Hlavní obsah

Česko chce v Praze evropské středisko pro umělou inteligenci

Česká republika má zájem zřídit v Praze jedno z budoucích takzvaných evropských center excelence pro umělou inteligenci. Své kolegy z ostatních zemí EU o tom tento týden na jednání ministrů odpovědných za otázky konkurenceschopnosti informoval náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinářům pak náměstek připomněl, že Evropská komise plánuje na rozvoj technologií a průmyslu souvisejícího s umělou inteligencí v příštích deseti letech poskytnou asi 20 miliard eur (asi 514 miliard Kč).

"Přímo na ta centra excelence by teoreticky mělo být vyčleněno nějakých 50 milionů eur," řekl Bärtl.

V České republice by měla být v dubnu připravena v této oblasti vlastní národní strategie, s výzvami pro související program předpokládanými letos v květnu. "Tam je alokováno dalších asi deset miliard korun, zejména pro malé a střední podniky," doplnil náměstek.

Center by mělo vzniknout pět

Je podle něj obtížné předvídat, zda se Česku skutečně podaří uspět a evropské centrum pro umělou inteligenci v příštích letech v Praze vznikne. "Úzce spolupracujeme s akademickou sférou, platforma Svazu průmyslu se věnuje umělé inteligenci," vypočetl Bärtl s tím, že jednotlivé sféry tak spolu už nyní v této oblasti úzce spolupracují, takže šance "nejsou malé".

Náměstek předpokládá, že oněch center v celé EU vznikne asi pět. "Tak jednoznačně, jako jsme se k tomu přihlásili my, jich (jiných zemí) mnoho nebylo," poznamenal.

Galileo sídlí v Praze

Podobné moderní centrum v Praze by podle Bärtla bylo pro Českou republiku rozhodně přínosem. Náměstek připomněl pozitivní dopady faktu, že v Praze už sídlí administrativní centrála evropského projektu Galileo.

Systém Galileo je přímou odpovědí na americkou konkurenci GPS a jeho ruskou obdobu GLONASS. Pro běžné uživatele přinesla novinka především výrazně přesnější navigaci. Využívat konkurenční systém GPS mohou nicméně pouze lidé, jejichž zařízení jsou na nový standard připravena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám