Hlavní obsah

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro ten vytvořili kamenem vykládané koryto. Právě kámen je materiálem, který na zahradě společně s vodou hraje prim.

Foto: Archiv čtenáře

Kámen a voda, dva hlavní prvky zahrady.

Článek

Zahrada má výměru takřka 1500 m² a její majitelé ji upravují již déle než dvě dekády.

Jak píše pan Martin, nejdříve upravovali bezprostřední okolí kolem domu, pak se vrhli na potůček. Ten má kamenem vykládané dno. Za vydatných dešťů a na jaře se umí pěkně rozvodnit.

Později následovala stavba pařníku, také bazénu a nakonec i pergoly.

„Zahradu máme spíš okrasnou, kromě pařníku máme dva záhony. Na jahody a malý na zeleninu. Z květin máme různé druhy skalniček, levandule, růže, azalky, rododendrony, několik dřevin atd.,“ píše pan Martin.

Potok, bazén, jezírko i studna

Návštěvníka zahrady zaujme hned na první pohled nejenom všudypřítomný kámen, ať již v podobě dlažby, nebo zídek, ale především množství vodních prvků.

„Máme výhodu, že zaléváme a dopouštíme vodu do bazénu ze studny. Rybičky v jezírku nemáme, jelikož na jaře při tání sněhu, nebo když více prší, by nám uplavaly. V boční klidnější části jezírka máme růžové lekníny,“ popisuje Martin.

„Radost máme, když zahrada kvete, my sedíme v pergole a potůček krásně bublá,“ uzavírá.

Anketa

Líbilo by se vám mít na zahradě potok?
Ano, moc.
71,2 %
Asi ano.
5,2 %
Nejsem si úplně jistá/ý.
5,7 %
Asi radši ne.
6,5 %
Jenom to ne!
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8304 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám