Hlavní obsah

Zimní zahrada má dobře sloužit i v létě

Právo, Karolina Černá

Zimní zahradu využíváme tradičně k přezimování choulostivých rostlin. Často je ale také místem určeným k naší relaxaci, posilování fyzické kondice nebo plní funkci reprezentativního předsálí domu.

Foto: Geus okna

Zimní zahrada často svou širší stranou navazuje na dům, může být vysunuta do venkovní zahrady.

Článek

Zimní zahrada rozšiřuje obytný prostor, který nás přirozeně propojuje s okolní přírodou. Zajišťuje celoroční přísun denního světla v příjemném klima, což oceníme v mrazivých, ale i ve velmi horkých dnech.

Zvládnout musí vše, co každá stavba, proto rozhodně nepodceňujeme kvalitu základů, materiálů konstrukce, její tepelně izolační vlastnosti, odolnost i preciznost provedení výstavby.

Materiál konstrukce

Z architektonického i uživatelského hlediska jsou atraktivní hliníkové konstrukce štíhlých linií s možností výběru barevných odstínů a funkčního provedení. Hliník je trvanlivý, pevný a nenáročný na údržbu.

Foto: Schüco

Tvar zimní zahrady harmonicky doplňuje stavbu domu. Jednoduchý vzhled ušetří finance i realizaci složité konstrukce, která může způsobit problémy s prouděním vzduchu a nadměrnou vlhkostí.

Plastové profily, kvůli stabilitě často vyztužené ocelí nebo hliníkem, dobře izolují a vyžadují minimální péči. Cenově jsou nejdostupnější. V praxi se osvědčuje ekonomická varianta, kdy je z hliníkových prvků řešena nosná konstrukce se střechou a z plastových prvků jsou vytvořeny boční a čelní výplně.

Oblíbené jsou také konstrukce ze dřeva, obvykle z borovice, jedle, smrku, nároční zákazníci ocení buk, dub a exotické dřeviny. Cenově jsou projekty ze dřeva a hliníku téměř srovnatelné, dřevo však vyžaduje pravidelnou poctivou údržbu. Více péče vyžadují velmi světlé lazury.

Zimní zahrada je skrytým klenotem nového sídla zpěváka Joeyho McIntyra

Tipy a trendy

Existují však i bezúdržbové nanonátěry, které udržují kondici dřeva až deset let. Přesto jednou ročně můžeme vzhled dřeva oživit speciálním ošetřujícím roztokem doporučeným výrobcem.

Skleněný plášť

Konstrukce mohou být vybaveny standardními dvojskly či trojskly (v případě propojení s interiérem), bezpečnostním sklem nebo protislunečním zasklením. Zahrnovat může klasická otvíravá okna a ventilaci přes posuvné dveře, maximální otevření nabízejí shrnovací dveře.

Pozor! Rozměry otvíravých elementů musejí být vždy posouzeny z hlediska konstrukce střechy a jejího zatížení!

Foto: Schüco

Když je zimní zahrada propojena s domem, mezi ní a interiérem dochází k prolínání tepla. Pokud si v zimě dopřáváme výhled ven z tepla domova, prostor zahrady vytápíme.

Problémem bývá nežádoucí rosení skla, které souvisí s vlhkostí vzduchu v interiéru. Nejlépe ho snížíme větráním. Zimní zahrada by měla být konstruována tak, aby bylo možné otevřít 25-35 % zasklené plochy, např. výklopnými okny, zdvižně posuvnými dveřmi. Ventilace výklopnými prvky je nejefektivnější, jsou-li umístěny v nejvyšších bodech konstrukce.

„Teplota v místnosti by se měla ideálně pohybovat okolo 22 °C a vzdušná vlhkost nemá přesahovat 60 %, spíše bychom se ji měli snažit držet níže. Tím snížíme i riziko vzniku plísní,” říká Jan Lemberka, obchodní ředitel firmy Geus Okna.

Dodává, že ideální je intenzivní větrání, nikoli dlouhodobě pootevřená okna. „Stačí zotvírat všechna okna třeba na pět minut několikrát denně,” vysvětluje.

Nakládání s teplem

Přehřívání prostoru v létě a úniku tepla v zimě se vyhneme správně zvolenou kombinací tepelně izolovaných profilů, zasklení, stínění a orientace zimní zahrady.

Dnešní konstrukce bývají vybaveny vlastním systémem vytápění, obvykle podlahovým topením. Velkoformátový skleněný plášť funguje i jako zásobník kumulující sluneční teplo, čímž snižuje spotřebu tepla dodávaného z konvenčního topného systému v zimních měsících.

Z hlediska tepelných úspor je ideální jižně orientovaná zimní zahrada. Disponuje po celý rok dostatkem tepla a světla, avšak vyplatí se zvolit speciální tónovaná skla nebo kvalitní stínicí techniku.

Foto: Climax

Hlavně u zimních zahrad orientovaných na jih uvítáme v létě venkovní stínění. Fasádní clony Unirol stíní a zároveň umožňují průhled ven.

„Přehřívání prostoru v letních měsících zamezíte použitím vhodné stínicí nebo ventilační techniky, např. markýz, žaluzií, tónovaných skel s vysokým reflexním stupněm či ventilačních systémů,” radí Petr Herynek ze společnosti Schüco CZ.

Nasměrování na jihovýchod nebo jihozápad zajistí absenci přímého slunečního záření v odpoledních hodinách.

Zimní zahrady otočené na sever bývají naopak studené a stinné, v příjemnější zázemí je promění termoizolační sklo a speciální izolace stěn a podlah.

Na východ postavené zahrady jsou v ranních hodinách zalité sluncem, při použití vhodného zasklení lze teplo udržet až do odpoledne.

Západní strana přináší dostatek světla v podvečerních hodinách.

Raději typ, nebo na míru?
Typové zimní zahrady fungují jako stavebnice. Sestavují se z jednotlivých modulů. Firmy nabízejí několik základních typů. Zákazník vybere ten, který se hodí k domu nejlépe. Pomoci mu může konfigurátor na webu výrobce.
Na míru se zimní zahrady řeší podle požadavků investora. Rovněž navazují na styl domu, mohou však zahrnovat více specifik. Projekt se vyplatí konzultovat s projektantem a se zhotovitelem.
Cena zimní zahrady se odvíjí od práce, kterou stavba vyžaduje (úprava pozemku, zavedení topení apod.), i od velikosti, tvaru, členitosti a použitých materiálů. Plocha 15 m² stojí kolem 300 000 Kč. Cena atypické zahrady na zakázku je počítána individuálně, může být až o 25 % vyšší než cena typové zahrady.
Foto: Deceuninck

Zimní zahrady sloužívaly pouze k přezimování a pěstování citlivých tropických rostlin (pomerančovníků, citroníků). Odtud také název oranžérie.

Rostliny a klima zahrady
Od -5 do +5 °C vyhovuje rostlinám ze severního Středomoří: např. citroníku, olivovníku, bambusu, granátovníku, agáve a jasmínu.
Mezi 5 až 15 °C se daří jihoamerickým a jihoafrickým rostlinám (myrta, rozmarýn, fíkovník, kávovník, mangovník).
Nad 18 °C svědčí tropickým rostlinám: některým orchidejím, broméliím, guzmániím a alokáziím.

Anketa

Máte doma zimní zahradu?
Ano, máme.
28,2 %
Nemáme, ale plánujeme ji.
24,7 %
Měli jsme, ale už nemáme.
2,1 %
Nemáme.
45 %
Celkem hlasovalo 773 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Připomeňte si třpytivou poetiku zimní zahrady

Máloco dokáže vytvořit tolik krásy, kolik sníh za jediný okamžik. Před očima otevírá svět plný něžných půvabů, které nespatříme v žádné jiné roční době. Užijte...

Výběr článků

Načítám