Hlavní obsah

Buckinghamský palác se otevírá veřejnosti výstavou Rok královny

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buckinghamský palác, odkud vládne britská královna Alžběta II., se otevře v úterý 27. července veřejnosti. Zájemci si budou moct prohlédnout nejen bohatě zdobené interiéry paláce, ale i výstavu Rok královny, na které budou k vidění klobouky, slavnostní roucha a další předměty z královských ceremoniálů a státních návštěv Alžběty II.

Článek

Návštěvníci Buckinghamského paláce mohou navštívit buď jen reprezentativní státní komnaty s výstavou Rok královny, nebo jít na kompletní prohlídku celého paláce, což zahrnuje jak komnaty, tak královské stáje i obrazárnu.

Rok královny ilustruje pompu, vznešenost, tradici, bohatství a historii národa a události královny, jak ji míjí během roku. K vidění budou obřadní roucha, žezlo, dárky, uniformy, šaty a šperky, ale i archivní fotografie a krátké filmy.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Buckinghamský palác

Za vstup do státních komnat zaplatí dospělí cca 520 Kč, studenti a starší 60 let 480 Kč, mladší 17 let zaplatí 300 Kč. Děti do pěti let mají vstup zdarma. Rodinné vstupné (pro dva dospělé a tři děti do 17 let) vychází na 1390 Kč.

Kompletní prohlídka s výstavou Rok královny stojí dospělé cca 950Kč, studenty a starší nad 60 let 850 Kč, studenty do 17 let 540 Kč, rodinné vstupné (pro dva dospělé a tři děti do 17 let) je pak za 2480 Kč.

Buckinghamský palác byl poprvé zpřístupněn veřejnosti v 90. letech 20. století. Pravidelně se otevírá během letních měsíců. Letos můžete navštívit palác od 27. července do 1. října 2010.

V rámci prázdnin britské vlády se také zpřístupňují veřejnosti prostory Parlamentu. Sněmovna lordů je otevřena do 27. srpna 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám