Hlavní obsah

Mistři zahrad: Zahrada ve středomořském stylu na kraji Prahy

Majitelé zahradního pozemku v Řeporyjích si vysnili zahradu ve středomořském stylu, plnou palem a suchomilných rostlin. S prosbou o pomoc se obrátili na zahradní architektku Danu Makrlíkovou a její tým z pořadu Televize Seznam Mistři zahrad.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Posezení v nejsvětlejším místě zahrady s jukami a palmami. Mlatový povrch je v tomto místě zhutněný, postupně volně přesahuje do dalších částí zahrady s vegetací.

Článek

Milovníci jižní Evropy si chtěli svůj kousek Středomoří vybudovat na své zahradě nejprve sami. Bohužel ale zjistili, že bez odborné pomoci to nepůjde. Po mnoha pokusech s různou výsadbou došli k závěru, že zahrada se ani zdaleka nepodobá jejich představám.

„Vybudovat v Čechách středomořskou zahradu samozřejmě moc nelze, protože tady máme zcela jiné klimatické podmínky než většina jihoevropských rostlin potřebuje. Zimu zkrátka nepřežijí. Snažili jsme se ale zahradu a rostliny v ní ladit požadovaným směrem a co nejvíce vyvolávat dojem zahrady v přímořské oblasti,“ uvádí Dana Makrlíková.

Větší část pozemku je bohužel orientována na sever, takže většina rostlin, které potřebují hodně sluníčka a tepla, by brzy zahynula. Ale v místě, kam svítí celý den slunce, se podařilo vytvořit příjemné posezení s palmami, jukami atd. Zde také vznikly vyvýšené záhony na zeleninu.

Mistři zahrad – nový pořad Televize Seznam určený pro všechny, kteří mají svou zahradu rádi

Zahrada

Aby dosáhla více středomořského vzhledu, k prostoru s posezením Dana vybrala mlatový povrch, což je utužené kamenivo, které plynule přechází i do záhonů a působí tak trochu jako písek na pláži u moře.

Navíc, ve světlém kamenivu více vyniknou i rostliny. Palmy (Trachycarpus) budou majitelé na zimu zakrývat speciálním vyhřívaným skleníkem.

Nový pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dopřejte terénu v zahradě dynamiku

Zahradu oživíme zatravňovací dlažbou, okrasnou stěnou, schodištěm, pěšinami i dekorativními pokrývkami záhonů. Vnesou do ní krásu a pohyb, navíc jsou velmi...

Příběh stromů v zahradě na Okoři

Magická zahrada s mlýnem se nachází v krásné krajině na Okoři. Patří k malebnému údolí Zákolanského potoka i k historickému viaduktu, po němž v letní sezoně...

Betonu a kameni to v zahradě sluší

Beton a kámen nejčastěji slouží k výstavbě příjezdových cest, chodníků, plotů, opěrných zídek, tvoří terasové plochy. Jejich potenciál je však daleko širší....

Dvůr Listen vás nadchne půvabem

Stačí zahlédnout malý kousek téhle zelené říše fantazie a jste zamilovaní až po uši – do fantastických barev, tvarů a detailů, které uplatníte i ve své...

Výběr článků

Načítám