí své smyšlené teorie snažil lépe prodat svou knihu. A Nostradamus? Ten přímo o roku 2012 nikdy nepromluvil.

Třídenní oslavy v Tikalu

V guatemalském Tikalu začala velká slavnost vítající významný slunovrat krátce po druhé hodině ranní SEČ. Mnoho hudebních skupin, profesionální osvětlení a podmínky jako na profesionálně vyprodukovaných koncertech v Evropě, tímto se představuje nejznámější mayská památka v Guatemale.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potomci Mayů v Guatemale vítají příchod nové éryVideo: Reuters

"Následující tři dny organizují potomci Mayů. Slavnosti se budou odehrávat zejména na tomto nádvoří, které bylo v rámci města velmi významné. Čekají nás tři dny oslav, kterými vzdáme dík stvořitelům - mayským bohům," řekl Novinkám v guatemalském Tikalu jeden z pořadatelů akce.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Poklidný západ slunce v Belize

A v Belize? Lidé jen poklidně sledovali poslední západ slunce ve 13. baktunu. Za několik hodin vyjde znovu. Tentokrát však již ve 14. etapě. Zda bude v něčem odlišná od té třinácté, určí jen sami lidé.

Baktun

Baktun (či přesněji podle mayštiny b'ak'tun) je časové období vycházející z mayského kalendáře. Čítá přesně 144 000 dní, tedy 394 a čtvrt běžného roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám