Hlavní obsah

Zahrada protkaná exotikou zaujme na první pohled

Právo, Adéla Mclintock

Meteorologickému létu odzvonilo, ale i to babí se snaží, seč může, aby exotikou prošpikovaný záhon, který ve své divukrásné zahradě nedaleko Prahy vyčaroval Václav Soukup, budil úžas co možná nejdéle.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Exotika babího léta. Ostrov s rostlinami ze vzdálených koutů světa vnáší do středoevropské zahrady náladu tropického ráje.

Článek

K tvorbě nevšedního záhonu, který je mimochodem dokonale promyšleným a sehraným týmem rostlin zasazených do nádob, inspirovala pana Václava fotografie pořízená na dovolené v Brazílii.

Naše horká léta jeho myšlenku podpořila, a tak se vydal na další cestu – tentokrát po pražských zahradnictvích, nakoupil osmnáct druhů cizokrajných rostlin a podle toho, jak mu velel cit a rozum, z nich vyskládal ostrov dlouhý na šest kroků, který už třetí sezonu krášlí vjezdovou plochu ke garáži.

Co bychom měli vědět dřív, než si začneme plnit sen o vlastním ostrově vonícím dálkami?

Banánovník v hlavní roli

Ústředním aktérem je famózní banánovník (Ensete ventricosum) Maurelii, který bije do očí obří plochou listů vymalovanou tóny od třešňově červené po ostružinově fialovou.

Václav koupil rovnou tři, přičemž každý měřil podél nepravého kmenu 120 cm a vyšel na tisíc dvě stě korun.

Ostálky prodlouží radost z léta

Zahrada

Během tří let zdvojnásobily počet listů a vytvořily mohutné koruny. Energii k růstu získávají z tekutého hnojiva pro rajčata a vody. Substrát během vegetace nesmí vyschnout!

Aby se listy netrhaly jako plachty v bouři, odcloníme banánovník proti větru vzrostlejšími, nejlépe exoticky vyhlížejícími rostlinami typu bambus, prodara štíhlá (Aralia elata) či škumpa orobincová (Rhus typhina) s palmovitým efektem olistění.

Květy a listy pikantních barev

Čím jasnější a okázalejší barvy zvolíme, tím lépe, jak ukazují jeřabinově oranžové květy dosny indické (Canna indica) Phasion, které po vzoru olympijské pochodně září do daleka na metr a půl vysokých stoncích.

Stačí po nich sklouznout pohledem níž a zorničky se rozšíří nad pádlovitými listy s úžasnou kresbou růžových a bronzových pruhů.

Dosny jsou žíznivé hlíznaté rostliny, jejichž listy před zimou uvadají a na jaře znovu raší.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pikantní barvy. Hlazenec (Cuphea ignea) spolu s kaktusovitou jiřinkou vyzařují tolik energie, až se zdá, že každou chvíli expolodují.

Totéž platí pro jiřinky, které zde reprezentují tři základní skupiny: leknínovité, kaktusovité a náhrdelníkovité. Před nimi jako by se vyrojili motýlci.

Aspoň tak působí subtilní kvítky šalvěje (Salvia x jamensis) Raspberry Royale (nahradit ji lze snáze dostupným druhem Salvia greggii) tulící se něžně k hlazenci ohnivému (Cuphea ignea) s dlouze trubičkovitými oranžovožlutými pohárky, kterými rád zdobí i balkonové truhlíky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Návštěva z obýváku. Oblíbená pokojovka oplsteň (Iresine herbstii) se v zapuštěném květináči letní venku vedle bíle pruhované takary (Dianella).

V borduře po levé straně ostrůvkovitého záhonu nabízejí pastvu pro oči strakaté, i v zimě zelené mitrovničky (Tiarella), růžově žilnatá oplsteň (Iresine herbstii) Brilliantissima, kterou možná pěstujete doma za oknem, a takara (Dianella tasmanica) Variegata, oddenkatá stálezelená rostlina, nápadně podobná pokojovému zelenci.

Ostatně zelenec či panašovaná juka za ni hravě zaskočí, pokud ji v zahradnictví neseženeme.

Aby výsledek stál za to

Pěstování v nádobách svádí ke hře škatulata, hejbejte se. Té si užijeme při vymýšlení ideální kompozice, které můžeme dát každý rok koncem května, kdy už tropickým rostlinám nehrozí smrt mrazem, zcela novou podobu.

Později však už osázené nádoby raději nepřesouváme, aby se zeleň pospojovala pěkně jako puzzle a nevznikaly mezi nimi temné proluky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jako hořící pochodně. Dosna indická (Canna indica) předvádí žhavě zbarvené květy na pevných lodyhách víc než metr a půl nad zemí.

Bujná směsice bude tím působivější, čím víc rozdílných výškových úrovní v ní vytvoříme. Rostliny by měly poschoďovitě stoupat od kraje směrem k pozadí.

Pokud lze do záhonu nahlédnout ze všech stran, pak nejvyšší druhy umístíme doprostřed, aby každá zúčastněná květina či dřevina správně vynikla.

  • Kdo nechce utrácet za vzrostlé exempláře, koupí místo nich menší a postaví je na bedýnku či sloupek vyskládaný z cihel.

Spoustu peněz můžeme ušetřit i za nádoby. Ty nemusejí být extra dekorativní, protože ve výsledku bychom je neměli vidět, aby dojem bujné, ničím nerušené džungle byl od pravé k nerozeznání.

Elegantní můstky ozdobí venkovskou i moderní zahradu

Zahrada

Květináče v lemu záhonu buď zapustíme do země, nebo osázíme rostlinami, které je schovají pod bujným listovím či splývavými výhony. Lze je i zamaskovat zvýšeným obrubníkem.

Velké stěhování

Pro rostliny z tropických koutů světa je babí léto vrcholnou přehlídkou krásy a svěžesti. Jakmile začne rtuť na teploměru trvale klesat pod osm stupňů, naloží je Václav Soukup na malý rudl a přesune do světlé temperované garáže, kde v bezpečí a při omezené zálivce přežijí mrazivé období.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Oslnivé kontrasty. Leknínovitá jiřinka září před tmavými listy dosny Phasion, na nichž protisvětlo dopodrobna vykresluje unikátní pruhovaný vzor.

Vhodným zimovištěm je také skleník, zimní zahrada, prosklená lodžie či terasa. Aby velké stěhování neodnesla záda, vyplatí se krom přepravních plošinek a vozíků pořízení plastových nádob, které jsou lehké, navíc levné a dobře drží vláhu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Udatna prospívá ve stínu i na jílu

Rádi byste dali tmavému koutu svěží jiskru? Nastěhujte tam udatnu! Když rozkvete, prosvítí tmu jako světlušky o svatojánské noci a nezastaví ji v tom ani půda...

S turanem rozkvetou spáry i květináče

Turan Karvinského nehýří žádnou pompou, vlastně je to úplně obyčejná kytka, kterou ale stojí za to poznat a mít nablízku. Kdo si s ním začne, toho bude od...

Koberec svým chodidlům dopřejte i venku

Koberec příjemný na omak, nenáročný na údržbu a vzdorující rozmarům počasí můžete mít na zahradě, balkonu, terase nebo na předzahrádce bytu či domu. Nevěříte?

Výběr článků

Načítám