Hlavní obsah

Žena vyzdobila okolí domu kvetoucí vlajkou

Novinky, Jana Nesvadbová
Kynšperk nad Ohří

Nezajímavý vstup z ulice do zahrady měli ještě donedávna u jednoho bytového domu v Kynšperku nad Ohří. Během karantény ale jeho obyvatelku, naši čtenářku paní Jitku napadlo, jak by bylo možné zahradu od ulice zastínit a přitom kolemjdoucí zaujmout něčím nevšedním. S pomocí jednoduchého materiálu vytvořila vertikální záhonek, navíc ovšem v našich národních barvách.

Foto: Archiv čtenářky

Ulici zdobí nová vlajka tvořená kelímky s květinami. Takto vypadala brzy po vytvoření.

Článek

Z ulice na zahradu u domu, kde paní Jitka bydlí, se jde po kovových schodech. Jako opora slouží zábradlí. A právě to posloužilo jako základ pro její nápad dodat místu trochu krásy vertikálně umístěnými květinami.

Podobné květinové stěny je možné objevit na spoustě míst, lidé si tak například zdobí zdi domu, jinde tak vylepšují pohled na plot, případně vzhled ulice.

Originalita kynšperského vertikálního záhonu spočívá v tom, že se naše čtenářka nespokojila jen s myšlenkou, že v ulici přibyde hezká plocha s pestrobarevnými květinami, ale rovnou z nich vytvořila obrazec. Volila naše národní barvy a vytvořila obraz české vlajky.

„Na zábradlí jsme připevnili pletivo, které se běžně používá např. na králíkárnách. Kelímky od jogurtů jsem polepila útržky letáků a po zaschnutí ještě jednou vrstvou ubrousku. Použila jsem lepidlo Herkules. Tím vznikla struktura. Následně jsem barvila modrou, bílou a červenou,” píše paní Jitka.

Foto: Archiv čtenářky

Vše je připraveno k výrobě.

Foto: Archiv čtenářky

Detail uchycení kelímku

Tam, kde už nestačily doma nastřádané kelímky od půlkilových jogurtů, tam si čtenářka vypomohla uříznutými spodky PET lahví.

Své zahradě se věnuje majitelka už 17 let, nejvíc miluje vymýšlení nových vylepšení

Zahrada

V národních barvách nejsou ovšem vyvedené pouze kelímky. V odpovídajících barvách jsou v nich zasazené i květiny. Do modrých tak přišly lobelky a do bílých a červených surfinie.

Foto: Archiv čtenářky

K zábradlí je připevněné pletivo a k němu pak kelímky s květinami.

Foto: Archiv čtenářky

A takto vypadá vlajka v plném květu.

„K uchycení mi posloužila běžná elektrikářská páska. Otvory jsem vypalovala pájkou. Náklady cca 1100 Kč, počítám barvy, květiny a drobnosti,” vypočítává paní Jitka.

A jaké jsou reakce okolí? Jak si pochvaluje naše čtenářka, všem okolo se „její vlajka” líbila.

Anketa

Znali jste tyto vertikální záhonky?
Ano, také takový máme.
10,1 %
Ano, ale v reálu jsem ho nikde ještě neviděl/a.
55,4 %
Nejsem si jistý/á.
3,6 %
Ne, myslím, že ne.
5,7 %
Ne. Vidím to poprvé.
25,2 %
Celkem hlasovalo 1269 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám