Hlavní obsah

Kvalita hotelových restaurací v Česku roste. Kam se vyplatí zajet se dobře najíst?

Češi stravování v hotelových restauracích příliš nevěří. Podle velké části z nich jsou drahé, nemoderní a nepříliš kvalitní. Tomu se hoteliéři samozřejmě brání a o přízeň hostů bojují různými prostředky, především vyšší kvalitou a chutností nabízených pokrmů. Je načase, pošramocená pověst se totiž napravuje dlouho.

Článek

O tom, že se kolo dalo do pohybu a situace se začíná měnit k lepšímu svědčí řada věcí. Hotelové restaurace s „bystrým“ manažerem na to už přišly a pro recept ani nemusely chodit daleko - kvalitní ingredience, tradiční receptury a zkušení a pro věc zapálení kuchaři. Do řady hotelových restaurací si tak dnes lze zajít už nejen na poctivé české hotovky v době oběda, ale i večer na zážitkovou gastronomii a degustaci výtvorů špičkových odborníků. A polední menu už častokrát najdete i vyvěšené na internetu.

Dobrý kuchař je nad zlato

„Svíčková, rajská, koprovka, domácí knedlíky, křenová omáčka atd., to jsou jídla, která jsou odnepaměti součástí české gastronomie a jsou zároveň náročnější na přípravu. Čechům se doma nechtějí vyvařovat. To je pak příležitost pro nás,“ přiznává šéfkuchař z jednoho pražského hotelu. „Vyhlášená svíčková vám udělá větší službu než nákladná inzertní kampaň.“

„Pokud si ale chceme z náhodného kolemjdoucího udělat stálého hosta, nesmí mu na stůl přijít špatné jídlo vyrobené z polotovarů a dochucené chemií,“ říká k tomu dál. „Na rozdíl od běžných restaurací začínáme v naší hotelové kuchyni s přípravou oběda už hned ráno, jakmile vydáme hostům snídani. Máme tak spoustu času to udělat všechno poctivě, z pravých ingrediencí a podle tradičních receptur. Ke zrychlení přípravy nemusíme používat polotovary a náhražky. Není důvod něco „šidit“.

Dobrý šéfkuchař je pro hotelový restaurant základ a manažeři jsou si toho dobře vědomi. „V běžných restauracích a hospůdkách se osazenstvo kuchyně mění z finančních důvodů poměrně často,“ vysvětluje ředitel hotelového řetězce. „Ne tak ale v našich hotelech. Kuchaři díky tomu mají více času věnovat se dlouhodobému zkvalitňování menu a mají s přípravou jídel podle tradičních receptur větší zkušenosti. Kvalita jídel si tak dlouhodobě udržuje vysoký standard,“ dodává.

Na oběd do hotelu? Proč ne…

Do boje o hosty vyrazili někteří šéfkuchaři už i s poledními nabídkami pro ty, kdo si na oběd odskočí v polední pauze z práce. Díky tradičnímu českému jídelníčku a kvalitnější stravě to může být dobrá alternativa k nezdravým jídlům z fast foodu a mastným specialitám čínských restaurací, ve kterých lidé kvůli rychlosti a dostupnosti končí nejčastěji.

„Chceme, aby se tito lidé naučili chodit na oběd i k nám do restaurace,“ nezastírá hotelový manažer. Část z nich vychází svým potenciálním zákazníkům vstříc i v tom, že polední nabídku pravidelně umisťují na web. „O tom, že poctivá hotovka, kterou vám v naší restauraci naservírujeme, je určitě lepší, než hranolky usmažené na přepáleném oleji, není sporu,“ dodává nakonec.

Hotely dnes často lákají i na osvědčené regionální recepty. Krkonošské hotely třeba sází na tradiční pokrmy z brambor, hub nebo borůvek. „Nabízíme hostům to, co roste ve zdejších lesích a nutno říct, že sem za tradičním jídlem nechodí jen cizinci,“ říká šéfkuchař. V Brně zase přišli se zážitkovou gastronomií a lidé tu mohou povečeřet třeba s teologem.

Změn k lepšímu je ještě celá řada, je to ale postupný a dlouhodobější proces. Pokud ale máte v okolí hotelovou restauraci, do které jste byli dříve zvyklí chodívat, možná stojí za to být znovu trochu zvědavý a po delší době to opět vyzkoušet. Možná budete změnami mile překvapeni.

Čtěte dále:

V dalších článcích si můžete přečíst o tom, jak zvládnout dovolenou s malými dětmi, romantických pobytech pro dva i o špičkových wellness hotelech. Více na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zajímavé gurmánské zážitky

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá ze své široké nabídky:

V pražské restauraci Koppernik si můžete vychutnat romantiku v rudolfinském stylu, se špičkovou obsluhou a vybranými pokrmy

Romantiku ve dvou si můžete užít i v Mariánských Lázních. Neopakovatelná atmosféra  Anglie a výborné jídlo.

Večeře v srdci Krkonoš v České restauraci hotelu Arnika. Tříchodové menu připraví špičkový šéfkuchař se svým týmem.

Brněnský restaurant nabízí výbornou středomořskou a italskou kuchyni a širokou nabídku špičkových vín.

 Autor: Lucie Štěrbová & OREA HOTELS

Anketa

Jak často chodíte na oběd do restaurace?
Denně
6,9 %
Dvakrát až třikrát v týdnu
9,1 %
Jednou do týdne
11,4 %
Jednou do měsíce
21,5 %
Méně
51,1 %
Celkem hlasovalo 902 čtenářů.

Inzertní sdělení: Hotelové restaurace – jakou vybrat?

V České republice je několik kvalitních hotelových restaurací, které se mohou pyšnit těmi nejlepšími šéfkuchaři, mnoha oceněními, zážitkovou gastronomií nebo třeba jídelníčkem inspirovaným M.D. Rettigovou. Vybíráme pro vás ty nejzajímavější.

Restaurant Koppernik – OREA Hotel Pyramida – Praha

Šéfkuchař Petr Kopáč, který šéfuje kuchyni restaurantu na pražském Břevnově, je velkým vyznavačem tradiční a poctivé české kuchyně. Máte tady proto jistotu, že vývar je opravdu z kostí a máslo je máslo. Hotel je i součástí projektu Czech Specials a pokud chcete znát nejčerstvější zprávy z hotelové kuchyně, mrkněte na jejich Facebook. Najdete tam zajímavosti a perličky z běžného provozu, ale i tipy na to, co si u nich dát dobrého.

Churchill's Pub & Restaurant – OREA Hotel Excelsior – Mariánské Lázně

Jak v pravém anglickém klubu si budete připadat v této stylové restauraci, která připomíná návštěvu Winstona Churchilla v Mariánských lázních. Výjimečná whisky, několik druhů piva, výborná kuchyně a unikátní atmosféra jako v pravém anglickém baru. A pokud sem vyrazíte, určitě ochutnejte pravý jihoamerický rumpsteak „Pampa“ z toho nejlepšího hovězího. Zajímá vás, jak to vypadá interiér? Podívejte se na video pořízené uvnitř.

Česká restaurace – OREA Hotel Arnika – Špindlerův Mlýn

V hotelu pracuje jeden z nejlepších kuchařů v Krkonoších. Pětadvacetiletý šéfkuchař Lukáš Čížek drží otěže kuchyně pevně ve svých rukou a patří ke špičce ve svém oboru. V České restauraci si pochutnáte na tom, co ke Krkonoším neodmyslitelně patří. Krkonošské kyselo, sejkory, ale i houbový kuba  – to je to, co restauraci proslavilo mezi návštěvníky našich nejvyšších hor. . Více o dění v hotelu vám prozradí jeho Facebook.

Restaurant A La Carte – OREA Hotel Voroněž – Brno 

Nabízejí tady degustační menu o sedmi chodech, nebo ukázky molekulární gastronomie, kdy kuchaři používají nejen nečekané suroviny, ale i postupy. Výsledky jsou unikátní a ochutnáte je jen ve špičkových restaurantech – tím restaurant A La Carte bezesporu je. O zručnosti zdejších kuchařů, kterým pod rukama vznikají hotové klenoty gastronomie, se ostatně můžete přesvědčit na tomto videu.

Související články

Když do lázní, tak do Františkových

Pokud si chce někdo vyrazit v Karlovarském kraji na výlet, neměl by vynechat Františkovy Lázně. Už třeba jen proto, že spolu s Mariánskými Lázněmi a Karlovými...

Výběr článků

Načítám