Hlavní obsah

Zahrada jako pokladnice nápadů

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakušanka Petra a její manžel Oliver dovedli svou venkovskou zahradu uvelebenou v údolí potoka Weidenbach za hranici všednosti. Vděčí za to neutuchajícímu elánu a hravým nápadům, o které se s námi rádi podělí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Petra a Oliver dovedli svou venkovskou zahradu za hranici všednosti.

Článek

I po dvanácti letech je pro manžele cílem cesta. Jak sami říkají, nepřejí si, aby měli všechno konečně hotové.

Zvlášť teď, kdy tráví většinu času doma, je pro ně neustálé kutění a vymýšlení, kde by co nového zasadili, postavili či vylepšili, učiněnou terapií i lékem proti nudě. Nestyďme se a klidně od nich opisujme!

Duha z cihel

Klenutý průchod vytváří působivou vertikálu, která oživuje placatý pozemek a zároveň upozorňuje na přechod z okrasné části zahrady k zeleninovým záhonům. Kombinace hřejivých tónů a jisté surovosti starých cihel z bazaru majitele nadchla tak, že je ponechali bez omítky.

Bylo tak dřív hotovo a ještě se ušetřily peníze na výrobu branky z dřevěných latí, která chrání šťavnatou úrodu před zajíci z okolí.

Plody mezi nebem a zemí

Bezúdržbové záhony se zvýšenými okraji z cihel a z ocelové slitiny corten si pěstitelka chválí ze dvou důvodů. Jednak kuchyňské zahradě dávají čistý, upravený vzhled, jednak prodlužují pěstební sezonu o několik týdnů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bezúdržbové záhony se zvýšenými okraji z cihel a z ocelové slitiny corten

Pod horní vrstvou kompostové zeminy se totiž skrývá nahrubo nadrcený materiál včetně větví, kartonu, listí, hnoje a trávy, který při rozkladném procesu uvolňuje teplo podporující růst kořenů.

Servírují se květy

Vtipnou figuru hospodyňky v životní velikosti nechali manželé vyříznout na zakázku ze zkorodované oceli podle nákresu inspirovaného dobovou fotografií.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Figuru hospodyňky nechali manželé vyříznout na zakázku ze zkorodované oceli.

Krom toho, že dílko korunuje záhon se šantou, pivoňkami a rozchodníkovci, slouží v zimě jako krmítko pro ptáčky a veverky. Na jaře a v létě se na podnose místo semínek servírují violky i jiné sezonní kytičky vysazené do květináče.

Nevšední temný sedoulek zpestří zahradu i balkon

Zahrada

Dnes tady, zítra jinde

K oblíbeným místům rodiny patří lavice pod rozkošatělou jabloní či altán s výhledem na éterické tamaryšky a tavolníky, ve kterém se stoluje i za deštivého počasí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rodina s oblibou využívá lehký zahradní nábytek, který lze libovolně přemisťovat z místa na místo.

Nejčastěji se tu však využívá cenově výhodný lehký skládací nábytek, který lze přenést snadno a rychle tam, kde je zrovna nejpěkněji. Na dlouhé sezení to není, ale k prodiskutování nápadů nad bylinkovým čajem a bublaninou to bohatě stačí.

Medvědí česnek potěší v kuchyni i na zahradě

Zahrada

Záhon ve vaně

Jelikož zahradní domek s vestavěným WC stojí na betonové plošině, nebylo možné založit vedle něj běžné záhony, které by ho lépe začlenily do okolí. O perfektní záskok se postarala vysloužilá vana naplněná propustným substrátem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jako záhon tu dobře funguje i vysloužilá vana naplněná propustným substrátem.

Radostně v ní bují stínomilné bohyšky a pomněnkovce s velkými srdčitými listy a kvítky kopírujícími šmolkově modrou barvu nátěru, jenž chrání dřevěnou stavbu před nepřízní počasí.

Živý obraz

Vyštěrkovanou plochu probudil k životu ornament precizně vystříhaný z tisu. Proč Oliver nesáhl po zimostrázu? Protože ho tu stejně jako v naší zemi decimují housenky zavíječe zimostrázového.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vyštěrkovanou plochu probudil k životu ornament precizně vystříhaný z tisu.

Tis nabízí stejné kvality. Také je mrazuvzdorný, celoročně zelený a tvárný. Nůžek se nebojí. Jen s nimi člověk musí být neustále ve střehu, jinak živý obraz ztratí ryzí formu. Na jeden metr bylo použito osm sazenic.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Něžné skalničky oživí zahradu barvami

Aprílová sezona je bohatá nejen na přeháňky, ale i na něžné skalničky. Kvetou sice nizounko nad zemí, zato v barvách tak výrazných, že našim očím neuniknou.

Zahrada plná líbezných melodií

Svažitá brněnská zahrada vás sice neohromí svou velikostí, zato má množství útulných koutků a bujných zátiší, ve kterých to bez ustání bzučí, funí, švitoří...

Pryšce - trvalky mnoha tváří

Jsou jedovaté a mají omezenou paletu barev. Tím výčet záporů končí. Ve všem ostatním pryšce neboli euforbie (Euphorbia) oslňují, překvapují a vůbec dělají...

Výběr článků

Načítám