Hlavní obsah

Zahradu, v níž vládne kámen, oživuje jezírko se zurčícím potokem

Novinky, Jana Nesvadbová

Kámen v nejrůznějších podobách vládne zahradě naší čtenářky Marcely, kterou už čtvrtým rokem buduje kolem rodinného domu na okraji Kladna. Návštěvník na něj narazí snad ve všech velikostech, od drobného kačírku, přes zídky až po větší solitéry. Příjemným protipólem je pak velké jezírko a kolem něj zurčící umělý potůček.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Přirozenou dominantou přední části zahrady je velké jezírko s potokem, který protéká mezi ním a domem.

Článek

„Zahrada a péče o ni je mojí velkou zálibou. Přítel Honza si vymyslel jezírko, ale mně se do toho zpočátku moc nechtělo. Teď však vidím, kolik je tu díky němu a potoku života,” napsala nám spokojená čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

V jezírku se majitelé koupou, rostou v něm ovšem také lekníny a dobře se v něm daří i různým druhům ryb.

Jezírko obdélníkového tvaru je do tří čtvrtin délky hluboké 70 cm, zbývající čtvrtina je hlubší, má hloubku 150 cm. Kolem protéká potůček, jenž je pomáhá čistit.

„V jezírku je čerpadlo, které nasává vodu do studánky na začátku potůčku. Když protéká jeho korytem, prochází i místem, které je zakryté prkny, kde je UV lampa. Pak přes malý splav vtéká zpátky do jezírka,” popisuje koloběh vody na zahradě čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Potok protékající kolem jezírka do něj ústí a pomáhá je čistit.

„V potůčku se denně koupou ptáci a naše Sára (pes - leonberger) má pořád co pít,” pokračuje Marcela a dodává: „V jezírku kvetou lekníny a plavou koi kapři, jeseteři a karasi a všichni pěkně přibývají. Naše koupání je nijak nevzrušuje.”

Foto: Archiv čtenářky

Jezírko majitelé vybudovali metodou ztraceného bednění, přičemž nad povrch okolního terénu je přizděno štípanými žulovými kostkami, lidově nazývanými „kočičí hlavy”.

Foto: Archiv čtenářky

Velkou radost udělala čtenářce houpačka zavěšená pod pergolou, kterou jí přítel Honza vlastnoručně vyrobil k narozeninám.

Odpočinkovou část zahrady tvoří zatravněné plochy a také terasa vydlážděná štípanou žulovou kostkou.

Žulu Marcela s přítelem nemusela kupovat, stačilo domluvit se s dělníky, kteří asfaltovali nedalekou silnici, a právě původní „kočičí hlavy” z ní vyhazovali.

Foto: Archiv čtenářky

Terasa před domem i plocha pod pergolou jsou vydlážděné žulovou kostkou.

Velkou radost má čtenářka z houpací lavice zavěšené pod pergolou, kterou lze využít i jako visutou postel. Také samotná pergola vznikla recyklací již nepoužívaného materiálu. Její sloupy stály dříve na chmelnici. Poté, co byly vyřazeny, čtenářka je měla možnost odkoupit za symbolickou cenu.

Foto: Archiv čtenářky

Bílý kačírek používá čtenářka místo mulčovací kůry.

Okrasná a užitková část

Okrasné části zahrady, jež plynule navazuje na odpočinkové zóny, vládne bezesporu kámen. Velké plochy vysypala naše čtenářka světlým kulatým kačírkem, do nějž zasadila kultivary rozličných okrasných dřevin i malé bochánky květin. Hezky se na něm vyjímají i různé samorosty a pařezy i větší ozdobné kameny.

Foto: Archiv čtenářky

Na kámen nevsadila Marcela bezdůvodně. Svou volbu vysvětluje následovně: „Nemusím doplňovat žádnou kůru a ptáci nic nerozhazují.”

Foto: Archiv čtenářky

Část zahrady za domem, velkou zhruba 2400 čtverečních metrů, využívá Marcela s přítelem jako užitkovou. Kromě záhonů se zeleninou a bylinkami zde návštěvník nalezne i skleník, nově se majitelé pustili i do chovu slepic.

„Není nad vlastní vejce. Letos jsme si vylíhli 40 kuřat různých druhů,” uzavírá čtenářka spokojeně.

Foto: Archiv čtenářky

Na kačírku se dobře vyjímají nejenom dřeviny a květiny, ale třeba i pařezy nebo solitérní kameny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám