Hlavní obsah

Český řidič, u kterého ve Francii našli migranty v kamionu, dostal dva roky

Paříž
Aktualizováno

Soud v severní Francii ve čtvrtek zpřísnil z 18 měsíců na dva roky vězení trest pro českého řidiče, v jehož kamionu úřady našly loni v přístavním městě Calais skupinu Iráčanů. Informoval o tom jeho právník Ladislav Drha.

Foto: Novinky

Článek

Řidič Jiří Sagan, který od počátku tvrdí, že o migrantech v chladicím boxu vůbec nevěděl, má také na čtyři roky zakázaný pobyt ve Francii.

Soud ve městě Douai tak vyhověl požadavku francouzské prokuratury a naopak nevyhověl návrhu obhajoby na úplné zproštění.

„Odsouzený zatím nepožádal o předání k výkonu trestu odnětí svobody do ČR. Pokud této možnosti využije, pak mu bude ze strany českého velvyslanectví v Paříži poskytnuta plná součinnost,“ sdělil Novinkám Robert Řehák z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí.

Řehák dodal, že Česko musí respektovat francouzskou justici a její verdikt. Podle platných francouzských zákonů je řidič nákladního vozu za své auto plně zodpovědný.

Je tedy vinen i v případě, že migranty či cokoliv nelegálního převáží, aniž by si toho byl vědom. Tvrzení českého řidiče, že o Iráčanech nevěděl, proto u soudu prokazováno ani vyvraceno nebylo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám